Velký bylinkový herbář. Jak na pěstování?

/
  • (istock.cz)
    5. května 2022 ● 06:00

    O tom, že některé rostliny mají léčivé účinky, věděli už naši předkové v pravěku. A ačkoli se na bylinky postupem času tak trochu zapomnělo, v současné době znovu objevujeme jejich kouzlo. Své místo si našly nejen v alternativní medicíně, ale také v kuchyni. Za jejich comeback může trochu móda bio, inspirace evropskými kuchyněmi, farmářské trhy a další vlivy.

    Bylinky jsou zkrátka trendy. Věděli jste třeba, že když kořeníte maso majoránkou, prokazujete tím službu i svému zažívání? Jaké léčivé vlastnosti vlastně mají jarní kvítka? Kde je najít a jak je pěstovat? Připravili jsme pro vás malý herbář na pokračování, kde najde odpověď každý bylinkář – začátečník! V dnešním článku se dozvíte, kam pro bylinky a jak je správně pěstovat a také uchovat...

  • 1.

    Do přírody

    Autor: istock.cz

    Sluneční paprsky lákají vydat se za hranice velkoměsta a nasbírat čerstvé bylinky na lukách a stráních. Je ale třeba dodržovat několik základních pravidel, abyste neublížili nejen přírodě, ale i sami sobě. 

     

    • Nesbírejte je v blízkosti silnic, frekventovaných cest, továren a polí, která jsou chemicky hnojena.
    • Sběr neprovádějte po dešti ani brzy ráno, kdy jsou rostliny ještě vlhké od rosy. Musí být dokonale suché.
    • Nikdy netrhejte víc rostlin, než potřebujete. Na místě vždy alespoň jeden trs ponechejte, aby se vegetace mohla ještě rozmnožit.
    • Rostliny neukládejte do igelitových sáčků, vhodnější jsou proutěné košíky nebo plátěné tašky. Každý druh byliny by přitom měl mít svůj vlastní.
    • Poslední zásada je logická, ale neméně důležitá: Sbírejte pouze ty bylinky, které stoprocentně znáte.
  • 2.

    Do obchodu

    Autor: istock.cz

    Již vypěstované bylinky lze v současné době koupit jak v zahradnictví, tak v každém větším supermarketu. Nemusí přitom jít jen o jednorázovou spotřební záležitost. Budete-li se o byliny dobře starat, mohou vám vydržet klidně i několik měsíců.

     

    • Při výběru volte rostliny, které vypadají zdravě (nehnědnou, nečernají, rostou jim nové listy). 
    • Po příchodu domů je nechte pár dní zvyknout, a pak je přesaďte. Z kořínků opatrně očistěte starou zeminu, v níž byla bylinka zasazena, použijte nový kvalitní substrát (přisypat můžete i trochu písku) a většíkvětináč nebo truhlík. Poté rostlinku dobře zalijte. 
    • Nejprve ji postavte na stůl a pozorujte, zda si žádá více světla. Až pak ji přesuňte na okenní parapet. Zalévejte tak, aby měla stále vlhkou zeminu.
    • Bylinku zaštipujte až tehdy, bude-li mít 4 – 6 pater lístků vyrážejících ze stonku. Listy střihejte vždy shora, nikdy ne odspoda.
    • Po každé sklizni bylinku lehce oroste vodou.
    • V létě se léčivkám daří na čerstvém vzduchu. Pokud nemáte zahradu, stačí je »vyšoupnout« na balkon.
  • 3.

    Vypěstujte je

    Autor: istock.cz

    Největší radost budete z bylinek stejně mít, pokud si je »vypipláte« od semínka. Že je to moc složité? Omyl! Zvládne to i amatér. A teď je na sázení nejvyšší čas.

    Semínka můžete sázet až do konce dubna, ale platí, že čím dřív, tím líp. Nejvhodnější pro jarní výsev jsou sazeničky pažitky, meduňky, tymiánu či oregana.

    Semínka koupíte v zahradnictví. Stejně tak i takzvané sadbovače – plastové nádoby, které jednoduše naplníte semínky a zeminou, povrch opatrně zahladíte, lehce zalijete a pak už jen čekáte, až zelené lístky vyraší.

    Čerstvě naplněné sadbovače uchovávejte při teplotě od 15 do 18 °C. Vyšší teploty rostlinkám nesvědčí, napadají je pak houbové choroby. Zajistěte také dostatečný přísun světla a vody.

    Až vypučí první lístky, dobře bylinky pozorujte. Jakmile uvidíte, že některé listy hnědnou, rostlinu v daném místě i s kořínky vytrhněte. Nic se nestane, jen zabráníte šíření plísně na sousední listy.

    Pokud budete chtít bylinky přesadit na zahradu, udělejte to až po 15. květnu. Do té doby totiž ještě hrozí mrazíky.

  • 4.

    Jak je uchovávat?

    Autor: istock.cz

    VE SKLENICI S VODOU

    Stonky seřízněte a ponořte na pár centimetrů do sklenice s čerstvou studenou vodou. Vodu často vyměňujte. Takto vám pár dní může vydržet čerstvá máta, petržel, kopr i libeček.

     

    V MRAZÁKU

    Udělejte si zásoby na zimu už teď! Šťavnaté bylinky, jako je petržel a kopr, nasekejte nadrobno a nasypte je do menší krabičky. Křehké bylinky, například bazalku, nejprve na pár vteřin ponořte do vroucí vody, lehce osušte a poté na pečicím papíru dejte zmrznout do mrazáku. Nakonec lístky nasypte do nádoby. Medvědí česnek zase v mrazáku nejlépe vydrží zarolovaný v novinovém papíru.

     

    V LEDNICI

    Bylinky zabalte buď do suché papírové utěrky, nebo do lehce navlhčené látkové utěrky. Pravidelně kontrolujte, zda lístky nehnijí, a utěrky vyměňujte.

     

    Příště už se podíváme podrobně na konkrétní bylinky. Dozvíte se, k čemu jsou vhodné a jak je nejlépe využít. 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy