Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Viníka otravy Bečvy se opět nedozvíme. Znalec chce více času na vypracování posudku

Aktualizováno -
3. března 2021
10:24
Autor: ČTK - 
3. března 2021
09:43

Soudní znalec Jiří Klicpera požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy. Je to už podruhé, předchozí termíny uplynuly loni v prosinci a letos v únoru. Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle dnešního Klicperova vyjádření pro ČTK opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady.

Kdy by mohl být posudek dokončen, nechtěl Klicpera odhadovat. „O prodloužení termínu jsem požádal. Nedostal jsem zatím žádný oficiální výsledek od jeho objednatele,“ řekl Klicpera. Posudek zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti. Na znalcovu žádost o prodloužení termínu dnes upozornila Česká televize.

Krajský policejní mluvčí Petr Jaroš uvedl, že ze strany policie nebyla lhůta na vypracování posudku ohraničena. „Nemůžeme stanovit žádný termín, to je věcí znalce. Ze zákona si lhůtu určuje on,“ řekl dnes ČTK mluvčí.

Hlavním důvodem další žádosti o posunutí termínu je podle Klicpery současná pandemická situace. „Nemůžete nikam pořádně vyjet, když tam vyjedete, tak tam nejsou pořádně lidi. S lidmi musíte jednat a pracovat, ale není s kým, tak se to protahuje. Kromě toho pořád ještě dostáváme některé podklady,“ uvedl Klicpera.

Že trvá zpracování podobného posudku několik měsíců, nepovažuje za nic mimořádného. „Tyto posudky, pokud se v minulosti na podobné havárie dělaly, a to u různých jiných lidí, trvaly za standardního stavu pět měsíců,“ řekl Klicpera.

Už jen hledá důkazy

Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy ČTK potvrdil i Klicpera. Policie jeho vystoupení v médiích vyhodnocuje a nechce jej dále komentovat.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudne ( 3. května 2021 13:08 )

Vyšetřování skončilo, zapomeňte.....

krapotkin ( 3. března 2021 12:10 )

Nesmí se přece napsat, že v tom lítá Burešova firma.

msml20 ( 3. března 2021 12:00 )

Je vidět, že v tom je podvod, viník se zná, jen se nehodí zveřejnit.
Tak budeme krejt, prodlužovat, mást atd. až uplyne spousta času a pes po kauze neštěkne.
Něco jako WHO v Číně.

ingmarie ( 3. března 2021 11:47 )

Znalec počká do voleb. Do té doby budou, jako na potvoru, stále nějaké problémy

PPP150W ( 3. března 2021 11:40 )

Je zvláštní, co panu znalci Klicperovi prochází. Dnes tvrdí, že potřebuje více času a chybí mu nějaké podklady. Tak by se dala položit otázka o jaké podklady jde a jak by se daly získat. Od ekologické katastrofy uplynulo již tolik času, že se asi těžko z odběrů dozví něco nového. Je také zvláštní, že již krátce po havárii věděl, že Deza to zcela jistě není a dokonce již tenkrát tvrdil, že viníka zna. Jednak tím porušil tenkrát zákon, který mu neumožňuje činit prohlášení do médií, pokud kausa není uzavřena a jednak se ptám: Pane znalče, co se od konce února změnilo? Tenkrát jste měl zcela jasno a dnes požadujete další materiály? Jaké prosím? A jak je možné, že jste to stále vy, kdo ten malér vyšetřuje, když jste v jeho přímé souvislosti porušil zákon?

Zobrazit celou diskusi