Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček: „Chápu, že toho máte plné zuby.“ Delší stav nouze chce i část hejtmanů za ANO

Autor: simao, ČTK - 
22. dubna 2020
15:22

„Chápu všechny, že toho máte plné zuby. Všichni by chtěli, aby to bylo rychle za námi. Mohli jsme pracovat, navštěvovat příbuzné, chodit do divadla, na koncerty nebo na fotbal. Já samozřejmě taky,“ uvedl dnes emotivně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Nadále je pro prodloužení nouzového stavu, který má skončit 30. dubna. Na své straně má nejen ministry ČSSD, ale i některé hejtmany za ANO.

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) stojí za svým návrhem prodloužit opět nouzový stav v Česku. Na svém facebookovém profilu dnes uvedl, že lidé se ke konci stavu nouze upínají, ten však nebude znamenat zrušení všech vládních protiepidemických opatření či konec koronavirové epidemie jako takové.

Z úterních vyjádření špiček koalice vyplynulo, že kabinet o další prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí od 12. března, již po 30. dubnu usilovat nebude. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že pro jeho pokračování nevidí důvod. Hamáček poté řekl, že v takovém případě nemá smysl o prodloužení Sněmovnu žádat. Babiš chce o nouzovém stavu jednat ve čtvrtek na vládě i na základě stanoviska epidemiologů.

Hamáček: Tušil jsem, že mi moc lidí nepoděkuje

„Chápu všechny, že toho máte plné zuby. Všichni by chtěli, aby to bylo rychle za námi. Mohli jsme pracovat, navštěvovat příbuzné, chodit do divadla, na koncerty nebo na fotbal. Já samozřejmě taky. Když jsem nyní navrhoval prodloužení nouzového stavu, věděl jsem, že na tom není nic populárního. Tušil jsem, že mi za to moc lidí nepoděkuje. Ale přesto si za návrhem stojím,“ uvedl dnes emotivně Hamáček.

Ke konci dubna podle Hamáčka spolu s nouzovým stavem případně skončí i centrální distribuce ochranných pomůcek. Právě před tím vicepremiér varuje. „Lidé se ke zrušení nouzového stavu upínají s nadějí, že se s tím současně zruší i všechna opatření a vir zmizí. Ale tak to není. Naopak se tím například významně zkomplikuje nákup ochranných prostředků a nepůjde je objednávat rychlou cestou. A já opravdu nechci, abychom se vrátili na začátek, než dodávky převzalo ministerstvo vnitra,“ uvedl.

Ponechání nouzového stavu podle něj neznamená, že země zůstane uzavřená. „Naopak, podporuji názor zdravotních expertů, abychom jednotlivá opatření rozvolňovali, restrikce rušili a tím znovu nastartovali ekonomiku země,“ vzkázal. Za návrhem prodloužit nouzový stav proto stojí.

V úterním příspěvku Hamáček uvedl, že při povodních bývalo vždy pravidlem končit krizová opatření až ve chvíli, kdy začne klesat voda. „Případy koronaviru zatím stále rostou, i když pomalu,“ napsal. Tak zásadní otázky - jako nouzový stav - by se měly nejdříve probrat s odborníky a pak na vládě, dodal. „ANO však má většinu a s tím související větší odpovědnost,“ sdělil.

Hejtmani za ANO Jermanová i Šimek pro prodloužení

Babiš předtím uvedl, že záporný názor na pokračování nouzového stavu mají všichni ministři za ANO. Pro prodloužení nouzového stavu se však vyjádřili i někteří hejtmani za ANO.  

Středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) nepotěšilo, že kabinet není nakloněn prodloužení nouzového stavu po 30. dubnu. 

„Nejsme z toho šťastní, ale budeme respektovat rozhodnutí vlády a přizpůsobíme se tomu. Připravujeme pro naše příspěvkové organizace a oblastní nemocnice výběrová řízení na dodávky ochranných pomůcek a potřebného materiálu, ale pro ostatní síť to bude znamenat, že bude zásobena jiným způsobem. Nebudeme také moci nařídit v případě výpadků pracovníků v sociální oblasti pracovní povinnost,“ uvedla hejtmanka.

Nouzový stav kvůli koronaviru by se měl z konce dubna prodloužit do poloviny května, myslí si jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO). Uvedl, že na poslední videokonferenci hejtmanů s vládou a Ústředním krizovým štábem se 11 hejtmanů ze 14 shodlo na tom, že nouzový stav by měl být prodloužen do 15. května.

I on upozornil na to, že přestane centrální zásobování ochrannými pomůckami. „Kraj zásobuje různé sektory a platí to stát. Po ukončení nouzového stavu by kraj zabezpečoval pomůcky pouze pro jím zřízené organizace. Na to jsme připraveni. Na plošnou distribuci ochranných prostředků nebude mít žádný kraj dostatek financí,“ doplnil Šimek.

Video  Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Morton ( 6. června 2020 17:48 )

Hamáčku ústavu nech tak jak je.Už tam dlouho nebudeš.Už nám strpčujete život i tak dost.

Gemmy ( 24. dubna 2020 07:31 )

Tato vláda je od r. 1989 nejlepší! Za Husáka a Štrougala, by vyšlo nařízení k situaci koronaviru ze dne na den. A s nikým by nediskutovali. A nikdo by si nedovolil proti tomu kecnout!Vojtěch je Vojtíšek mimo zdravotnictví! Pan Hamáček je osobnost, držím mu palce, ale fakt se divím,že se na ty lidské hajzly NE-***! Nestojí mu za to. Jeníčku,držím Vám palce,zrušte opozici která Vám nepomáhá.Na lidi je třeba totalita!

peggy111@seznam.cz ( 23. dubna 2020 07:34 )

HAMAČEK PODAL NAVRH NA KORONAVIROVE POKUTY , PO UPLYNUTI LHUTY TO JE 9.52020 ZAMIŘÍ K PODPISU PREZIDENTA.TAK V KVĚTNU POLICISTE DO RUKOU ZISKAJI MOŽNOST UDĚLIT LIDEM AZ 10 TISICOVOU POKUTU NENI TO TAKE DUVOD PRODLOUŽENI NOUZOVEHO STAVU ??????????????

jajas ( 23. dubna 2020 07:27 )

No vzhledem k tomu, že ukončení nouzového stavu pro lidi neznamená nějaké větší výhody, protože většinu nařízení zavedla vláda a jednotlivá ministerstva, tak výsledek ukončení nebude pro lidi žádná velká "úleva". Roušky, odstupy, otevření obchodů a služeb....to vše tím neskončí, tak co tady mudrujete? Jediná nevýhoda ukončení bude, že se budou hůř nakupovat ochranné pomůcky pro zdravotníky a ostatní složky státu, které je mimořádně potřebují ke své práci.

jajanene ( 22. dubna 2020 22:23 )

Hamáček se snaží pracovat poctivě, mnozí další, včetně Babiše, koukají na nálady a sčítají si pod peřinou tajně volební preference. Buď chceme něco zvládnout a nebo potřebujeme hlasy voličů. Jen aby nám ti voliči zatím neumřeli.
Takže jasně, v takových případech jako je tenhle, mají rozhodovat odborníci a politici, kteří jsou zodpovědní, lovci hlasů mají počkat a porvat se až bude vše zase v normálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa