Přímo v srdci Prahy, jen pár kroků od Staroměstského náměstí už 47 let funguje krámek s bylinkami a kořením. Omamná vůně se line až ven na chodník a nic netušící kolemjdoucí láká dovnitř. Ten, kdo krámek zná, vůni poznává už na dálku a ví, že mu zdejší bylinkářky vždy dobře poradí. Nezáleží, jestli člově přišel s prosbou o bylinky proti kašli, nebo kterou šalvěj použít proti bolení zubů a kterou do jíla. Vždy se mu dostalo naprosto precizní a profesionální pomoci.

Vyčerpání

Jenže v průběhu ledna majitelka obchodu Herbata Klára Matušková na webu  oznámila, že obchod končí. Důvodů bylo hned několik, ale především její naprosté vyčerpání z posledních několika let, kdy prodejnu drtila proticovidová nařízení.

„Místo, který našel každý na Starém Městě na rohu Dlouhé a Týnské, vždy voní až na chodník bylinkami a přívětivostí. Další staropražská ikona se tedy chystá zmizet z unikátního koloritu pražského,“ napsal na Facebook Pavel Maurer, známý především svým průvodcem po tuzemských restauracích, nazvaným Maurerův výběr Grand Restaurant. Majitelka obchodu sdělila, že ho uzavře koncem května.

Jenže Mauerův status vyvolal obrovskou vlnu podpory, během pár dní ho sdílelo přes tisíc lidí a obsahoval stovky komentářů. Pražané o svůj oblíbený obchod s kořením a bylinkami nechtěli přijít. „To je smutná zpráva. Pamatuji, jak jako malá jsem sem chodila s tatínkem pro bylinky a díky tomuto obchůdku jsme mohli dělat plno skvělých produktu pro zdraví a krásu. Tady vzniklo plno úžasných nápadů a pomohlo plno lidem. Je veliká škoda, že takovéto obchody končí v dnešní době. Je mi z toho smutno,“ povzdechla si jedna z diskutujících. „Snad se najde možnost jak unikátní bylinkářstvi s odborníky, kteří vždy ochotně poradili, zachovat. Takový obchod se svou uzitečnou tradici je klenot, součást kulturniho dědictví,“ přidal se další.

Šťastný konec

A neuvěřitelné se stalo skutečností, „Díky příspěvku na sociálních sítích se ozval zájemce, že by chtěl v prodeji bylinek a koření pokračovat. Zdá se tedy, že obchod nakonec neskončí,“ informovala nadšená majitelka. Kdo je nový majitel, však sdělit nechtěla.

S obchůdkem se šel rozloučit i známý designér Maxim Velčovský, současná situace ho ale mile překvapila. „Našel se prý pokračovatel z oboru a bylinkářství převezme i s dámami! Snad to tedy bude happy end protože z vetešnictví u Čapka je designshop, ze zámečnictví paní Koulové udělali VIP bar a tak bude snad poslední krám ze starých časů uchráněn před trdelníkovým pokrokem,“ napsal ve svém statusu Velčovský.

Fotogalerie
9 fotografií