Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

15 věcí, které doma pravděpodobně nečistíte, ale rozhodně byste měli!

/
  • (Shutterstock.com)
    16. února 2017 ● 06:00

    U některých z těchto věcí máme pocit, že se čistí samy, že nemohou být špinavé nebo si na ně při úklidu zkrátka ani nevzpomeneme. Ve skutečnosti bychom jim ale měli věnovat při úklidu pozornost mnohem častěji, než to děláme! Které věci v naší domácnosti si zaslouží umýt hned při dalším úklidu?

  • 1.

    Dřez a jeho okolí

    Autor: Shutterstock.com

    Možná si říkáte – proč mýt něco, co je denně ve styku s vodou a mycími prostředky? Možná proto, že když ze dřezu vodu vypustíte, většinou není už tak čistá, jako byla na začátku. Špinavá voda může zůstat na odkapávači nebo třeba pod košíčkem na příbory. Většina bacilů mokro miluje a bude se jim tam dařit. Myjte proto dřez nejméně jednou denně.

  • 2.

    Myčka na nádobí

    Video
    Video se připravuje ...

     Irena Sládečková

    Když slouží k mytí špinavého nádobí, měla by se myčka přeci čistit tak nějak sama, že? Ve skutečnosti je ale potřeba, abyste myčku vyčistili vy. Mastný vnitřek myčky totiž voda, kterou se nádobí oplachuje, nevymyje a stejně tak se samy neodstraní nečistoty z filtru. Proto je dobré myčku zhruba jednou za 3 měsíce vyčistit za pomoci speciálních prostředků určených k čištění myčky.

  • 3.

    Pračka

    Video
    Video se připravuje ...

     Irena Sládečková

    Stejně jako u myčky na nádobí je potřeba čas od času vyčistit také vaši pračku. Usazují se v ní nejrůznější nečistoty, zanáší se filtr a množí se bakterie, takže pokud se o ni nebudete starat, časem by mohla začít nepříjemně zapáchat nebo dokonce přestat prát úplně.

  • 4.

    Polštáře a přikrývky

    Autor: Shutterstock.com

    Většina z nás se spokojí s výměnou ložního prádla. Mikroby a roztoči se ale přes látku povlečení dostávají i dovnitř polštářů, peřin a matrací. Obzvlášť dobře se jim daří v peří. Při představě, co všechno může takový polštář skrývat, se vám možná nebude uléhat tak lehce, dobrá zpráva ale je, že prát můžete peří i syntetická vlákna. Každé speciálním programem a přípravkem. Stačí jednou do roka a nezapomeňte je nechat pořádně proschnout.

  • 5.

    Vypínače a kliky

    Autor: iStock

    Myjete si ruce pokaždé, když přijdete zvenku, a po každé návštěvě toalety? Pak určitě děláte dobře. Možná si ale neuvědomujete, kolika věcí se dotknete, než do koupelny dorazíte. Vypínače, kliky od dveří – na většinu z nich pak saháte během doby, kdy jste jenom doma. Nemusíte je každý den postřikovat antibakteriálním čističem, vzpomeňte si na ně třeba jednou týdně. Můžete použít i octový roztok a papírové utěrky.

  • 6.

    Klávesnice a dálková ovládání

    Autor: Profimedia

    Klávesnice a dálková ovládání jsou údajně jedněmi z nejšpinavějších věcí v naší domácnosti. Kromě toho, že na ně neustále saháme nejen my, ale také naši blízcí nebo kamarádi, padá do nich spousta nečistot v podobě prachu, drobků od jídla, odumřelých kožních buněk a podobně. Jednou za týden proto klávesnice i dálková ovládání vyčistěte.

  • 7.

    Mobilní telefony

    Autor: iStock

    Kolikrát se v dopravním prostředku držíte tyče, které se tak trochu štítíte, pak si ale stejnou rukou v téměř totožnou chvíli zkontrolujete mobil, jestli někdo nevolal. Ruce si po příchodu domů myjete, věnujete ale stejnou péči telefonu? Možná občas přejedete nějakým čistidlem displej, když už je hodně špinavý. Zkuste to dělat častěji a mrkněte se občas i dál, třeba pod ochranný obal. Nezapomeňte, že se tato věc denně dotýká vašeho obličeje.

  • 8.

    Odpadkový koš

    Autor: shutterstock.com

    Kdo by čistil dno odpadkového koše, když používáme jednorázové vkládací igelitové pytlíky, že? Pravda je ovšem ta, že dno téměř nikdy nezůstane nezasažené. Pytlíky se mohou protrhnout, někdy se svezou stranou a odpadky padají mimo, jindy záhadně protečou. To, co se dostane z pytlíku na dno koše, je pak úplný ráj pro plísně a mikroby všeho druhu.

  • 9.

    Zubní kartáčky

    Autor: Shutterstock.com

    Slouží k tomu, aby nás zbavily bakterií v ústech, takže je logické, že se v nich bakterie drží. Ty se navíc rády množí ve vlhkém prostředí, proto je pro ně koupelna jako stvořená. Jednou za týden proto své zubní kartáčky přelijte vroucí vodou a společně s nimi vyčistěte i kelímek, ve kterém je uchováváte.

  • 10.

    Záclony a závěsy

    Autor: iStock.com

    Přiznejte se, jak často se vám chce sundat a zase pověsit záclony a závěsy, abyste je vyprali? Ve většině domácností se to děje zhruba jednou za půl roku, v rámci jarního a vánočního úklidu. Pravdou ale je, že v záclonách a závěsech se drží stejné množství prachu a nečistot jako ve zbytku bytu. Proto byste je měli prát mnohem častěji.

  • 11.

    Vysavač

    Autor: Miele

    Jak často vás napadne, že byste měli čistit tohoto pomocníka v boji proti špíně? Filtry z vysavače se poměrně rychle zanesou nečistotami, a pokud je nevyčistíte, zpětně víříte prach po celém bytě. Věnujte jim proto pozornost alespoň jednou za pár týdnů.

  • 12.

    Klíče

    Autor: Profimedia.cz

    Je fascinující, že nás nikdy ani nenapadne vyčistit svůj svazek klíčů. Přitom je zpravidla několikrát denně bereme do špinavých rukou, takže jsou prakticky neustále v kontaktu s viry a bakteriemi. Přitom stačí použít na ně jednou za čas antibakteriální mýdlo a teplou vodu a je po problému.

  • 13.

    Pouzdro na kontaktní čočky

    Autor: Shutterstock.com

    Většina lidí dbá velmi na čištění svých kontaktních čoček. Není divu, nechcete si přeci společně s nimi zanést do očí nepříjemnou infekci. Věnujete ale stejnou pozornost také svému pouzdru na čočky? Jednou za týden byste ho měli důkladně umýt. Špinavé pouzdro způsobuje špinavé kontaktní čočky, bohužel.

  • 14.

    Houbičky na nádobí

    Autor: Shutterstock

    Houbičky na nádobí jsou plné bakterií, které se v nich vesele množí, protože se v nich dlouho drží vlhko. Pokud je navíc necháváte v mističce na dřezu, mají to bakterie ještě jednodušší. Houbičky na nádobí nečistěte, protože je to zbytečné. Prostě je jednou týdně vyhoďte a vyměňte za nové.

  • 15.

    Kabelky

    Kabelka není jen doplněk, ale tvůrčí prvek celého vašeho stylu!
    Autor: shutterstock.com

    Zamyslete se, kolikrát denně hledáte něco v kabelce, berete věci do špinavých rukou a vracíte je do kabelky. a jak často kabelku čistíte? Minimálně jednou za tři měsíce byste měla vysypat a vytřídit obsah své kabelky a vyčistit nejen její vnitřek, ale i ty věci, které v kabelce neustále nosíte.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

sidneyfoster: Tady přece vůbec nejde o nějaké rady, ale především a hlavně o to kolikrát kliknete na další stránku. I zde je patrný vývoj. Dříve stačilo pět odkazů, dnes patnáct, zítra kopa. Jinak se tomu říká návštěvnost webových stránek a mělo by to určovat jejich oblíbenost a tím i cenu.

(17. 02. 2017 08:04)

snehulak: To si děvčata užijete. Nečistíte kartáčky a houbičky, raději je vyhoďte, s kabelkou to už je horší. Dejte ji do čistírny, za pár stovek je jak nová.

(16. 02. 2017 06:50)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy