Zchátralý terminál Černý most je nepříliš lákavou vstupní branou do hlavního města. V zimním počasí ale začíná jeho havarijní stav dokonce ohrožovat zdraví cestujících. Betonové panely, které fungují jako zastřešení nástupišť už dávno těsně nedoléhají, škvírami teče, a vlivem současných klimatických podmínek se zde začaly tvořit rampouchy. A to dokonce tak velké, že v případě pádu by mohly opravdu někoho nebezpečně zranit.

Rampouchy neprodleně odstraníme

Blesk proto kontaktoval městskou část Praha 14, jestli o problému ví. „Autobusový terminál Černý Most je ve správě Technické správy komunikací hl. m. Prahy, nikoliv městské části. Nicméně Odbor dopravy ÚMČ Praha 14 na základě vašeho podnětu TSK obratem kontaktoval a požádal o urychlené odstranění rampouchů,“ sdělila Blesku tisková mluvčí Prahy 14 Veronika Berná.

Na zchátralém terminále Černý most se objevily pořádné rampouchy. TSK je na výzvu Blesku nechá urychleně odstranit
Autor: Blesk:Tonda Tran

Technická správa komunikací (TSK) postup potvrdila. „Děkujeme za upozornění, rampouchy necháme neprodleně odstranit,“ sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. 

Pomoct můžou i Pražané

Městské instituce kolikrát nemají kapacity, aby obsáhly všechna riziková místa a věděly o všech problémech. Mohou jim však pomoct i sami obyvatelé Prahy.

„Podněty k odstranění jakékoliv závady mohou občané hlásit přes aplikaci HMP změňte.to  nebo přímo přes naši aplikaci Hlášení poruch a závad a na e-mailovou adresu tsk@tsk-praha.cz. V případě závady, která přímo ohrožuje zdraví a majetek, je důležité neprodleně kontaktovat přímo Policii České Republiky nebo Městskou policii HMP, která okamžitě místo zajistí a kontaktuje správce, který je povinen zajistit nápravu tak, aby nedošlo k újmě na zdraví či majetku,“ zdůraznila Lišková.

Blíží se opravy?

Terminál Černý most je dlouhodobě ve špatném stavu. Přestože ho denně využívají tisíce obyvatel Prahy, dosud se nenašla vůle celý komplex rekonstruovat. Problémem je i větší počet majitelů, či správců jednotlivých částí. Stanici metra vlastní dopravní podnik, správcem terminálu a mostů a lávek je Technická správa komunikací a provozovatelem terminálu je Ropid. Zapojená je i Praha 14, na jejímž území terminál stojí.

Nyní se ale terminálu snad blýská na lepší časy. Pražský magistrát jmenoval koordinátora oprav, jímž se stal Marek Vetýška z organizace Ropid. V letošním roce by mělo dojít na první fázi dílčích úprav, mezi nimi je zvýšený úklid nebo doplnění mobiliáře a informačního systému. Druhým krokem jsou stavební úpravy, přestavba a demolice některých částí. Institutu plánování a rozvoje (IPR) proto vedení města zadalo vypracovat studii proměny terminálu. Ta by měla být hotova do května tohoto roku.

Fotogalerie
22 fotografií