Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak vybrat psa, který bude vyhovovat celé rodině

/
  • Pes se pro vaše dítě stane nerozlučným kamarádem, zároveň ho ale může i naučit odpovědnosti.
    Pes se pro vaše dítě stane nerozlučným kamarádem, zároveň ho ale může i naučit odpovědnosti. (iStock)
    26. června 2018 ● 06:00

    Možná plánujete odměnit dítě za vysvědčení a rozhodli jste se mu splnit stále se opakující přání, kterým je roztomilé štěně. Nebo mu chcete pořídit kamaráda a parťáka na prázdniny. Jak ale vybrat psa, který se hodí právě do vaší rodiny? Máme pro vás pár praktických rad.

  • 1.

    Koupi psa si dobře promyslete

    Pořídít si psa znamená obrovskou zodpovědnost. Zvažte proto, zda jste na ni připraveni a skutečně takový závazek jako rodina zvládnete.
    Autor: Shutterstock

    V první řadě je třeba si uvědomit, že pes není žádná hračka. Nemůžete ho zavřít do skříně, ani do krabice, když vás přestane bavit. Je to živý tvor, který tu s vámi bude přibližně patnáct let. A po celou dobu vám bude projevovat svoji lásku, náklonnost a vděčnost. Bude ale také potřebovat každodenní péči. Z pravidelného venčení a krmení se nevyvléknete. Navíc počítejte i s poměrně vysokými finančními náklady, které do budoucna zatíží váš rodinný rozpočet. Zvažte proto, zda jste na takovou zodpovědnost připraveni a skutečně takový závazek jako rodina zvládnete.

  • 2.

    S dětmi vše předem proberte

    Počítejte s tím, že psa musíte pravidelně venčit.
    Autor: Shutterstock.com

    I když možná chcete svého potomka překvapit, proberte s ním včas a důsledně, co všechno vlastnictví psa obnáší. Vysvětlete mu, že kromě mazlení a hraní ho čekají také povinnosti. Ujistěte se, že chápe, co taková základní péče vlastně obnáší. Proberte s ním, jak probíhá krmení, jak často potřebuje pes vyvenčit, že se neobejde bez výcviku, i to, že se čas od času musí například vyčesat a vykoupat. A uvědomte si, že i když samozřejmě bude slibovat, že se o vše postará, padne nakonec většina zodpovědnosti na vás.

  • 3.

    Zaměřte se na životní styl vaší rodiny

    Pokud jste aktivní rodina, která většinu volného času tráví v přírodě a hodně sportuje, je pro vás nejvhodnější plemeno, které má nadmíru energie.
    Autor: Shutterstock.com

    Nevybírejte psa jen podle toho, jak vypadá. Nejdůležitější je povaha a potřeby každého plemene. Ty by měly korespondovat s vaším životním stylem. Pokud jste například aktivní rodina, která většinu volného času tráví v přírodě a hodně sportuje, je pro vás nejvhodnější plemeno, které má nadmíru energie. Jestli naopak preferujete spíš sedavý životní styl, rozhodněte se pro plemeno, které nevyžaduje několik procházek denně.

  • 4.

    Zvažte požadavky na péči

    Některá plemena jsou téměř „bezúdržbová“, jiná potřebuji každodenní péči.
    Autor: Shutterstock

    Některá plemena jsou téměř „bezúdržbová“, jiná potřebuji každodenní péči. Například psy s krátkou hladkou srstí stačí čas od času vykartáčovat a otřít vlhkým hadříkem. Většina krátkosrstých plemen ale hodně líná, takže buďte připraveni i na častější úklid. Hrubosrstá plemena už vyžadují pravidelné kartáčování, stejně jako dlouhosrstí psi, kterým se chlupy snadno zamotají a tvoří chuchvalce. Výhodou psů s kudrnatou srstí je, že téměř nelínají, potřebují ale pravidelné a poměrně časté koupání a zastřihávání srsti. Plemena s dlouhýma ušima zase mívají sklony k ušním infekcím, je tedy nutné jim často a důkladně uši čistit.

  • 5.

    Dobře si promyslete velikost

    Zvažte, jaká velikost bude pro vás vhodná.
    Autor: istock.com

    Poměrně důležitá je i velikost. Zvažte dobře, jaké máte zázemí. Pokud žijete v panelákovém bytě, bude vaše potřeby lépe splňovat menší pes, kterého stačí dvakrát denně vzít na krátkou procházku ven. Ta nejmenší plemena ale nejsou příliš vhodná k malým dětem. „Gaučoví“ psíci bývají křehcí a zranitelní. Můžete jim snadno ublížit, pokud si nebudete jisti, jak se o ně starat nebo na ně třeba nedopatřením šlápnete, přisednete je. Jsou také mnohem citlivější k chladnému počasí. Velká plemena potřebují dostatek prostoru, pohybu a také času. Hodí se například k rodinnému domku, kde mohou trávit čas na zahradě, nebo alespoň do velkého bytu. Jsou také mnohem náročnější na péči. Počítejte i s náklady na krmení. Malým psíkům stačí relativně malé množství, takže vás jejich strava vyjde na pár stovek, velká plemena spořádají ale i za několik tisíc měsíčně. Obecně platí, že nejvhodnější pro každého jsou pejsci střední velikosti.

  • 6.

    Pes nebo fena?

    Feny nepotřebují venčit tak často, snáze se cvičí, jsou přítulnější, věrnější a vyrovnanější.
    Autor: profimedia.cz

    Při výběru psa byste se měli zamyslet i nad tím, jaké pohlaví bude lepší. Všeobecně platí, že feny jsou menšího vzrůstu, nepotřebují venčit tak často, snáze se cvičí, jsou přítulnější, věrnější a vyrovnanější. Jejich chování je klidnější, promyšlené a vyrovnané. Obvykle také nevyvolávají konflikty mezi dalšími psy. Dvakrát do roka ale přibližně tři týdny hárají. V té době se jejich povaha může změnit a navíc je musíte dobře hlídat, aby neutekly za případným nápadníkem. O psech se zase říká, že jsou asertivnější, hůře ovladatelní, často také tvrdohlaví. Většinou vyžadují pevnější ruku a důslednější výcvik. Jednotlivé cviky si pak ale lépe pamatují. Jsou schopnější a vytrvalejší. Často však mají tendenci chovat se dominantně a rádi se pasují na „vůdce celé smečky“, tedy rodiny.

  • 7.

    Nevybírejte jen podle vzhledu

    Zajímejte se proto především o povahové vlastnosti jednotlivých plemen.
    Autor: profimedia.cz

    Ano, pes, který se na příštích patnáct let stane členem vaší rodiny, by se vám měl určitě líbit, být vám sympatický. Ale dobře víte, že na vzhledu zas až tak moc nezáleží. Platí to u lidí, a dvojnásobně i u psů. Zajímejte se proto především o povahové vlastnosti jednotlivých plemen. A popřemýšlejte i o „voříškovi“. Smíšená plemena totiž mívají přátelskou povahu a jsou nadmíru inteligentní. Navíc je trápí mnohem méně zdravotních problémů, než jejich čistokrevné příbuzné. Bohužel dopředu nikdy nevíte, jak bude pes, který vám z roztomilého štěňátka vyroste, nakonec vypadat.

    Když už se pro nějaké plemeno rozhodnete, kontaktujte spolehlivého chovatele či chovatelskou stanici. Budete mít alespoň určitou záruku, že pes je zdravý a pochází z dobrého chovu. Pozor na nelegální množírny! Psi jsou tam drženi v otřesných podmínkách, mají nedostatečnou výživu, trpí různými nemocemi, trápí je paraziti. To vše se samozřejmě projeví i na jejich štěňatech.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

bibijana: jardavozembouch: přesně tak .Lépe bych to nenapsala.Lidi by měli pořízení psa sakra zvažovat.Je to hlavně obrovská starost.Pes vyžaduje pozornost a péči, chce být s člověkem a bez jeho přítomnosti trpí. Je to smečkové zvíře, samotu nesnáší.Nejhorší jsou zrůdy, které si pořídí psa a zavřou ho do klece.Můj poznatek-čím větší zahrada,tím nejmenší prostor, vyhrazený pro psa.Hlavně psa odklidit do klece,aby ty luxusní zahrady neznečiš´toval.A další zrůdnost - elektronické protištěkací a výcvikové obojky.To je taky týrání.Psi dostávají výboje a je prokázané,že jim to velmi škodí.Tohle zákonem zakázat.

(08. 07. 2018 16:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy