Primule, macešky, sedmikrásky nebo cibuloviny – mají pestré květy, které využíváme jako první v roce pro dekor nejen našich zahrad, ale i obydlí. Aby dlouho vydržely, potřebují správnou péči. Mezi prvními v obchodech narazíte na různobarevné primule – čili prvosenky. Málokdo odolá tomu, že si alespoň jednu koupí. Když ale rostlinu donesete do teplého bytu, dlouho nevydrží. Vyžaduje totiž nejen dostatek světla, ale také nižší teploty ideálně v rozmezí 15 až 20 °C. Při dodržení těchto podmínek vám svými květy bude doma dělat radost klidně celý měsíc.

V obchodě vybírejte takové kusy, které ještě nejsou plně rozkvetlé, aby vám pak rostlina kvetla co nejdéle. Po odkvětu primulky určitě nevyhazujte, ale přesaďte je do venkovních truhlíků nebo květináčů.

Žluté a bílé primule zvládají mráz lépe

Pro primule použijte kvalitní substrát. Případně je zasaďte rovnou venku na zahradě na světlé vlhčí místo. Někdy zvládnou rozkvést ještě tentýž rok koncem léta. Přes zimu ocení vhodný kryt, protože ne všechny jsou plně mrazuvzdorné. Zajímavé je, že mrazům lépe odolávají primule se žlutými či bílými květy, nejcitlivější jsou naopak růžové nebo oranžové.

Jaké krásné dekorace z jarních kytiček si můžete doma vytvořit? Inspirujte se v naší fotogalerii:

Fotogalerie
17 fotografií

Macešky ladí s proutím i kovem

Macešky patří mezi dvouletky. Můžete se sice pokusit o vypěstování ze semínek, většinou si je ale přinesete jako hotové sazenice z obchodu. Na parapetu v truhlíku mohou dělat parádu již od časného jara, pokud ještě neuhodí silné mrazy, pár bodů pod nulou jim většinou neublíží. Nabízejí mimořádně širokou škálu barevných kombinací a vypadají skvěle vedle celé řady dalších jarních květin. Hodí se k cibulovinám, jako jsou modřence či menší narcisy, ale třeba ve společnosti pomněnek působí velmi něžně a romanticky.

Macešky dobře snášejí chlad, doma v teple by se jim nedařilo. Mají rády světlé místo a dostatek vláhy. Na zahradě se často udržují samovýsevem. Jarní květiny si při aranžování dobře rozumějí s přírodními materiály. Výborně budou vypadat v proutěných košících či truhlících nebo také v terakotových květináčích s patinou. Ladí však i s chladným kovem. Vyzkoušejte třeba plechové květináče ve tvaru konvičky.

Cibuloviny potřebují chlad

Pokud máte nádoby osázené cibulovinami od podzimu, prvních květů se dočkáte už brzy. Ostatní si mohou v zahradnictví pořídit rašící narcisy, modřence, hyacinty a další jarní krásky rychlené v květnících. Ve vyhřátém bytě se jim ale dobře dařit nebude, potřebují chladnější místo. Po odkvětu odstřihněte květní stvoly a rostlinu zalévejte, než začne zatahovat listy. Nechte ji zatáhnout, oschlou cibuli očistěte od zeminy a uložte.

TIP NA VIDEO: Vyrobte si jarní dekoraci na váš stůl, kterou za pár dní hravě změníte na velikonoční.

Video
Video se připravuje ...

Jarní dekorace na váš stůl, kterou za pár dní hravě změníte na velikonoční Adam Balažovič