Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nosíte nové oblečení bez vyprání? Děláte velkou chybu! Co vše vám hrozí?

/
  • (istock.cz)
    26. prosince 2022 ● 06:00

    Pořídili jste si spoustu nových módních kousků a nemůžete se dočkat, až v nich někam  vyrazíte? Prostě jen odtrhnete cedulku a druhý den hurá do práce nebo na rande? Pak byste měli vědět, že nové oblečení z obchodu, neznamená, že je opravdu čisté. Je totiž plné nejen chemických látek, ale i bakterií, které můžou vést k nepříjemným zdravotním problémům a radost nám nakonec pořádně zkazit…

  • 1.

    Pozor na vyrážku

    Autor: istock.cz

    Lidé si často myslí, že nově koupené oblečení je dokonalé a lze ho ihned nosit, ale to neplatí. Oblečení v rámci výrobního procesu prochází jak bělením, barvením, tak nakonec apretací pro výsledný vzhled. Důležité je si také uvědomit, že vše putovalo třeba také z velké vzdálenosti, z různých koutů světa a leželo dlouho někde ve skladech, kde čekalo na distribuci. A aby se k nám zákazníkům dostalo oblečení  v nejlepším možném stavu, stálo to tedy nemálo chemických prostředků. Formaldehydy proti plísni, insekticidy proti hmyzu, chemikálie proti vlhnutí, odbarvovače nebo škodlivá azobarviva….

    To vše nám může na kůži způsobit nepříjemné podráždění, svědění a zarudnutí. Hlavně na místech, které jsou ve stálém kontaktu s oblečením, například v podpaží, na krku, na zápěstí, v pase a na stehnech. Mnoho lidí si navíc nespojí vznik vyrážky s novým oblečením a příčinu hledají jinde. Reakce totiž  nepřichází okamžitě. Zpravidla až po několika dnech, kdy si oblečení oblečete. Někdy dokonce až dva týdny poté a může trvat několik dní. Proto nebuďte nedočkaví a raději myslete na své zdraví. A nové oblečení vždy dejte nejdříve do pračky...

  • 2.

    Kolik lidí zkoušelo před vámi?

    Autor: istock.cz

    Další věcí, na kterou je třeba pomyslet je, že oblečení, které jste si vybrali, před vámi s velkou pravděpodobností už někdo zkoušel. A to ne jednou. Oblečení také leží v regálech, kde se ho mohou zákazníci dotýkat, nebo se jedná o kusy vrácené po zakoupení. Na oblečení tak mohou přežívat organismy po dlouhou dobu. Podle odborníků můžou být i samotné zkušební kabinky rejdištěm bakterií a plísní.  Nikdy tedy nevíte, kdo byl v kabince před vámi ani kdo už měl na sobě oblečení, které jste si přinesli domů.

  • 3.

    Co a jak prát?

    Autor: istock.cz

    Je jasné, že nový kabát nebo bundu asi prát nebudete, ale všechny výrobky, které přicházejí do přímého styku s pokožkou, opravdu před nošením alespoň jednou vyperte. Zbavíte se tak i nepříjemné pachové stopy, které nové oblečení mívá. Pokud nechcete použít prací gel či prášek, přidejte k prvnímu praní jen obyčejný ocet. Sice nijak příjemně nevoní, ale dokonale nahradí aviváž, ale také zabrání blednutí barev. Dobrá zpráva je, že octový zápach při praní úplně zmizí.

  • 4.

    Nezapomínejte na povlečení

    Autor: istock.cz

    Stejná situace je i v případě ložního prádla. I tady spousta lidí chybuje a ulehá s klidem do nově koupeného povlečení. Na novém ložním prádle se ale mohou objevit přebytky barvy, která byla nanesena při potisku a také způsobit kožní problémy. Ještě než do něj tedy povlečete peřiny, vyperte ho naruby minimálně na 40 °C. Nebude pak tak nepříjemně naškrobené, ale hezky měkké.

     

    Potřebujete obměnit váš šatník? Oblečení za skvělé ceny nakupujte na našem Bazaru Blesk!

Přidat názor
Počet komentářů: 4

Josef124: Co vím, tak manželka všechno nové oblečení také nejdřív pere. Mně to třeba u ponožek a tak přijde zbytečné, ale je to její věc. Když jsem si vloni před zimou objednal dvě nové zimní bundy z http­s://ww­w.un­cs.e­u/c/pan­ske-bundy/44 , tak je také nejdřív vyprala a až pak jsem je mohl nosit. Alespoň pak hezky voněly .

(17. 05. 2022 20:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy