»Židobolševický materiál«. To jsou slova, kterými na půdě veřejného jednání zastupitelstva Prahy 11 počastoval Jiří Štyler současné členy rady. Doslova uvedl: „Proč (Petr Jirava – radní za ANO) s lítostí v srdci nezačal škrtat peníze, 15 milionů, na poradčíky, trafikanty a jiný židobolševický materiál, který máte v radě.“

K třeskutým slovům došlo v rámci rozdílení dotací do sociální oblasti, jíž má Jirava coby radní v gesci. Štyler tak reagoval na předchozí Jiravův výrok, v rámci kterého byl „s těžkým srdcem nucen odsouhlasit snížení částky jak v sociálních programech, tak zdravotním a protidrogovém.“

»Neakceptovatelné!«

V reakci na Štylerova slova muselo být jednání zastupitelstva přerušeno. Antisemitské slovní spojení, které mimo jiné naznačuje, že za vznikem bolševismu stál židovský vliv, a které bylo velmi populární v nacistické Třetí říši, nadzvedlo řadu politiků ze židlí.

„Pan Štyler o nás řekl, že jsme židobolševický materiál. Opozice má určitě právo kritizovat, ale mělo by to být kulantní a nesklouzávat k rasistické a antisemitské rétorice. Za mě je to neakceptovatelné jednání politika a nedovedu si vysvětlit, proč sáhl k tomuto termínu,“ vysvětlil pro Blesk.cz místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09).

Starosta Jiří Dohnal (Piráti), který sedí v čele jihoměstské radnice od roku 2019 se nad termínem zrovna tak pozastavuje. „Jedná se o výrok, který je neslučitelný s mandátem zastupitele a jako rada tento výrok odsuzujeme,“ sdělil.

Obdobná slova volil i předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Tohle chování nelze přejít či relativizovat. Tváří v tvář obětem holocaustu není možné tolerovat, aby někdo někoho nazýval židobolševikem,“ diví se. „To není jenom vulgární a urážející, ale především nebezpečné, protože to rozdmychává rasovou nenávist a antisemitské nálady ve společnosti. Pro mě je to zcela nepřijatelné a myslím si, že politik, který své kolegy nazývá tímto stylem, rozhodně nepatří do demokratické společnosti, natožpak na radnici.“

Lepš proto požaduje, aby se Štyler, který je v Praze 11 dlouholetým zastupitelem, vzdal svého zastupitelského mandátu. „Jednání zastupitelstva trvalo několik hodin a bohužel ani jednou se veřejně či v soukromí za tento výrok neomluvil,“ uvedl Lepš, který byl přitom v letech 2014–2016 Štylerovým místostarostou, i zároveň tím, kdo v roce 2016 navrhl jeho odvolání. „Prověříme i možnost, zda se nejedná o věc pro orgány činné v trestním řízení,“ dodal Lepš.

Podpora od komunistů nevadí?

Co na ostrá slova vzkázal sám Štyler? „Výrokem jsem reagoval mimo jiné na skutečnost, že se koaliční TOP 09 nechala dva roky podporovat v radě městské části Praha 11 komunisty,“ vysvětlil Štyler pro Blesk.cz. Narážel tím na fakt, že v roce 2016, kdy zastupitelstvo odhlasovalo jeho odvolání z postu starosty, přispěli k tomu svými hlasy i zastupitelé z KSČM. „Koaliční místostarosta ODS má zase placeného poradce – bývalého člena ÚV KSČ,“ dodal Štyler. Proč ale v tomto ohledu zmínil i židy, to nesdělil.

Politická řevnivost

Málokteré politické kolbiště v Praze je tak potřísněné vzájemnou animozitou a nadávkami, jako to v Praze 11. Zastupitelé se kolikrát nezdráhají použít i osobních útoků. „Ty problémy se táhnou prakticky od roku 2006, kdy se starostou stal Dalibor Mlejnský za ODS (dnes Jižní Město náš domov), který vedl městskou část svérázně,“ vysvětlil v roce 2019 pro Blesk.cz radní Petr Jirava.

„Tehdy došlo k rozkmotření mezi politickými stranami kvůli velkým kontroverzím, v rámci kterých padla i trestní oznámení, což je problém, který bohužel mezi členy zastupitelstva přetrvává dodnes,“ vnímá Jirava. „Politická situace je daná dlouhodobou animozitou, ani ne tak mezi politickými stranami, jako spíše jejich představiteli. Jedná se zejména o osobní vztahy, které byly poškozeny například kauzou sledování komunálních politiků bezpečnostní agenturou ABL,“ vysvětlil v minulosti Dohnal. Bývalý starosta Mlejnský měl být podle MF Dnes právě tím, kdo ABL tímto sledováním pověřil.
Fotogalerie
13 fotografií