Na Tři krále, tedy šestého ledna, se většina domácností zbavuje vánočního stromku. Stejně k tomu přistupuje i hlavní město Praha včetně jednotlivých městských částí. Stromky, které o adventu a během Vánoc zdobily pražská náměstí, se odstrojují a je třeba zajistit jejich likvidaci. Většina stromků končí ve spalovně v Malešicích. Odtud pak ve formě tepla putují zpět do pražských domácností.

V posledních letech se ale pro stromky nalézají i jiná využití. Část z nich například končí v pražských kompostárnách, kde se naštěpují a poslouží jako kvalitní součást kompostu. Ten si navíc Pražané mohou odkoupit a využít ho na svých zahrádkách nebo i při pěstování doma v květináčích.

Dřevo poslouží k opravám

Alternativní přístup k likvidaci stromků zvolila i Praha 3. „Dnes dopoledne proběhl svoz tří velkých vánočních stromků z náměstí Jiřího z Poděbrad, Lobkovicova náměstí a Ohrady. Jde o krásné, více než sedmimetrové jedle z lesních školek v Podkrkonoší. Budou zpracovány v truhlárně společnosti Lesy hl. města Prahy a využity k opravám mobiliáře a herních prvků dětského hřiště Na Krejcárku,“ sdělila mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

Hřiště Na Krejcárku má hned několik herních prvků jako šlapací kolotoč, houpačky, lanová pyramida a další. Na některých částech se však již podepsal zub času a je třeba je opravit. „Spolupráci s truhlárnou nám zprostředkoval pan náměstek Hlubuček (STAN). Jsme rádi, že stromky budou sloužit i nadále,“ vysvětluje mluvčí. Stromky tak poslouží na opravu části kolotoče a lanové pyramidy. Výhodné je to i finančně. „Zatímco likvidace ve spalovně by nás přišla zhruba na dvacet tisíc, za zpracování stromku v truhlárně zaplatíme 18 200 korun,“ dodává.

Nový nábytek

Podobně jednal i magistrát. Strom ze Staroměstského náměstí, respektive jeho kmen skončil nejdříve na pile, následně vyrobené fošny pak dostanou učni ze Střední odborné školy Jarov. „Kmen zamířil do pily v obci Sibřina východně od metropole. Nábytek, který následně učni ze dřeva vyrobí, zamíří podle potřeby do dětského domova nebo zařízení pro seniory,“ sdělil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). „V úvahu přicházejí například atypické skříně, noční stolky nebo zahradní lavičky,” sdělil ředitel školy Miroslav Janeček. Větve, které byly z kmenu osekány pak skončily v pražské zoo, kde zpestřily jídelníček zdejším zvířatům.

Fotogalerie
9 fotografií