Úterý 17. května 2022
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Polojasno 25°C

Aby potraviny vydržely dlouho čerstvé. Tipy pro správné skladování v lednici

/
  • Správná organizace chladničky vám pomůže udržet potraviny déle v kondici.
    Správná organizace chladničky vám pomůže udržet potraviny déle v kondici. (Bonami)
    17. ledna 2022 ● 06:00

    Chladnička je skvělý vynález. Aby dobře plnila svou funkci, jíž je prodloužení trvanlivosti potravin, je důležité dodržovat určitá pravidla. Nestačí jen přijít z nákupu a přeložit do ní obsah tašek.

    Na trvanlivost potravin v lednici má vliv řada faktorů. Především je potřeba chladničku pravidelně rozmrazovat, aby na potravinách zbytečně nevznikala námraza. Záleží také na tom, kam přesně do ní umisťujete konkrétní druhy potravin, v čem a jak jsou ošetřené. Pojďme se tedy podívat, jakými kroky lze zabránit zbytečnému znehodnocení skladovaných surovin.

  • 1.

    Pečlivě si zorganizujte lednici

    Autor: Bonami

    Dbejte na to, abyste měli přehled – zejména o choulostivých potravinách, které se rychle kazí. Pro organizaci používejte speciální boxy. Existují i takové, které mají štítek s možností nastavení data, abyste věděli, kdy jste je do lednice dali.

     

    Nedojedená jídla, houby nebo maso skladujte vždy v popředí. Houby vkládejte do lednice pouze volně nebo v papírovém či bavlněném síťovaném sáčku. Dejte pozor, aby se nezapařovaly, a nedošlo tak ke tvorbě toxických látek – před uložením do chladu je proto nemyjte.

     

    Spotřebič nepřeplňujte – optimální naplnění lednice by mělo dosahovat cca 70 % celkového objemu. Vařená jídla dávejte do chladničky až po úplném vychladnutí. Nejen kvůli úspoře energie. Pokud byste je tam dali ještě teplá, zvyšujete teplotu v chladničce, a tím pádem i riziko, že se vám něco zkazí.

  • 2.

    Ukládejte věci tam, kde jim bude nejlépe

    Autor: iStock

    • Do horních polic patří mléko a některé mléčné výrobky (sýry, máslo), džusy a otevřené nápoje.
    • Do středních polic dávejte jogurty, uzeniny, otevřené konzervy, hotová jídla a jejich zbytky.
    • Spodní police jsou určené pro maso a ryby. Skladujte je v uzavřených nádobách, aby nekontaminovaly ostatní potraviny.
    • Do spodních boxů patří ovoce (hroznové víno, bobule, dozrálá jablka a meruňky) a zelenina (brokolice, mrkev, květák, špenát, salát, ředkvičky, klíčky).
    • Do dveří můžete bez obav dát vejce špičkou dolů, nápoje, dochucovadla či otevřené marmelády.
  • 3.

    Nedávejte dohromady to, co k sobě nepatří

    Autor: iStock

    Některé ovoce produkuje etylén, který urychluje zrání. Jsou to např. avokáda, jablka, nektarinky, broskve, hrušky nebo meruňky. Nedávejte je tedy společně s potravinami, které se mohou kazit nebo mohou naklíčit. Nechte je nejprve dozrát na lince a až pak je uložte do chladničky.

  • 4.

    Nedávejte věci do chladničky zbytečně

    Autor: Zembag

    • Nakrojená cibule, nedozrálá jablka, banány, citrusy, ananas, meloun, mango, paprika, rajčata, okurky, lilek do chladničky nepatří.
    • Rajčatům, stejně jako lilkům a paprikám, se daří v teplejších podmínkách. Zima a lednice jim nesvědčí, neboť v ní ztrácejí chuť i hodnotné látky. Nejlépe jim bude v rozmezí 8 až 15 °C, případně v pokojové teplotě.
    • Také brambory, česnek, cibuli či zázvor skladujte v temnu a v nižší než pokojové teplotě. Používejte prodyšné sáčky, krabice či bedýnky. Existuje také speciální pytel s kmínovou silicí, která zpomaluje klíčení brambor. Prodává se pod názvem Zembag (na snímku nahoře).
    • Chladničku rovněž nepotřebují potraviny, jako jsou kečupy, hořčice, marmelády, kompoty, konzervovaná zelenina či masové konzervy.
  • 5.

    Dovolte zelenině dýchat

    Autor: Tescoma

    Zeleninu a ovoce vyndejte z plastikových sáčků a skladujte je volně, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Existují také speciální prodyšné podložky, které vložíte na dno boxu. Ideální je, když se jednotlivé kusy navzájem co nejméně dotýkají. Před uložením je neomývejte, podporuje to množení bakterií na povrchu.

  • 6.

    Extra tipy na závěr

    Autor: Bonami

    • ​Zbyly vám citronová šťáva, vývar nebo víno na vaření? Zamrazte je do formiček na led a použijte, až bude potřeba.
    • Bylinky dlouho neztratí svou svěžest, pokud je zabalíte do navlhčeného ubrousku a vložíte do misky či dózičky. Stejně tak to bude fungovat i s ředkvičkami zbavenými stopek.
    • Sýry skladujte pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v lednici. Pokud je necháte ve fólii, rychleji zplesniví.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy