Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dobrý záhon je základ úspěchu. Jak ho nejlépe připravit na jarní výsev?

/
  • (istock.cz)
    24. března 2022 ● 06:00

    Jaro rozhoduje o tom, jaká bude úroda. V březnu už by měl být zahradník dávno probuzen ze zimního spánku. Už za pár týdnů ho čeká největší vlna výsevů.

    Březen je měsícem, kdy už pomalu začínáme věřit tomu, že jaro doopravdy přijde. Pro mnoho zahrádkářů je to vlastně tak trochu splněný sen. Po měsících, kdy mohli v lepším případě zalévat rostliny v zimní zahradě nebo přisvěcovat klíčícím semínkům, je tu konečně čas vyrazit na zahradu a dát se do skutečné práce. Pro ty línější, kterým se do podzimního rytí nechtělo, jsou občasné nízké březnové teploty šancí, jak si ještě trochu mrazíky pomoct. Pokud jste to na podzim nestihli, nic si nevyčítejte, vše se dá zvládnout.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak připravit zahradu na jaro? 

  • 1.

    Nezapomeňte půdu zrýt a zbavit se plevele

    Autor: istock.cz

    Podzimní rytí je šancí, jak se elegantně zbavit plevele. Pokud drny otočíte, přes zimu promrzne většina kořínků. Co nezetleje, toho se na jaře snadno zbavíte. Existuje ale i řada zkušených zahradníků, kteří tvrdí, že se bez podzimního rytí můžeme docela dobře obejít. Nakonec můžete to vyzkoušet sami. Na začátku března můžete ještě dát přírodě šanci trochu vám pomoct.

    Záhonky zryjte a velké drny nechte chvíli odpočívat. Získáte tím také trochu času sednout si a udělat si osevní plán. Ten vám ukáže, jak který záhonek připravit – počítat s hnojivem v závislosti na potřebách rostlin, které zde budou. Vedle toho vám pomůže i správně si rozvrhnout práci.

    Jarní příprava záhonků patří k těm spíše těžším jarním úkolům zahrádkáře a určitě nestojíte o to, ztrhat se hned na začátku. Raději práce trochu kombinujte a záhonky připravujte postupně. Pak už je postup vlastně stejný bez ohledu na to, kdy jste záhon zryli. Drny zryté na podzim budou se už teď téměř rozpadat. Bude tedy stačit vzít menší hrábě a řádně je rozhrnout. Samozřejmě při té příležitosti vyberte důkladně veškerý plevel – ať již ten, který zůstal od podzimu, nebo ten, který už touhle dobou začíná rašit a vystrkovat růžky.

    Cokoli přehlédnete, to se vám za pár týdnů rozhodně vrátí. Dejte si hlavně pozor u záhonů, které nově zřizujete z původního trávníku. Tady je nutné postupovat opravdu pečlivě a odstranit veškeré travní drny. Tráva se jinak ráda vrací. Velmi praktické je také využít nějaké obrubníky, kterými nový záhon oddělíte od zbytku trávníku. Tím zabráníte postupnému prorůstání trávy do připravené půdy plné živin.

  • 2.

    Důležité je prokypření

    Autor: istock.cz

    Jakmile rozhrabete velké drny, je čas půdu řádně prokypřit. Zejména ta, která bude v následujících měsících hostit zeleninu, potřebuje hodně péče. Raději než po rýči sáhněte po rycích vidlích. Tenhle nástroj je trochu opomenutý, ale je to škoda. Právě pro jarní kypření záhonů je neodolatelným pomocníkem. Nebojte se zarýt hlouběji, až na délku vidlí nebo rýče. Sáhnout můžete také po kultivátorech, ať již ručních nebo motorových. Ty se vyplatí zejména na větších pozemcích. Až budete mít vše připraveno, záhony určené pro rané výsevy přikryjte netkanou textilií. Nejenže se tak zbavíte posledních zbytků plevele, ale také půdu prohřejete.

  • 3.

    Bez kompostu se neobejdete

    Autor: istock.cz

    Ovšem ještě než to budete moct udělat, je potřeba půdě dodat dostatek živin. Nesmíte zapomínat na to, že intenzivním pěstováním jich z půdy hodně odebíráte. A to i v případech, kdy dáváte pozor na střídání plodin. Na jaře není vhodné používat anorganická hnojiva. Sáhněte raději po kompostu. Ostatně bez něj žádný zahradník nemůže být, nakonec které jiné hnojivo je zadarmo? Stačí nechat rok, možná dva uležet zbytky ze zahrady a příroda se postará sama. Výhodou kompostu je, že ho prakticky nemůžete dát moc, nehrozí, že byste přílišnou horlivostí rostlinkám uškodili. Stejnou práci odvede i chlévská mrva či hnůj. Ale tady pozor, pokud bude hnůj příliš čerstvý, je v něm obsaženo látek moc a mohly by rostliny spálit. Proto musí nějakou dobu odležet. Hnojivo pak stačí zapracovat do půdy.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Najdete tu spoustu dalších informací, rad i inspirace. S březnovým číslem jako dárek navíc získáte krásné jarní a velikonoční samolepky. Nemůžete sehnat nové číslo v trafice? Kupte si ho na www.ikiosek.cz za stejnou cenu jako na stánku. Poštovné je ZDARMA!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy