Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bulvový a řapíkatý celer: Jak ho správně vysadit a pěstovat?

/
  • Bez bulvového celeru by se česká kuchyně neobešla.
    Bez bulvového celeru by se česká kuchyně neobešla. (iStock)
    1. května 2018 ● 06:00

    Celer k české kuchyni patří. Především ten bulvový. A nejlepší je vlastnoručně vypěstovaný. Ať už se ale letos rozhodnete pro celer bulvový, řapíkatý či listový, poradíme vám, jak jej vysadit a pěstovat, abyste se mohli radovat z bohaté sklizně.

  • 1.

    Sazenice si kupte

    Celer
    Autor: iStock

    Pokud se chystáte vysadit na záhon jen pár celerů, vyplatí se vám rovnou teď na začátku května pořídit vzrostlé silné sazenice na trhu nebo v zahradnictví. S předpěstováním sazenic je jinak potřeba začít v únoru. Navíc je poměrně složité, vyžaduje hodně času, místa a úsilí. 

  • 2.

    Otužilcům se daří

    Celer
    Autor: iStock

    Dřív než po polovině května celer na venkovní záhony nevysazujte. Máte-li koncem dubna uvolněné pařeniště, kde je zem prohřátá, můžete pod sklo vysazovat. Celer by měl být před výsadbou otužilý větráním, kořínky asi o třetinu zkrácené. Má-li sazenice víc než tři listy, můžete vnější přebytečné odstranit. Sázejte pečlivě tak, aby srdéčko sazenice nebylo „utopené“ v zemi. Celer se pak deformuje a místo bulvy tvoří jen množství dužnatých kořenů.

  • 3.

    Při kvalitní péči bude co zpracovávat


    Celer
    Autor: iStock

    Pro bulvový celer je vhodná vzdálenost v řádku i mezi řádky padesát centimetrů, listový celer má mít spon třicet pět krát čtyřicet centimetrů. O něco menší vzdálenost pak nechte řapíkatým celerům, které se sázejí do brázd hlubokých kolem dvaceti centimetrů. Zjednoduší se pak práce s přihrnováním řapíků a nepoškozuje se kořenový systém rostlin. Po výsadbě musí přijít vydatná zálivka a nic nezkazíte, když záhon přikryjete netkanou textilií. 

  • 4.

    Dodejte mu živiny

    Celer
    Autor: iStock

    Celer je dost náročný na živiny a obsah vápna v půdě. Vyžaduje také dostatek vláhy. Během vegetace je potřeba ho přihnojovat vícesložkovým hnojivem, ideálně tím na kořenovou zeleninu. Bulvový celer prospívá v hlinitých, humózních půdách, listový a řapíkatý potřebují spíš hlinitopísčitou půdu. Řapíkatý celer má navíc podstatně vyšší požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty. Vhodnou předplodinou pro celery jsou luskoviny, po kořenových zeleninách se mu nedaří.

  • 5.

    Sklizeň od léta

    Celer
    Autor: iStock

    Menší bulvy celeru můžete sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Také listový celer se začíná sklízet postupně od července a teprve koncem září přijde jednorázová sklizeň. Listy se dají dobře sušit, ale počítejte s tím, že časem však přece jen ztrácí aroma, po zmrazení si velmi výraznou vůni uchovávají. Pozdní bulvový celer se sklízí před příchodem mrazů.

  • 6.

    Kam se sklizenými bulvami

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Očištěné bulvy se zkrácenými kořeny uchováte buď v písku ve sklepě, nebo je můžete založit do země ve skleníku, kde nemrzne. Ponechte jen listové srdíčko, ostatní listy odstraňte, postupně vám bude přirůstat nová nať.

  • 7.

    Řapíky pro labužníky

    Celer si zachová nejvíce vitamínů v syrovém staviu. Hodí se ale i do polévek nebo k zapékání.
    Autor: iStock.com

    Mnohem menší bulva a silné, dlouhé stonky jsou typické pro řapíkatý celer. Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. Jak? Rostlina se sváže a obalí kornouty z tmavé lepenky. Postupně se pak zahrnuje zemí, až vykukují jen zelené vršky listů. Celer se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Nejsnadnější je pěstovat odrůdy samobělicí, u nichž odpadá práce s vyvazováním a přihrnováním. 

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy