I když obliba kuřecího stále stoupá a na grilování se skvěle hodí, jde o maso poněkud nevýrazné, které samo o sobě nemá žádnou výraznou chuť. Alespoň u průmyslově chovaných kuřat ze supermarketu tomu tak bohužel je. Snadno však do sebe natáhne chuť ostatních surovin. Je tak jak přímo stvořené pro nakládání do marinády.

Proč ho naložit právě do řecké jogurtové marinády? Důvodů je hned několik. Nejenže maso získá příjemnou chuť, ale zůstane krásně vlhké a šťavnaté, což oceníte, především pokud se chystáte grilovat kuřecí prsa, která mají tendenci vysušit se. Co je však nejdůležitější, díky kyselým ingrediencím jako je jogurt a citronová šťáva, maso zkřehne a bude úžasně měkké. Nemějte obavy, že by bylo kyselé, chuť se totiž vstřebá.

Jogurtová marináda na kuřecí paličky, stehna i prsa

Nezáleží přitom na tom, zda se chystáte grilovat kuřecí paličky, stehna, křidýlka nebo prsa, tuhle marinádu můžete použít na všechny části kuřete. V případě křidýlek navíc oceníte, že se vám během grilování kůžička na povrchu nebude připalovat a křidýlka se krásně propečou i uvnitř

Ingredience (na cca 0,5 kila masa):

  • 1 malý kelímek řeckého bílého jogurtu (cca 140 g)
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 - 4 stroužky česneku (podle chuti)
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • čerstvě nahrubo namletý pepř
  • sůl

Postup:

Jogurt dejte do větší misky, do níž budete nakládat masu, přidejte čerstvě vylisovanou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, přilijte olivový olej a nakonec přidejte prolisovaný, utřený nebo utřený česnek a v dlani rozemnuté oregano. Podle chuti osolte, opepřete a dobře promíchejte.  Kdo má rád jídlo pikantnější, může ještě přisypat trochu mletého chilli. Hotovou marinádu důkladně vetřete do masa ze všech stran.

Také v tomto případě platí, že nic se nemá uspěchat. I když kuřecímu masu stačí „koupat“ se v marinádě 3–4 hodiny, nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud ho necháte naložené do druhého dne. Nezapomeňte ale nádobu s naloženým masem vyndat alespoň o hodinu dřív, než se jej rozhodnete grilovat, předejdete tak teplotnímu šoku masa. Na rozdíl od olejových marinád, tu jogurtovou z masa před položením na rošt otírat nemusíte.