Opoziční zastupitelé v čele s bývalým starostou Prahy 1 Pavlem Čižinským (Praha Sobě) a bývalým radním Petrem Kučerou (Strana zelených) svolali na páteční odpoledně mimořádné zastupitelstvo Prahy 1. Na programu mělo být především kácení stoletého javoru v Anenském trojúhelníku.

Ten chce vedení Prahy 1 pokácet, aby se mohl rozběhnout projekt na revitalizace celého prostranství a zpřístupnění čapadla, které by propojilo prostor s řekou. Opoziční zastupitelé mimořádné zasedání svolali na základě petice za zachování javoru, kterou podepsalo přes 3 tisíce lidí, většina jich byla z Prahy.

Odvolání starosty, nadávky i výhrůžky

Ihned na úvod zastupitelstva požádal opoziční zastupitel Čižinský o odvolání starosty Petra Hejmy a radního Richarda Bureše (ODS), který má v kompetenci životní prostředí. „Tento návrh předkládám z toho důvodu, že i kdyby se nám nakonec podařilo odhlasovat, že javor nemá být pokácen, nikdo nemůže věřit těmto pánům, že se podle rozhodnutí zastupitelstva zachovají,“ odůvodnil svůj návrh Čižinský. Zastupitelstvo jeho návrh však nepodpořilo.

Během více než sedmihodinové debaty padlo několik ostrých proslovů. Bývalý starosta Čižinský několikrát starostu Hejmu obvinil, že je lhář. Ten to rezolutně odmítl a svého předchůdce několikrát káral.

„Prosím vás, pane kolego, chovejte se slušně a odpusťte si tato nařčení nebo pro ně předložte důkazy,“ vyzval starosta opozičního zastupitele. „Za svým názorem si stojím a nezkoušejte to řešit právní cestou, špatně byste dopadl,“ rozohnil se Čižinský.

Tak se nám celá věc kolem javoru u Novotného lávky zamotává. Česká inspekce životního prostředí dnes zakázala pokácení...

Zveřejnil(a) Pavel Čižinský dne Čtvrtek 18. března 2021

Projekt je dobrý, ale...

Proběhla ale i věcná, dlužno dodat, že téměř i věčná debata. Mnoho opozičních zastupitelů, mezi nimi třeba Amália Počarovská (Praha Sobě),  David Skála (Praha Sobě) nebo Martin Kotas (nezávislý) vyjádřili souhlasné stanovisko s projektem celkové revitalizace Anenského trojúhelníku a navazující rekonstrukce čapadla a vzniku mol na Vltavě. Rádi by ale, aby strom zůstal na místě.

„Podle mých informací se mže stát, že se sice podaří zrevitalizovat Anenský trojúhelník i čapadlo, ale památkáři nemusejí povolit ta mola na řece. V tom případě by čapadlo vedlo do nikam a strom by se pokácel zcela zbytečně. Myslím, že by bylo vhodně počkat s kácením minimálně do té doby, dokud nebude projekt kompletně schválen,“ řekl Tomáš Vích (Piráti).

Video
Video se připravuje ...

Ve čtvrtek 18. března se konala další demonstrace proti pokácení 100letého javoru Veronika Foltová

Magistrát projekt podporuje

Starosta Hejma ale problém se schvalováním neočekává. „Je to projekt podporovaný magistrátem hl. m. Prahy. A to jak rekonstrukce čapadla, tak i stavba mol na Vltavě. Nedovedu si představit, že by se projekt neschválil,“ řekl Hejma. „S revitalizací počítá i celková rekonstrukce nábřeží, v rámci které se mimo jiné budou přesouvat tramvajové zastávky. Aby mohla nová zastávka u Karlových lázní vzniknout, je třeba zpevnit celou zeď, s čímž se počítá právě při rekonstrukci čapadla,“ doplnil starostu Petr Burgr (KDU-ČSL).

Projekt bude pokračovat

Opozici se koaliční zastupitelé ani po několikahodinovém jednání nepodařilo přesvědčit a přiklonit na svoji stranu. Projekt tedy může pokračovat podle původního plánu. Padl sice návrh, aby radnice měla za povinnost projednat s obyvateli všechny chystané projekty, tento návrh ale také nebyl schválen.

Strom zatím zachraňuje holub

Praha1  v současné chvíli ani strom pokácet nemůže. Na javoru se totiž uhnízdil holub hřivnáč a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) nařídila s kácením počkat minimálně do podzimu. Vlna nevole proti kácení javoru se strhla v okamžiku, kdy byl celý prostor provizorně oplocen a najela sem technika. Opozice spolu s aktivisty pořádali i několik demonstrací. Při té poslední se po skončení vydali na radnici, kde dokonce došlo k fyzické potyčce mezi aktivisty a tajemníkem Prahy 1.

Fotogalerie
35 fotografií