Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký bylinkový herbář: Která pomáhá na migrény, trávení nebo zvýší chuť na sex?

/
  • (istock.cz)
    12. května 2022 ● 06:00

    O tom, že některé rostliny mají léčivé účinky, věděli už naši předkové v pravěku. A ačkoli se na bylinky postupem času tak trochu zapomnělo, v současné době znovu objevujeme jejich kouzlo. Své místo si našly nejen v alternativní medicíně, ale také v kuchyni. Za jejich comeback může trochu móda bio, inspirace evropskými kuchyněmi, farmářské trhy a další vlivy.

    Bylinky jsou zkrátka trendy. Věděli jste třeba, že když kořeníte maso majoránkou, prokazujete tím službu i svému zažívání? Jaké léčivé vlastnosti vlastně mají jarní kvítka? Kde je najít a jak je pěstovat? Připravili jsme pro vás malý herbář na pokračování, kde najde odpověď každý bylinkář – začátečník! V dnešním článku jsme se zaměřily už na konkrétní bylinky a jejich báječné účinky...

     

    Zajímá vás, kam pro bylinky a jak je správně pěstovat a také uchovat? Tak pak si určitě přečtěte předchozí díl: Velký bylinkový herbář. Jak na pěstování? 

     

     

  • 1.

    Česnek medvědí (Allium ursinum)

    Autor: istock.cz

    Tohle je bylinka na jaro jako dělaná! Ozdravuje trávicí trakt, což věděli už i medvědi, kteří ji po probuzení ze zimního spánku spásali, aby si pročistili střeva. Kromě již zmíněného detoxikačního účinku pomáhá medvědí česnek snižovat krevní tlak, léčí kožní onemocnění a působí jako přírodní antibiotikum.

     

    Kde roste?

    V lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na úpatí svahů. Pozor, nezaměňte ho s jedovatou konvalinkou. Poznáte ho podle charakteristického pažitkového odéru.

    Co s ním?

    Z medvědího česneku používáme list. Sušíme ho šetrně, aby neztratil všechny zdraví prospěšné látky. Ještě čerstvý se přidává do salátů, lze z něj připravit ale i víno nebo vynikající pesto na těstoviny.

     

  • 2.

    Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

    Autor: istock.cz

    Na pěstování je velmi nenáročná, navíc se hodí skoro do každého jídla. A skvěle chutná i jen tak – na krajíci čerstvého chleba. Je to trvalka, když se o ni budete dobře starat, poroste vám skutečně dlouho. Navíc obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, dokáže nahradit sůl a podporuje trávení.

    Jak na ni?

    Přesaďte ji do většího květináče a nezapomeňte dostatečně zalévat. Pravidelně odstřihávejte zdřevnatělé listy. Pokud nať zasychá, přemístěte rostlinku na několik dní do chladu (klidně i do lednice). Když ji přenesete do tepla, znovu obrazí.

  • 3.

    Sedmikráska obecná (Bellis perennis)

    Autor: istock.cz

    Říká se jí také chudobka. To proto, že jí k růstu stačí jen nepatrné množství živin. Je účinným pomocníkem při boji s nachlazením, ale i při poruchách trávení. Její šťáva také ulevuje od pálení a svědění po bodnutí hmyzem.

     

    Kde roste?

    Na travnatých místech, na zahradách, v parcích i podél cest.

     

    Co s ní?

    Sbírat lze květy i listy sedmikrásky, které se přidávají do polévek i salátů, výborně chutnají také na čerstvém chlebu s máslem. Kašel zmírní sedmikráskový čaj s medem.

  • 4.

    Prvosenka jarní (Primula veris)

    Autor: istock.cz

    Rostlinku, která je každoročním poslem jara, známe spíše pod názvem petrklíč. Obsahuje látku saponin, která ředí hleny a usnadňuje vykašlávání. Používá se také při léčbě neuróz, migrén i při poruchách spánku.

     

    Kde roste?

    Vyhledává sušší půdu a chladnější, méně světlá místa na loukách a v bučinách.

     

    Co s ní?

     

    Zpracovávají se nejčastěji květy, méně často pak listy, které skvěle dochutí každý salát.

  • 5.

    Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

    Autor: istock.cz

    Bazalka původně pochází z Indie. Do receptů ji využívá především italská kuchyně, své místo ale má už i na českém talíři. Je to jednoletá bylinka, která mimo jiné uvolňuje stres a pomáhá při nespavosti. Doma si zvládnete vyrobit bazalkové pesto, čerstvé lístky se skvěle hodí i na rajčata s mozzarellou.

     

    Jak na ni?

    Pěstujte ji na suchém a světlém bezvětrném místě. Zalévejte ji pouze do odtokové misky, nikdy přímo do substrátu, zhruba každé dva dny. Pravidelně zastřihujte, nejpozději tehdy, proroste-li do čtvrtého patra.

  • 6.

    Tymián obecný (Thymus vulgaris)

    Autor: istock.cz

    Další středomořská kráska, třeba na libovou zvěřinovou pečínku. Kromě toho tymián pomáhá při průjmech, zánětech zažívacího traktu i bakteriálních onemocněních. A pozor: navnadí vaši chuť na sex!

    Jak na něj?

    Má rád suchá světlá místa, nesnese příliš vlhkou půdu. Pokud chcete zachovat jeho aroma, nehnojte jej.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy