Na první pohled schodiště působí jako plocha, kde realizují své umělecké představy tvůrci graffiti. Pro místní je to však nedílná součást Vinohrad a mrzelo by je, kdyby musely schody ustoupit plánované lávce. Lidé z okolí by preferovali, kdyby se schodům věnovalo spíše více péče, než aby se podle nich staly „podnožím nové lávky“.

Plány na nové přemostění Bělehradské nedávno zveřejnil magistrát, lávka má být 45 metrů dlouhá a stát asi 30 milionů. Navazuje na ulici Wenzigova a U Zvonařky. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) má usnadnit chodcům i cyklistům cestu z Nového Města přes Vinohrady třeba do Nuslí mimo rušné komunikace.

O stavbu usiluje už delší dobu také radnice Prahy 2. Podle místostarosty Jana Korsesky (ODS) občané městské části o stavbu stojí. Sloužit by mohla i třeba matkám s kočárky, lidem s handicapem nebo dětem, kteří teď přecházejí silnici po cestě do školy. Objevily se argumenty, že bezbariérový přechod přes ulici je poměrně nedaleko. „Argumentovat tím, že o 378 metrů dál je bezbariérová křižovatka, ...tak si na ten vozík sedněte a několikrát denně si tu trasu projeďte,“ poznamenal v nedávné debatě o budoucnosti lokality.

Odpor památkářů

Lávka také narazila na odpor Národního památkového ústavu (NPÚ), který musí schodiště chránit jako unikátní lokalitu. „Je jasné, že by se muselo schodiště zbourat,“ vysvětlila v debatě postoj Zdeňka Poljačíková z NPÚ.

Pro stavbu se vyjádřil i náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr, který poznamenal, že stavbu doporučily magistrátní odbory a komise zabývající se bezbariérovým přístupem. Přispěje podle něj k vytváření tzv. „města krátkých vzdáleností“, což je koncept, který má za cíl zlepšit dostupnost každodenních potřeb občanů.

Opozice je proti

Proti stavbě se ohradili i Piráti z Prahy 2, kteří jsou v zastupitelstvu v opozici. Považují celý projekt za neakceptovatelný hlavně z pohledu péče o památky. „Jeho dlouhodobé opakované prosazování považuji za mrhání veřejnými prostředky za zbytečné studie a projekty, které již ve svém konceptu jsou pro toto místo destrukční. Za zbytečné považuji také zatěžování státní správy, zejména v oblasti památkové péče, která se k lávce musí již mnoho let vyjadřovat a neustále opakovat své stanovisko,“ uvedl pro Blesk.cz předseda pirátských zastupitelů na Praze 2 Jaroslav Němec. 

Kritičtí jsou také Zelení. Těm vadí malé zapojení místních do plánování stavby a řešení dopravní situace. „Pokud to Praha 2 myslí s podporou cyklistů či rodičů s kočárky vážně, je nutné, aby se angažovala při úpravách a řízení dopravy na všech přilehlých křižovatkách, např. na velmi nepřehledné křižovatce Bělehradská/Koubkova/Šafaříkova/Bruselská,“ uvedl k tomu Tomáš Richta, který je spolupředsedou místního sdružení.

Podobný názor má i zmíněná petice, která přichází s řadou argumentů proti stavbě. Zmiňuje i to, že se jedná o místo, které se objevilo v řadě filmů, například ve válečném snímku Anthropoid. „Spolu s Nuselskými schody se jedná o dvě z posledních krásných ukázek kvalitního řešení výjimečného zvlněného terénu Vinohrad, osazené unikátními litinovými prvky,“ argumentují místní.

Vadí jim také, že nová stavba by snížila množství parkovacích míst a také, že by pod lávkou mohla vzniknout nová zákoutí, která by se mohla stát útočištěm kriminálních živlů a drogově závislých.

Fotogalerie
17 fotografií