Už čtyři volební období se vedení Prahy 2 dohaduje, co s poněkud zanedbanou částí parku Folimanka, která se nachází přímo pod Nuselským mostem. Radnice proto nechala vypracovat projekt od architektonického studia Loxia, které zde navrhlo sportovní areál. Ten by se dle architektů mohl využívat jak v létě, tak v zimě.

„Za ta dlouhá léta vzniklo mnoho bizarních nápadů, mezi nimiž nechyběla ani myšlenka zřídit zde malé soukromé zoo.  Nyní se nám snad podařilo najít shodu. Rádi bychom zde vytvořili místo, které budou moct využívat všichni občané nejen Prahy 2 bez rozdílu věku,“ okomentoval projekt místostarosta Václav Vondrášek (ODS).

Radnice společně s architekty také upozorňuje, že pod mostem je srážkový stín, proto zde neroste tráva a celé místo vypadá zanedbaně. Navíc se zde každou zimu instaluje kluziště, což by se vznikem nového areálu odpadlo. „Proto jsme navrhli polozapuštěný betonový ovál, na kterém se mohou v létě konat třeba koncerty, může se na něm tančit a prostor tu bude i pro skejtování. V zimě se pak díky mobilní chladící technologii promění v kluziště,“ popsala svoji vizi architektka ze studia Loxia Jana Mastíková.

„Beton do parku nepatří,“ zlobí se petenti

Jenže právě přemíra betonu a údajná absence jakékoli diskuze ze strany radnice rozlítila místní obyvatele tak, že se rozhodli začátkem května sepsat petici. „Nikdo nezastírá, že prostor pod Nuselským mostem by zasloužil revitalizaci. Je však třeba zdůraznit, že řešení navrhované městskou částí jde jednak proti účelu prostoru parku, beton do parku prostě nepatří, jednak i proti jeho stávajícím uživatelům,“ říká jeden z organizátorů petice Tomáš Čada.

Organizátoři petice také argumentují tím, že místo své uživatele a návštěvníky má už nyní a stačila by proto jen menší údržba. „V místě pravidelně probíhají výcviky šermu, lekce bubnování, atletické secvičné, dechová cvičení starších občanů apod.,“  vyjmenovává další z petentek Kamila Šmídová. Odpůrci návrhu také poukazují na ekologickou stránku, kdy zvýšení vybetonované plochy, zamezí vsakování vody a zapříčiní tak ochlazování města.

Radnice se prozatím výtkami nezabývá

Při dubnové diskuzi navíc od přítomných v čele s architektkou a místostarostou Vondráškem zazněla výzva, aby občané zasílali radnici své připomínky k projektu. Blesk se proto obrátil na radnici Prahy 2 s dotazem, jestli se vzhledem k okolnostem plánuje další setkání a diskuze s občany. Městská část prostřednictvím své mluvčí Andrey Zoulové odpověděla následovně: „K dnešnímu dni Úřad městské části Praha 2 žádné písemné podání, které by mělo náležitosti vyplývající ze zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, neeviduje.“

Na stranu odpůrců ze strany veřejnosti se přidala i opozice. V pondělí 21. června se konalo zastupitelstvo Prahy 2, na kterém chtěl opoziční zastupitel Michal Uhl (Dvojka sobě/Zelení Praha 2) zařadit do programu i aktuální investiční plány včetně Folimanky nebo schodů na Bělehradské. Zastupitelstvo ale zařazení tohoto bodu do programu jednání nakonec neschválilo. Pokud se podaří organizátorům petice nasbírat 350 papírových podpisů, bude se muset zastupitelstvo na dalším jednání jejich námitkami zabývat.

Fotogalerie
14 fotografií