Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vybírat pergolu. 8 věcí, které byste měli pečlivě zvážit

/
  • Samonosná dřevěná zahradní pergola umístěná volně v zahradě vypadá nádherně.
    Samonosná dřevěná zahradní pergola umístěná volně v zahradě vypadá nádherně. (Vetas)
    26. března 2022 ● 06:00

    Po pergole touží jistě nejeden majitel domu. Poskytuje totiž podstatně větší komfort při užívání zahrady, navazuje na interiér a umožňuje trávit více času venku. Aby však dokonale sloužila vašim potřebám, je její volbu potřeba pořádně promyslet. Soustředit byste se měli zejména těchto osm věcí.

    Pergolu můžete upevnit přímo na stěnu rodinného domu nebo umístit doprostřed zahrady. Pod ní přirozeně vznikne útulné místo pro venkovní posezení nebo venkovní kuchyni s grilem.

     

    Proč si pořídit pergolu:

    • Rozšiřuje dům o další obytný a relaxační prostor, navíc elegantně propojí dům se zahradou.
    • Vytváří přirozený stín a ochrání vás nejen před sluncem, ale i deštěm a sněhem.
    • Zajištuje větší soukromí před sousedy.
    • Zhodnocuje vaši nemovitost.
  • 1.

    Účel

    Autor: Avenberg

    Většina lidí volí toto řešení pro umístění venkovního posezení, ať už formou standardního stolu s židlemi, nebo aktuálně stále oblíbenějšího vybavení ve stylu obývacího pokoje. Nabídka odolných venkovních pohovek, sedacích souprav a konferenčních i odkládacích stolků je stále větší. Někdo se zase rozhodne umístit pod pergolu venkovní kuchyni s grilem, vířivku nebo bazén. Účelu byste měli přizpůsobit velikost i tvar a rozvržení pergoly.

  • 2.

    Velikost

    Autor: Marell

    Velikost pergoly je samozřejmě omezena primárně prostorem, do nějž ji plánujete umístit. Odvíjí se ale také od už zmíněného účelu. Hledáte jen malý kout, kde bude relaxovat v úzkém kruh rodinném u jídelního stolu či na pohovce z palet? Nebo hodláte pořádat větší venkovní oslavy či grilovačky s přáteli a kolegy? Případně chcete pod pergolu umístit vířivku, venkovní kuchyni i velkorysou sedací soupravu? Záleží jen na možnostech místa a vaší peněženky.

     

    ALE POZOR! Pokud plocha pergoly přesáhne 25 m² a její výška 5 m, musíte už získat povolení od stavebního úřadu.

  • 3.

    Umístění

    Autor: Vetas

    Umístění pergoly je jednou z nejdůležitějších otázek, kterou si musíte položit. Právě od ní se bude odvíjet řada dalších věcí, jako jsou velikost, orientace, stínění apod.

     

    Nejčastějším typem je pergola přisazená, která se kotví přímo do fasády domu. Důvod je prostý – jednoduše tak rozšíříte svůj obytný prostor. Navíc si usnadníte přenášení věcí, například z kuchyně na terasu při grilování, a také se do svého venkovního obýváku dostanete vždy suchou nohou.

     

    Někdy však kotvení do zdí domu není možné. A to buď kvůli nevhodnému materiálu fasády, nebo skutečnosti, že nelze dodržet minimální nutný sklon pergoly (7 stupňů). Z tohoto důvodu, anebo prostě kvůli příznivým podmínkám jiného místa, pak sáhnete po pergole volně stojící v prostoru (tzv. samostojné nebo samonosné). Tu můžete umístit prakticky kdekoli.

  • 4.

    Materiál

    Autor: Isotra

    Nejčastěji používaným materiálem je dřevo: zejména borovice (kvůli nižší ceně) nebo odolnější modřín (nejčastěji sibiřský). Vhodný je také akát. Předností dřevěných pergol je nižší cena, možnost zhotovit je svépomocí a v neposlední řadě také přírodní vzhled. Někoho však může odradit potřeba pravidelné údržby (broušení a natírání dřeva), riziko požáru a někdy i nižší životnost v porovnání s kovem.

     

    V současné době zažívají boom pergoly kovové, resp. hliníkové. Hliníkové profily totiž mají dobrou nosnost, přesto jsou lehké a nejsou tolik robustní jako ty ze dřeva. Zabírají proto méně místa. Další výhodou je, že hliník nerezaví. Kvalitní hliníkové pergoly mívají povrchovou úpravu ve formě práškové barvy (komaxit), která je vysoce odolná proti otěru a povětrnostním vlivům. Díky tomu jsou téměř bezúdržbové, jen je stačí občas otřít vlhkým hadříkem.

  • 5.

    Zastřešení a zastínění

    Autor: OBI

    Zastřešení pergoly by mělo být lehké a nezatěžovat celkovou konstrukci. Vybírat můžete ze střech fixně připevněných či posuvných, případně rolovacích.

     

    Na střeše pergoly může být lehký baldachýn či markýza. Oblíbená je polykarbonátová krytina pro svou průsvitnost a nízkou cenu, pro náročné jsou určena bezpečnostní skla. Nejmodernějším typem zastřešení jsou pohyblivé naklápěcí lamely (slunolam), které můžete najít u tzv. bioklimatických pergol.

     

    Pergoly je vhodné doplnit také o boční venkovní stínění, které vytvoří ještě větší ochranu proti slunci i dešti a navíc proti větru. Bočními stěnami tak výrazně prodloužíte dobu, kdy pergolu využijete. Rovněž vám zajistí dostatek soukromí. 

  • 6.

    Vzhled a styl

    Autor: NATURliving

    Vzhled by měl reflektovat dva aspekty: styl vašeho domu či chaty, případně jejich okolí, a samozřejmě váš vkus. Dřevěné pergoly najdete spíše u venkovských stavení, v chatových oblastech, u klasických domů nebo dřevostaveb. V moderní novodobé zástavbě převládá spíše hliník.

     

    Náš tip: Pokud máte v oblibě např. skandinávský nebo boho styl, pak takové zařízení vynikne jedině pod dřevěnou pergolou. Modernímu minimalismu či industriálu sedne zase kov.

  • 7.

    Praktické funkce

    Autor: Dopos

    Výhodou současných pergol je jednoznačně bohatý výběr moderních funkcí, kterými můžete pergolu doplnit, dovoluje-li vám to váš rozpočet. Do pergoly si tak můžete zavést větrací systém, topné těleso či LED osvětlení. V dnešní době už moderní pergoly dokážou nabídnout řadu inteligentních funkcí: automatické ovládání, díky němuž nemusíte pergolu ručně zatahovat, nebo dokonce ovládání elektronických prvků pomocí smartphonu.

     

    Speciální kategorií jsou tzv. bioklimatické pergoly. Pergola funguje jako protidešťová zábrana a také umožňuje regulaci stínění a odvětrání přehřátého vzduchu, čímž zajišťuje ideální klima uvnitř pergoly. Rolovací střecha či naklápěcí lamely reagují pomocí čidel na aktuální povětrnostní podmínky.

  • 8.

    Cena

    Autor: Lignum CZ

    Je asi logické, že čím větší pergola, kvalitnější a odolnější materiál, více moderních funkcí a technologií, tím vyšší cena. Stejně tak vyberete-li si typový produkt, bude vás stát méně, než řešení na míru individuálním potřebám a konkrétnímu prostoru.

     

    Pokud máte napjatý rozpočet, šetřete spíše na velikosti nebo hi-tech funkcích. Rozhodně však nedělejte kompromisy v kvalitě materiálu, provedení konstrukce či přizpůsobení pergoly specifikám vašeho prostoru. 

     

    ZDROJ: Alaris a Atiko

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: No tak tomu říkám rady nad zlato, díky mockrát. Přesně nějaký takovýto článek jsem hledala. Výběr nové pergoly je totiž téma, které v současné době řešíme. Dlouho jsem se nemohla rozhodnout jaký materiál zvolit, ale nakonec to vidím na hliník. Hodně se mi například líbí hliníkové pergoly od http­s://ww­w.aty­py.cz­/hli­niko­ve-pergoly/

(15. 11. 2022 21:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy