V oblasti Košíř a především pak na cibuleckém kopci probíhala v minulých letech masivní bytová výstavba. Bohužel se v rámci projektů zapomnělo nejen na dopravní infrastrukturu, ale především na nedostatek míst v okolních mateřských a základních školách. Jde o celopražský problém - míst je nedostatek.

V Praze 5 vznikla i iniciativa s názvem Košíře bez školy, která se poslední rok a půl snaží smíchovskou radnici donutit ke konkrétním krokům. „Jsem rád, že díky neustálým podnětům ze strany naší iniciativy radnici v čele s paní starostkou Renátou Zajíčkovou (ODS) konečně došlo, že je ten problém opravdu zásadní a pouhá slova se konečně začínají proměňovat i v činy,“ říká pro Blesk Pavel Světlík (Praha Sobě) z iniciativy Košíře bez školy a zároveň zastupitel magistrátu hl. m. Prahy.

Místo kanceláří třídy

Praha 5 má v plánu vystavět novou školu v ulici Nepomucká nebo v ulicích V Cibulkách – Na Výši, to ovšem nějakou dobu potrvá, proto se vedení Prahy 5 chce dohodnout s developerem YIT, který vlastní bývalou administrativní budovu a sklad Tellus, o zapůjčení prostoru pro dočasné umístění dětí. Tato administrativní budova bude do několika let zbourána a nahradí ji další bytová výstavba, což bude znamenat další zhoršení situace

„Hledali jsme takový prostor v lokalitě Cibulek, do kterého by bylo možné dočasně přesunout děti z MŠ Naskové během její rekonstrukce a zároveň umístit nové třídy pro prvňáčky, než se v Košířích postaví nová škola. Kromě samotné lokality pro nás bylo stěžejní, aby nový prostor měl i tělocvičnu, která tolik chybí nedaleké škole v Beníškové a kterou by děti mohly využívat. Všechny tyto možnosti nabízí areál Tellus v ulici Naskové, a to za velmi výhodných podmínek,“ přibližuje starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

Změní developer plány?

Rodiče ze zmíněné iniciativy šli však ještě o krok dále a pokusili se kontaktovat přímo finskou centrálu developera YIT s nápadem, jestli by nebylo možné v rámci výstavby bytů postavit i školu pro místní děti. „Pan Moilanen (z finského vedení firmy, pozn. red.) mi odepsal a odkázal mě na šéfa české pobočky YIT Marka Lokaje. S ním jsem měla minulý týden schůzku, na které jsem mu navrhla, jestli by místo části bytových domů nechtěli postavit školu. K mému úžasu se mi pan Lokaj nevysmál do tváře, ale řekl, že by takováto varianta byla možná, pokud se jim to vyplatí a pokud bude konzistentní jednání ze strany městské části,“ napsala do facebookové skupiny iniciativy Košíře bez školy Barbora S.

Tento nebojácný krok překvapil i samotného Světlíka. „Musím se přiznat, že mě toto řešení samotného vůbec nenapadlo, ale přijde mi skvělé. To místo je naprosto ideální pro školu, a i když jsem měl pochyby, zda by se do areálu budova školy vešla, podle hmotové studie by tam krásně zapadla a ještě by zbylo na dvě hřiště,“ pochválil zapálení kolegyně z iniciativy zastupitel Světlík.

Další kroky budou známy po červnovém zastupitelstvu

Nápad s výstavbou školy v rámci areálu Tellus byl přednesen i na školském výboru, kde Alena J. z iniciativy navrhla společné setkání všech dotčených stran. Všechny strany se k nápadu postavili kladně. Další podrobnosti by se měly projednat na zastupitelstvu v příštím týdnu.

„Pokud by byl developer ochotný projekt pozměnit a vybudovat zde školu, byla by to skvělá zpráva. V tom případě ale vidím jako jistou komplikaci dočasné umístění dětí do zmiňovaného areálu. Tím by se stavba oddálila. Jako nejschůdnější řešení tedy pořád vidíme uvolnění budovy soukromého gymnázia na Plzeňské (majitelka soukromého gymnázia je starostka Zajíčková, za což je dlouhodobě opozicí a hlavně veřejností kritizována, pozn. red.), které má k dispozici ještě další budovu a ani jednu z nich nezaplňuje ze sta procent,“ uzavřel Světlík.

Fotogalerie
9 fotografií