Řada městských částí zažívala v době koronavirové krize těžkosti. Kvůli nedostatku ochranných pomůcek, které byly slíbeny státem, ale dodávány byly v malém množství, se do nelichotivé situace dostala i Praha jako celek. Málokde to ovšem „vřelo“ tak, jako na facebookové skupině zaobírající se děním v Praze 11.

„Došlo to do takové míry, že anonymní profily bez uvedených osobních údajů či fotografií pomlouvaly radnici z toho, že během nouzového stavu nekoná, že naopak kšeftujeme a kupčíme s ochrannými pomůckami, kterých byl nedostatek. Že si je zadržujeme pro sebe,“ vysvětlil pro Blesk.cz starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti).

„Proto jsme se v radě domluvili, že za radnici podáme trestní oznámení, abychom hájili dobré jméno nejen jí, i jejích zaměstnanců, protože útoky zaznívaly na adresu celého úřadu,“ vysvětlil starosta. Situace je o to vážnější, že k pomluvám mělo docházet během nouzového stavu, což znamená potenciálně přísnější posuzování případných trestů, padnou-li nějaké.

Adresát neznámý

Trestní oznámení vypracovala na pokyn radnice z 20. dubna Advokátní kancelář Gřivna & Šmerda za částku 43 560 Kč. Opozice tento krok kritizuje a víceméně se obává i důsledků. „Obecně vnímáme, že koalici se jakákoliv kritika, byť může být oprávněná, nelíbí,“ uvedla zastupitelka opoziční HPP11 Šárka Zdeňková.

Konkrétně jí však vadí, že trestní oznámení nevypracovalo právní oddělení radnice a především, že trestní oznámení je podáno na neznámého pachatele. Pod ním lze totiž najít obětního beránka, a Zdeňková se obává, že by jím mohlo být právě HPP11. Na přímou otázku, zda má některý člen hnutí se lživými útoky něco společného, odpověděla že ne.

Ani si ale nevybavuji, že by na facebooku nějaké takové útoky ve smyslu zpronevěry a podobně padaly. Sama jsem ale například poukazovala, že třeba místní domov pro seniory má nedostatek ochranných pomůcek,“ dodala v obavě nad tím, zda i to nemůže být obsahem trestního oznámení. „Zaznívá to nebezpečným precedensem a cenzurou. Člověk aby se bál, co kam píše a říká.“ Tento pocit v ní umocňuje i odmítnutá žádost HPP11 k předložení znění a odůvodnění trestního oznámení.

To však Dohnal hájí. „V případě zveřejnění by mohlo dojít k poškození strany podávající trestní oznámení, tedy Prahy 11, v případném soudním sporu. Nevydat informace doporučila jak advokátní kancelář, která trestní oznámení zpracovala, tak právní oddělení městské části Praha 11,“ odůvodnil. „Zveřejněné skutečnosti z oznámení by také mohly vést ke ztížení výkonu policistů v rámci šetření.“

Špatné svědomí?

Podle starosty trestní oznámení směřuje na uživatele anonymních profilů, jejichž analýzou a sháněním důkazního materiálu byla pověřena právě zmíněná advokátní kancelář. „S touto problematikou má bohaté zkušenosti,“ uvedl Dohnal s tím, že trestní oznámení nebylo podáno na opoziční zastupitele. Leda by měli špatné svědomí.

To podle všeho nemá jiná opoziční strana – Jižní Město náš Domov (JMND). „Obecně zastávám názor, že lhát se nemá, a že by v politice měla převládat slušnost, a to jak ze strany koalice, tak i opozice. Když už ale někdo lže, měl by nést následky, a tím pádem i právní,“ má pro koalici pochopení zastupitel Petr Souček (JMND). Ten přitom naznačil, že by se tato kauza mohla týkat právě HPP11, z jejíchž řad na postup koalice směřuje zpravidla největší kritika – ostatně i včetně nynějšího trestního oznámení. „Přitom právě toto hnutí má politiku založenou na demagogii,“ neodpustil si.

Zdeňková k tomu odvětila, že JMND považuje za tichou součást stávající koalice. „Skutečnou a jedinou opozicí na Jižním Městě jsme my. A kritika koalice k práci opozice patří, nicméně v mezích ověřených faktů, ne pomluv a lží,“ ujistila.

Lži a pomluvy u sousedů

Podobný případ jako na Jižním Městě řeší od začátku roku také radnice sousední Prahy 10. Zavádějící a lživé informace útočící na chod úřadu vyústily v podání žaloby, nikoliv na neznámého pachatele, ale na společnost Strategic Consulting, která vydává čtrnáctideník Naše Praha 10. Podle vršovické radnice mnohé z tvrzení, které v periodiku vyšly, byly ukázkovým příkladem fake news.

„Je velice těžké se podobným útokům bránit, a uvědomujeme si, že se jedná o běh na dlouhou trať. Považujeme ho však za naprosto nezbytný. Dělat vše pro to, aby měli občané Desítky pravdivé informace, bereme za naši povinnost,“ nechal se v únoru slyšet Jan Hamrník, mluvčí Prahy 10. Naráží tím například na nepodložená tvrzení, že radnice „obchází výběrová řízení,“ nebo že pořídila jeden notebook za 136 tisíc korun. „Ve skutečnosti se však jednalo o šest počítačů,“ uvedl na pravou míru Harmník.

Fotogalerie
12 fotografií