Kopřiva dvoudomá

Zná ji snad každý, ale málokdo ví, jakou má moc. Kopřiva je léčivá celá – od kořínku až po listy a květy. Její blahodárné účinky jsou známé už od starověku, kde si jí velmi cenili.

Léčivé účinky: Zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá s ekzémy, čistí krev, podporuje správnou činnost slinivky břišní, vaječníků a krvetvorbu. Působí proti zánětům močových cest, nemoci jater, žlučníku a je dobře účinná na žaludeční křeče, vředy a virové a bakteriální infekce. Také dokáže zmírnit únavu, vyčerpanost a má detoxikační protizánětlivé a antirevmatické účinky.

Prvosenka jarní

Sbírají se především květy perklíče, jak se mu lidově říká, které mají medový nádech a lehce nasládlou chuť. Lze je přidávat do jídla i jako barvivo. Petrklíč je chráněný, takže se nesmí sbírat jeho kořen.

Léčivé účinky: Pomáhá při nachlazení, chřipce, astmatu a bronchitidě. Usnadňuje vykašlávání, odhleňuje a léčí migrénu a nespavost. Dále zmírňuje stres a různé neurózy. Připravuje se z něj čaj nebo odvar, ale ve velkých dávkách může organismu uškodit.

Plicník lékařský

V březnu se sbírá kvetoucí nať plicníku. Listy se sbírají až po odkvětu, když jsou větší. Už od 18. století se tato bylina doporučuje na všechna plicní onemocnění.

Léčivé účinky: Pomáhá při různých onemocněních plic a dýchacích orgánů, jako jsou zápal plic, zánět průdušek, astma, kašel, zahlenění atd. Má protizánětlivé účinky a napomáhá srážlivosti krve. Hojí poškozenou sliznici hltanu a žaludku (např. po požití horkých nápojů a jídel).

Česnek medvědí

Dodává šmrnc masitým jídlům a je nadupaný spoustou vitaminů a minerálních látek. Z rostliny utrhnete krutem (ne trhem) jen část listů, čímž se nepoškodí kořeny cibulky a rostlina se zvládne zregenerovat.

Léčivé účinky: Na chřipku, nachlazení, bronchitidu, angínu a záněty horních cest dýchacích. Funguje jako mírné antibiotikum, takže si poradí i s plísněmi či bakteriemi. Používá se preventivně i proti vzniku oparů, urychluje hojení ran a snižuje vysoký krevní tlak.

Podběl lékařský

Z květů se připravuje čaj, z rozmělněných listů obklady, spařené, dále se vyluhované listy používají na koupel nohou nebo lze spařené listy a květy dohromady využít jako nálev, nebo uvolněné páry inhalovat.

Léčivé účinky: Uvolňuje hleny a má protizánětlivé účinky (zejména při zánětu průdušek, bolestem v krku, či astmatu). Podporuje hojení ran, léčí nachlazení a suchý kašel a zmírňuje bolesti kloubů. Nálev je vhodný na ošetřování ekzému.

Sedmikráska chudobka

Jednoznačně nejznámější posel jara. Oficiální název je sedmikráska obecná, ale chudobka se jí přezdívá proto, že není náročná a daří se jí i v na živiny chudé půdě.

Léčivé účinky: Působí proti bolesti, protizánětlivě a proti kašli. Podporuje trávení, změkčuje kůži a osvěžuje unavenou pleť.  Léčivé účinky sedmikrásky lze využít na vyrážky, akné i bércové vředy.

Rozemnuté listy můžete využít k ošetření hmyzího bodnutí. Jednoduše si z ní připravíte čaj (1 lžíce květů na 1 hrnek), který pročistí organismus. Připravený odvar se používá také k obkladům.

Podívejte se, jak využít medvědí česnek

Video
Video se připravuje ...

Medvědí česnek Videohub

Fotogalerie
6 fotografií