Radkovy problémy začaly nadměrným pocením a návaly. Následně jej začalo bolet v krku a měl tedy za to, že chytil virózu. Když ale ani po týdnu léčby antibiotiky nedošlo ke zlepšení, lékařka mu udělala krevní obraz.

Po odebrání krevního obrazu mu volala lékařka ještě týž den a řekla mu, že má velmi nízkou hladinu červených krvinek. Všichni mě uklidňovali, že půjde o chudokrevnost a manžel mi zakázal surfovat po internetu, abych neplašila,“ vzpomíná manželka pana Radka, paní Lucie.

Zdrcující SMS

„Druhý den ráno mi psal, že vyráží k lékařce a dá mi pak hned vědět. V 11 hodin volal, že ho poslala do FN Motol a byl naštvaný, protože potřeboval jít do práce. Pamatuji si to jako dneska, psali jsme si průběžně, jak to vypadá, že stále čeká, že má hlad a že se už těší domů,“ vypráví. Až přišla bolestná SMS: „Luciku, vezou mě sanitkou na Karlák, mám leukémii. Neboj, vše bude dobré, moc vás miluju!“

Tím se život Radka, jeho ženy Lucie a tří dětí Filipa (14) a Kristýny (13), které má jeho žena z prvního manželství, a společné Marušky (3) – obrátil během jednoho dne vzhůru nohama. Paní Lucie byla tehdy s dětmi doma. „Nemohla jsem ani dýchat, začala jsem brečet a děti se samozřejmě hned seběhly s otázkou: Co se stalo?,“ vypráví Lucie.

Vše jim řekla už na začátku léčby. O manželově nemoci rodina doma mluví otevřeně. „Děti jsou úžasné a jsou nám obrovskou oporou. I malá Maruška vše dobře chápe, tak nějak po svém, dětsky. Když bylo jasné, že manžel přijde o vlasy, vysvětlili jsme jí, že nebude mít vlásky stejně jako její nejoblíbenější panenka Vendelínek,“ popisuje Radkova žena.

Chemoterapie, transplantace a další rakovina

Radek šel okamžitě i na odběr kostní dřeně, aby se zjistilo, o jaký typ leukémie se jedná. Potvrzena mu byla akutní myeloidní leukémie, u které je třeba nejdříve podstoupit chemoterapii a poté transplantaci kostní dřeně. Proto byl neprodleně hospitalizován v nemocnici a začal podstupovat první část léčby.

Při jedné z pravidelných kontrol na CT mu však lékaři našli útvar na ledvině. Ačkoli se domnívali, že je téměř nemožné, aby to byl další druh rakoviny, bohužel neměli pravdu. Odběr nádor na ledvině potvrdil. Po třech cyklech chemoterapie tak pana Radka čeká odebrání nádoru a další udržovací léčba. „Nejhorší na tom všem bylo odloučení. On je ale neuvěřitelný! Začal mě uklidňovat a místo, abych držela já jeho, držel a vlastně stále drží, on mě,“ popisuje paní Lucie.

Největší tatínkovo přání

Protože pan Radek aktuálně nemůže chodit do zaměstnání a rodina tak přišla o značnou část příjmu, začali jim pravidelnými měsíčními příspěvky pomáhat Dobří andělé prostřednictvím nadace Dobrý anděl.

„Naším největším přáním je, aby se manžel uzdravil a my mohli být zase všichni pohromadě. Člověk si v takových chvílích uvědomí, jak je ten život strašně křehký. Největší manželovo přání pak je, aby jednoho dne mohl Marušku doprovodit k oltáři. Proto všem moc děkujeme za pomoc,“ uzavírá příběh upřímným poděkováním paní Lucie.

Pomáhá Dobrý anděl

Za 10 let své činnosti podpořila nadace Dobrý anděl více než 9 tisíc rodin s dětmi, v nichž se rodič nebo dítě potýká s vážným onemocněním. Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky rodinám odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Fotogalerie
7 fotografií