Na trvanlivost potravin v lednici má vliv řada faktorů. Především je potřeba chladničku pravidelně rozmrazovat, aby na potravinách zbytečně nevznikala námraza. Záleží také na tom, kam přesně do ní umisťujete konkrétní druhy potravin, v čem a jak jsou ošetřené. Pojďme se tedy podívat, jakými kroky lze zabránit zbytečnému znehodnocení skladovaných surovin.

VIDEO: Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí?

Video
Video se připravuje ...

Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub

Pečlivě si zorganizujte lednici

Dbejte na to, abyste měli přehled – zejména o choulostivých potravinách, které se rychle kazí. Pro organizaci používejte speciální boxy. Existují i takové, které mají štítek s možností nastavení data, abyste věděli, kdy jste je do lednice dali.

Nedojedená jídla, houby nebo maso skladujte vždy v popředí. Houby vkládejte do lednice pouze volně nebo v papírovém či bavlněném síťovaném sáčku. Dejte pozor, aby se nezapařovaly, a nedošlo tak ke tvorbě toxických látek – před uložením do chladu je proto nemyjte.

Spotřebič nepřeplňujte – optimální naplnění lednice by mělo dosahovat cca 70 % celkového objemu. Vařená jídla dávejte do chladničky až po úplném vychladnutí. Nejen kvůli úspoře energie. Pokud byste je tam dali ještě teplá, zvyšujete teplotu v chladničce, a tím pádem i riziko, že se vám něco zkazí.

Ukládejte věci tam, kde jim bude nejlépe

  • Do horních polic patří mléko a některé mléčné výrobky (sýry, máslo), džusy a otevřené nápoje.
  • Do středních polic dávejte jogurty, uzeniny, otevřené konzervy, hotová jídla a jejich zbytky.
  • Spodní police jsou určené pro maso a ryby. Skladujte je v uzavřených nádobách, aby nekontaminovaly ostatní potraviny.
  • Do spodních boxů patří ovoce (hroznové víno, bobule, dozrálá jablka a meruňky) a zelenina (brokolice, mrkev, květák, špenát, salát, ředkvičky, klíčky).
  • Do dveří můžete bez obav dát vejce špičkou dolů, nápoje, dochucovadla či otevřené marmelády.

Nedávejte dohromady to, co k sobě nepatří

Některé ovoce produkuje etylén, který urychluje zrání. Jsou to např. avokáda, jablka, nektarinky, broskve, hrušky nebo meruňky. Nedávejte je tedy společně s potravinami, které se mohou kazit nebo mohou naklíčit. Nechte je nejprve dozrát na lince a až pak je uložte do chladničky.