Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Napadení romských dětí v Lipníku znovu míří před soud: Odsouzení manželé vinu necítí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.)
Autor: ČTK - 
24. února 2021
14:03

Případ předloňského útoku na skupinu romských dětí v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku míří ke krajskému soudu. Manželé Stanislav a Petra P. obžalovaní z napadení, které přerovský soud loni v prosinci potrestal podmíněným trestem, se proti prvoinstančnímu rozsudku odvolali.

Podle obžaloby slovně a fyzicky napadli sedm dětí. Některé z nich musely být poté ošetřeny v nemocnici. Manželé byli nepravomocně odsouzeni i za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Muže soud potrestal 14 měsíci s podmíněným odkladem na tři roky, žena dostala mírnější dvanáctiměsíční trest se zkušební dobou na dva roky. Kromě hanobení rasy se podle soudu dopustili také výtržnictví a ublížení na zdraví. Původně jim hrozilo až pět let vězení.

Manželé vinu popírali a po rozsudku si ponechali lhůtu na odvolání. „Odvolání je podáno, podle mých informací u obou manželů. Jsme nyní ve stadiu odůvodňování odvolání, které jsme podali do trestu i do viny. Cítíme se nevinni, manželé nic takového nedělali, a už vůbec ne s rasovým podtextem,“ řekl obhájce obžalované Petr Vavřík.

Případ se stal loni v dubnu. Podle rozsudku pár skupinu dětí nejprve rasisticky urážel, poté následovaly rány pěstmi do obličeje a facky. V několika případech údajně útočníci pěstmi srazili děti na zem a kopali do nich. Podle původních lékařských zpráv utrpěly děti podvrtnutí krční páteře i povrchová poranění, lehký otřes mozku a zhmožděniny. Zmocněnci napadených dnes mluvili o brutálním útoku.

Manželé svou vinu po celou dobu popírali, Pumprla u soudu připustil pouze to, že při řešení konfliktu týkajícího se jejich dcery jedno z dětí odstrčil a jednomu dal facku. Nic jiného se podle něj nestalo. Ostatní tvrzení poškozených označili manželé za smyšlené, nevěrohodné a vylhané. Podle obhájců byli obžalovaní sami skupinou napadáni, stejně tak byla napadána i jejich dcera.

Případ policisté původně vyšetřovali jako přestupek proti občanskému soužití, později jej překvalifikovali na trestný čin pokus ublížení na zdraví a výtržnictví. Nakonec policie dvojici začala stíhat i kvůli rasovým pohnutkám. Incident vyvolal ve městě napětí, policie kvůli zklidnění situace spolupracovala s radnicí, specialistou na romskou problematiku a také s asistenty prevence kriminality.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání