Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak dostat trávník po zimě do formy? Díky těmto tipům vám bude dělat radost celou sezonu

/
  • (istock.cz)
    13. března 2022 ● 06:00

    Jarní trávník vypadá vyčerpaně a jeho nástup do další sezony bývá dost pomalý. Aby se znovu vzpamatoval a vypadal nakonec dokonale, je potřeba mu věnovat trochu času a péče. Rozhodně se to vyplatí. Na co určitě nezapomenout?

     

  • 1.

    První práce

    Jakmile půda rozmrzne, teplota se vyšplhá trvale nad nulu a trávník oschne, odstraňte ze zatravněné plochy veškeré listí a sesbírejte spadané plody, které na něm zůstaly od podzimu. Zkontrolujte také výskyt plísně sněžné, která se objevuje zejména na stinných a vlhkých místech nebo tam, kde se po trávníku v zimě chodilo. Najdete-li v trávě bělavé skvrny o průměru až 20 centimetrů, poškozená místa vyhrabejte, provzdušněte a posypte trávníkovým substrátem, případně dosejte. Pokud je stávající travní porost vyšší než čtyři centimetry, nastává čas na první jarní seč.

  • 2.

    Odstranění travní plsti

    Zbytky posečené trávy, mechy a případné plevele vytvářejí v trávníku neprostupnou vrstvu, která brání vodě, živinám a vzduchu proniknout ke kořenům trav. Kvůli tomu trávník nezakoření do větší hloubky a během léta bude rychleji vysychat. Odstranění travní plsti v nadzemní vrstvě trávníku se odborně říká vertikutace. Kromě zvýšení průsaku vody a živin a přístupu vzduchu do vegetační vrstvy podporuje růst kořenového systému trávníku a působí preventivně proti houbovým chorobám.

     

    Při vertikutaci se do trávníkového drnu zařezávají svislé nože, které plsť rozřezávají, příp. i vyčesávají. Nože navíc přeřezávají travní výběžky, čímž podporují růst nových výhonků. Vertikutace se provádí obvykle dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Trávník by měl být posečený na výšku tři až čtyři centimetry a plsť je nutné po vertikutaci z trávníku odstranit. Nejúčinnější hloubka vertikutace je dva až tři milimetry – nože by se měly půdy jen lehce dotýkat. Příliš hluboký zásah trávník poškodí, nože se nadměrně otupí a může dojít k poškození vertikutátoru.

  • 3.

    Jak vybrat vertikutátor?

    Mezi prodávanými vertikutátory jsou velké rozdíly. Vybírat si můžete mezi mechanickými, elektrickými a benzinovými.

    • Zatímco mechanické mají nižší cenu, motorové jsou výkonnější a rychlejší, a tím pádem i dražší.
    • Při samotném nákupu posuzujte hlavně výkon motoru, záběr stroje, počet výměnných válců i počet nožů na válci, nastavitelnost hloubky vertikutace, sběrný koš a hmotnost vertikutátoru.
    • Pro menší trávníky se hodí spíše elektrický vertikutátor, pro větší zase benzinový. Nejvhodnější je vertikutační válec vybavený kombinací nožů a pružin – nože plsť rozřežou a pružiny vyčešou.
  • 4.

    Hnojení a dosev

    trávník
    Autor: istock.cz

    Připravte se na to, že po vertikutaci bude trávník vypadat hůř než před ní. Nemusíte se o něj ale bát. Po přihnojení dlouhodobě působícím hnojivem se trávník brzy zapojí. Hnojení se provádí dvakrát až třikrát za sezonu. Zatímco ale na jaře a v létě se používá hnojivo s vysokým obsahem dusíku, v září nebo říjnu s vyšším obsahem draslíku. Následkem vertikutace mohou v trávníku vzniknout i holá místa, která je potřeba dosít travní směsí pro dosev. Půdu nejprve narušte hrabičkami, smíchejte ji s pískem, aby byla lehčí, a rozhozené osivo zakryjte tenkou vrstvou půdy a utužte. Brzkému vyklíčení pomůže pravidelné zavlažování.

  • 5.

    Likvidace mechů a plevelů

    trávník
    Autor: istock.cz

    Vadou na kráse jsou často i mechy, které rostou nejčastěji na zastíněných, vlhkých, kyselých a utužených půdách. Ozdravná kúra vedoucí k jejich likvidaci spočívá v odstranění příčin výskytu, pomoci může i vertikutace nebo aplikace vhodného herbicidu. Po odumření je nezbytné mechy z trávníku vyhrabat a uvolněná místa dosít regenerační osivovou směsí.

    Na začátku sezony začínají růst i jednoleté plevele, které poškozují hlavně nově založené trávníky. Při pravidelném sečení však rychle ustupují a ve starších zapojených porostech se už nevyskytují. Naopak vytrvalé dvouděložné plevele, třeba smetanka nebo jitrocel, se přizpůsobí sečení a v trávníku se dále rozšiřují. Pokud se rozhodnete je zlikvidovat, sáhněte po selektivním herbicidu. Před použitím herbicidu myslete ale na to, že některé dvouděložné plevele jsou současně i léčivými a medonosnými rostlinami.

  • 6.

    Pusťte tam vzduch

    Chřadnutí trávníku může být způsobeno velkým utužením půdy, přemokřením nebo nevyhovující výživou či houbovou chorobou. Doporučuje se proto provést také tzv. aerifikaci.

    Ta se často zaměňuje s vertikutací, jde však o jiný úkon. Provzdušnění půdy se provádí aerifikačními vidlemi nebo válcem s dutými hroty, které pronikají do hloubky deseti centimetrů a vynášejí válečky půdy na povrch. Vzniklé otvory se zasypávají ostrým křemičitým pískem, čímž se zlepší přístup vlhkosti a vzduchu do trávníku. Aerifikace se uplatní spíše na velkých a zatěžovaných plochách, jako jsou třeba fotbalová hřiště. Na zahradách stačí provzdušnění provést vidlemi, ty do trávníku zabodnete a zakýváte s nimi.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Aktuální březnové číslo je plné jarní a velikonoční inspirace. Najdete tu také užitečné tipy na využití vaječných skořápek i spoustu rad k jarní práci na zahradě. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

    Blesk hobby brezen
    Autor: archiv

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy