Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sázíme letní cibuloviny. Jak se radovat ze záplavy barevných květů?

/
  • cibuloviny
    cibuloviny (istock.cz)
    8. dubna 2022 ● 06:00

    Koncem dubna už je půda na záhonech dost prohřátá na to, abychom se mohli pustit do sázení okrasných letních cibulovin. Před začátkem mrazů je ale musíme vrátit zpátky pod střechu.

    Kdy a především jak správně sázet, abychom se na zahradě v sezoně dočkali pestrobarevné záplavy květin? Půdu na záhonech vyplejte a prokypřete, pak si udělejte řádky nebo jednotlivé jamky, kam budete sázet cibule a hlízy. Hloubka jamek by měla být dvojnásobná k velikosti vysázených cibulí nebo hlíz. Neplatí to ovšem pro jiřiny a begonie – ty se sázejí mělce. Menší rostliny by měly být ve vzdálenosti 10 cm, větší pak od 25 do 40 cm. Cibule nebo hlízy dáváme do země špičkou nahoru, zahrneme je pěstebním substrátem, lehce udusáme a zalijeme. Zasazené rostliny je nutné pravidelně zalévat, substrát by neměl proschnout.

  • 1.

    Mečíky

    Autor: Shutterstock.cz

    Hlízy mečíků můžeme vysazovat od poloviny dubna do půlky června. Je třeba sázet jen zdravé hlízy bez plísní a mechanického poškození do hloubky zhruba 15 cm, aby se rostliny nevyvracely, zhruba ve vzdálenosti 20 cm. Je lepší střídat stanoviště a nedávat je stále na stejné místo. Mečíky ocení světlé místo s dobře propustnou zeminou, nemají rády přemokření. Během sezony je třeba záhony pravidelně plít a případně mečíky přihnojit minerálním hnojivem bohatým na dusík, draslík a fosfor. Mečíky jsou vhodné k řezu.

  • 2.

    Jiřiny

    Autor: Shutterstock.cz

    Při sázení hlíz jiřin si dáváme pozor, jak vysoké a mohutné jednotlivé keříky budou. Podle toho volíme vzdálenost mezi nimi od 50 do 100 cm. Hlízy si můžeme předpěstovat ještě v teple za oknem a na záhon je pak můžeme vysadit už narašené. Půda by měla být dobře prohnojená (na podzim do ní zapravíme uleželý překátrovaný kompost) a mírně vlhká. Jiřinám se daří na slunném nebo polostinném místě. Mají rády pravidelnou zálivku a během jara přihnojení přípravky bohatými na draslík. Vyšší odrůdy je lepší vyvazovat k opoře. U velkokvětých odrůd můžeme posílit hlavní květ tím, že vyštipujeme postranní menší květy.

  • 3.

    Kaly

    Autor: Shutterstock.cz

    Pěstovat je můžeme ve volné půdě nebo v květináči. Vhodná doba na výsadbu hlíz je od května do června, patří na světlé nebo lehce přistíněné stanoviště s výživnou vlhkou půdou. Dají se přirychlit výsadbou v teplém skleníku během února a ven je pak přesadíme až po zmrzlých mužích. Vzdálenost hlíz by měla být 15 až 25 cm. Kaly rozkvétají zhruba dva měsíce po výsadbě a kvetou asi osm týdnů podle počasí. Pokud kaly pěstujeme jako pokojovky, měli bychom jim po odkvětu poskytnout alespoň dva měsíce vegetačního klidu. Kaly jsou vhodné k řezu.

  • 4.

    Begonie

    Autor: Shutterstock.cz

    Podobně jako jiřiny si můžeme v teple předpěstovat i begonie. Díky tomu nám dříve rozkvetou. Sázíme je mělce do směsi pěstebního substrátu promíchaného s rašelinou ve vzdálenosti 10 až 15 cm tak, aby prohlubeň na hlíze byla vidět, z ní pak začnou vyrůstat stonky s listy. Ven sazenice můžeme přestěhovat až po zmrzlých mužích a vysadit je můžeme do záhonu nebo větších truhlíků. Begonie mají rády polostín nebo stín, ostré sluneční paprsky by jim mohly propálit listy. Ocení také pravidelnou zálivku, ale ne přemokření. Během sezony odstraňujeme uschlé listy a odkvétající květy. Begonie budou pak znovu nasazovat na květy. Stonky jsou hodně křehké a velkokvěté odrůdy mají těžké květy, které se snadno lámou, proto jim můžeme poskytnout oporu.

  • 5.

    Lilie

    Autor: Shutterstock.cz

    Charakterizují je velké květy, které pronikavě voní. Musí mít ale dobré podmínky, tedy slunné nebo polostinné stanoviště s humózní a dobře propustnou půdou. Mají rády vláhu, ale nesnáší přemokření. Cibule se sázejí na podzim a přihrnou se mulčem, aby nevymrzly. Sázet je můžeme i teď na jaře. Lilie vydrží na záhonu i přes zimu, stačí na ně přihrnout zeminu, mulč nebo suché listí a ochránit je před většími mrazy. Na jednom stanovišti rostou i deset let. Některé odrůdy lilií začínají kvést už v červnu. Většina pak během července a srpna. Během kvetení ocení větší zálivku, ale jen ke kořenům, ne na listy ani květy. Lilie se hodí k řezu.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V novém dubnovém čísle se mimo jiné naučíte vyrábět dobroty z pampelišek a prořezávat správně ovocné stromy. Na návštěvu se tentokrát vydáme za hercem a moderátorem Michalem Nesvadbou. Najdete tu ale i spoustu dalších informací, rad i inspirace. Nemůžete sehnat nové číslo v trafice? Kupte si ho na www.ikiosek.cz za stejnou cenu jako na stánku. Poštovné je ZDARMA!

     

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy