Pomocníci s ostřím

Nůžky – ideálně je dáme do brusírny či autorizovaného servisu. Když je nabrousí profesionál, vydrží nám nářadí v kondici celou sezonu.

Pokud máme plotostřih, opět svěříme nabroušení jeho nožů servisu a poté je naimpregnujeme silikonovým olejem. Impregnaci koupíme a jednoduše ji na nože nastříkáme a pak plotostřih na chvilku nastartujeme, necháme nože lehce proběhnout, aby se impregnace dostala všude.

Pomocníci s násadou

Lopaty, rýče, hrábě – prohlédneme násady, jestli nejsou naštíplé či zlomené, a taktéž samotné tělo nářadí, které občas nápor naší práce nevydrží. V případě, že je některá část poškozená, nemusíme nářadí kupovat celé nové. Jen odšroubujeme tu část, která je rozbitá, a nahradíme ji novou. Pokud násady pouštějí třísky, lehce je přebrousíme brusným papírem a promastíme vazelínou.

Když se násady hýbou, stačí zasunout klínek mezi násadu a kovovou část nářadí.

Další pomocníci

Kolečko – pokud je jeho kolo nafukovací, zkontrolujeme stav pneumatiky a případně ji dofoukneme. Silikonovým olejem promažeme ložiska, aby kolečko nepískalo či nevrzalo. Pokud někde korba koroduje, očistíme všechna postižená místa, která rzí trpí, ocelovým kartáčem, popřípadě ještě přebrousíme smirkovým papírem a poté přetřeme barvou na kov. 

Stejně můžeme ošetřit i korodující rýč, kterému navíc přibrousíme pilníkem ostří.

Postřikovač – provedeme vizuální kontrolu, zda není někde prasklý nebo promáčklý. Zkontrolujeme v hlavici gumičky, jestli nejsou zpuchřelé, pokud ano, tak je vyměníme. Stejně tak zkontrolujeme hadičky a trysky a případně je nahradíme novými.

TIP

Nezapomeňte si zkontrolovat také pracovní rukavice, abyste je případně při prvním jarním nákupu pořídili.