Iniciátoři petice píší, že zánik hostince by mohl vést k citelnému zásahu do společenského života na Praze 1 a požadují, aby Praha 1 zrušila výpověď z nájmu.

Minulý týden na jednání zastupitelstva Prahy 1 přišla i jedna z členek petičního výboru Jan Hauskrechtová. „Hostinec navštěvuji od svých studií na vysoké škole a stal se pro mě azylem. Setkávají se zde všechny společenské vrstvy, od profesorů pro studenty po místní lidi,“ řekla.

Signatáři petice často píší, že podnik je jedním z mála míst v centru Prahy, který není jen turistickou atrakcí. „Proto vás žádám k upuštění od záhuby tohoto podniku,“ apelovala na zastupitele. Majitel podle ní situaci chce řešit a nechce se svým závazkům vyhnout.

Jinak to nešlo

Rada městské ale podle starosty Petra Hejmy již neměla jinou možnost, než podniku dlouhodobý nájem vypovědět. Praha 1 také vlastní pouze polovinu budovy, kde sídlí, druhá část je v soukromém vlastnictví.

Starosta na zastupitelstvu upozornil na to, že je potřeba se vypořádat s velkým dluhem. Sám si také nepřeje, aby hostinec zanikl. „Možná se všichni budeme muset na ten dluh složit,“ poznamenal.

Rozhodně se nejedná o málo peněz. Radnice uvedla, že už v roce 2018 to bylo přes 800 tisíc korun a v prosinci 2019 zastupitelstvo schválilo splátkový kalendář. Majitel ale stále neplatil, starosta na svém Facebooku uvedl, že dluh činí více než 1,5 milionu korun.

Vznikne spolek za záchranu?

Hejma také vyzval všechny podporovatele podniku, aby se s ním spojili a věří, že se společně může podařit najít řešení této nelehké situace. „Můžeme se inspirovat záchranou hospody U Černého vola na Hradčanech a založit Spolek pro záchranu Hostince U rotundy a společně najít řešení, jak jeho provoz zachránit,“ navrhuje.

Fotogalerie
8 fotografií