Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nesnášíte mytí oken? Zkuste pomocníka, se kterým to půjde samo. Co všechno umí?

/
  • 17. května 2019 ● 06:00

    Stále odsouváte jarní mytí oken, protože tuto náročnou práci nemáte rádi? Velmi šikovným pomocníkem vám může být vysavač s akumulátorem, jinak nazývaný také aku stěrka. Ve srovnání s běžným způsobem mytí dokážete umýt okna až třikrát rychleji. V našem článku se o této vychytávce dozvíte vše potřebné…

    Aku stěrka je jednoduše řečeno vysavač na okna s motorem poháněným baterií. Nečistoty na oknech musíte rozmýt, stejně jako u klasického mytí. Při použití obyčejné stěrky voda stéká, kape z okna a je potřeba ji ještě otírat hadříkem, aby nebylo vše zacákané. Také zanechává šmouhy na okně a okna musí být vyleštěna s pomocí přípravku na leštění oken a suché utěrky. Aku stěrka veškerou vodu z rozmytí odsaje, když se správně používá, nezanechává šmouhy. Pokud přece jen šmouhu zanechá, stačí ji znovu rozmýt vodou s čisticím prostředkem a ještě jednou přejet aku stěrkou.

  • 1.

    Jak vybrat aku stěrku?

    vysavač okna
    Autor: iStock.cz

    Důležitá je výdrž baterie, tzn. jak dlouho bude přístroj v provozu na jedno nabití. Optimálních je 30 minut. Pokud bydlíte v domě s velkými prosklenými plochami, kdy vám mytí oken zabere mnohem delší dobu, poohlédněte se po aku stěrce s náhradním akumulátorem. Jakmile se jeden vybije, vyměníte jej jednoduše za náhradní a můžete pokračovat v práci bez přestávky. Je třeba počítat s tím, že nabíjení trvá i několik hodin.

    Váhu okenního vysavače pocítíte už po několika minutách práce a pak je každý gram znát. Ty nejlehčí mají okolo půl kila, nejtěžší i více jak kilo. Váha je uváděna s prázdnou nádrží na špinavou vodu. Při výběru se zaměřte i na objem nádrže, protože s objemem 50ml budete muset nádržku častěji vylévat. Průměrně mají aku stěrky objem nádržky 100ml.

    V případě bateriových okenních vysavačů skutečně platí: čím dražší, tím vyšší záruka kvality. Vybírejte ze zavedených značek a porovnávejte i výbavu každého modelu. Oceníte užší (17 cm) a širší (obvykle 28 cm) stěrku. Tou užší můžete umývat i špaletová okna a užší skleněné plochy. Součástí výbavy může být rozmývák s rozprašovačem, čisticí prostředek nebo náhradní baterie.

    Fotogalerie
    4 fotografie


  • 2.

    Je 2v1 výhodnější nebo ne?

     

    vysavač okna
    Autor: iStock.cz

    Můžete narazit i na aku stěrku 2v1. Na jedné straně je klasická stěrka, druhá strana plní funkci rozmýváku. V praxi to však znamená, že stále otáčíte hlavu přístroje nebo přístroj nakláníte a měníte jednu nebo druhou stranu, což je nepraktické. Samostatný rozmývák oceníte více, protože má větší plochu a umožňuje důkladnější rozmytí nečistot.


  • 3.

    Tipy, aby vám aku stěrka vydržela co nejdéle

    Okenní vysavač Kärcher WV6 plus, 2490 Kč
    Autor: archiv firem

    Většina výrobců vyrábí samotnou stěrku z gumy. Firma Kärcher, která před 10 lety bateriový okenní vysavač vynalezla, nedávno představila nový typ aku stěrky s inovativní technologií tekutého silikonu. „Pro práci s okenním vysavačem nedoporučuji používat čisticí prostředky s lihem. Lihové čističe způsobují zpuchření gumové části stěrky, což má vliv na kvalitu čištění. Takto poškozená stěrka zanechává šmouhy. Doporučuji zakoupit přípravek určený přímo pro tento typ přístrojů. Zavedení výrobci aku stěrek takové přípravky sami nabízejí,“ radí produktová specialistka Kärcher Jana Bezoušková. 

    Na životnost má vliv samotná údržba. Po práci vždy nádržku na špinavou vodu vyprázdněte a důkladně vymyjte. Stírací plochu otřete vlhkým hadříkem, v případě většího znečištění sundejte a omyjte pod tekoucí vodou.


  • 4.

    Kde všude ji využijete?

    vysavač okna
    Autor: iStock.cz

    Bateriový okenní vysavač je primárně určen pro mytí oken. Velmi ho oceníte také při mytí nebo pravidelné odstraňování kapek vody ze sprchových kabin. Dobrý výkon podává na hladkých dlaždicích, jakýchkoli skleněných plochách, ať už jsou to zrcadla nebo třeba skleněná deska za kuchyňskou linkou apod. Pokud je uzpůsoben k použití s teleskopickou tyčí, pak jej využijete i při mytí střešních oken nebo skleněných stěn zimní zahrady.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

kristýna ryglová: Pro mě bylo mytí oken taky vždycky utrpení, nesnášela jsem to, tak jsem si koupila robotický čistič na okna z http­s://ww­w.az­techni­ka.cz­/robo­ti-pro-domacnost/roboticky-cistic-oken/ a mám vyřešeno . Už jsem ho mohla mít dávno. Ušetřila bych si čas a hlavně nervy z toho, že mi to zabere spoustu času a stejně jsou okna flekatá.

(24. 03. 2024 20:32)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy