Na pondělním zasedání rady hlavního města Prahy radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) navrhla, aby hlavní město nezapůjčilo Praze 1 čapadlo, pokud nedojde k přepracování projektu a nebude zachován 100letý javor.

Pokud by rada návrh Třeštíkové odsouhlasila, neměla by Praha 1 důvod javor kácet, protože zpřístupněné čapadlo je pro celý projekt klíčový. Návrh Třeštíkové v plném znění ale nebyl přijat o jeden hlas.

Přijaté usnesení javor nechrání

Rada v pondělí schválila usnesení v následujícím znění. „Rada hl. m. Prahy požaduje z výše uvedených důvodů před realizací projektu Rekonstrukce a obnova čapadla řádné projednání nejen rekonstrukce čapadla, ale i navazujícího projektu nábřežního korza, které by mělo být ve formě jednoduchého dřevěného mola v úrovni řeky se zárukou nekotvení lodí. Do té doby nedá souhlas vlastníka příslušné části pozemku k realizaci uvedeného projektu se zapůjčením čapadla.“

Podle radních z Prahy Sobě je ale toto usnesení nedostatečné. „Je to pro záchranu javoru naprosto bezzubé usnesení. Piráti, TOP 09 a STAN s výjimkou radní Marvanové nepodpořili náš návrh, který podmínku pro záchranu stromu obsahoval. Vzápětí ale pan primátor začal tweetovat, že pokud se projekt řádně neprojedná, aby v projektu bylo zohledněno zachování stromu, nezapůjčíme Praze 1 čapadlo. Nic takového ale v přijatém usnesení nebylo,“ říká předseda Prahy Sobě Jan Čižinský.

Boj na sociálních sítích

Od začátku sporu o anenský trojúhelník největší „boje“ probíhají na sociálních sítích, a to jak mezi občany, tak mezi zástupci města. Schválené usnesení na sociálních sítích koluje a k námitkám, že jeho znění je nedostatečné se vyjádřil i šéf primátorových poradců, shodou okolností také zastupitel Prahy 6 Jiří Hoskovec (Piráti).

Znění návrhu, které přijala rada v pondělí 19. 4.
Autor: MHMP

„Já v tom schváleném dnešním schváleném usnesení rady hlavního města vidím v III. nesouhlas vlastníka s umístěním mola dokud (pokud vůbec) nebude jeho podoba projednána a schválena městem v IV. výzvu k nekácení. Silnější nástroje město nemá. Ale nechci narušovat skupinové pohoršení přízemní realitou,“ napsal ke statusu radní Třeštíkové, která ihned odpověděla. „No anebo to jde číst tak, že jste přijali usnesení, že až to Hejma v pátek pokácí, a pak to projedná s městem, tak mu čapadlo půjčíme. Praha přijde o strom a Hejma postaví turistické molo v centru Prahy. Gratulki,“ sarkasticky odpověděla radní pro kulturu.

Moji kolegové radní od Pirátů, TOP 09 a STAN (s výjimkou Hana Kordová Marvanová) právě prošvihli poslední...

Zveřejnil(a) Hanka Trestikova dne Pondělí 19. dubna 2021

Praha sobě proto chce svolat na tento čtvrtek další mimořádné jednání rady na toto téma, a celou situaci znovu projednat. V pátek totiž vyprší moratorium na kácení stromu přislíbené starostou Prahy 1 Petrem Hejmou (STAN), to znamená, že v pátek může Praha 1 strom pokácet.

Řešení, jak zachovat javor

V úterý odpoledne se konalo setkání v prostoru Anenského trojúhelníku právě starosty Petra Hejmy a náměstka primátora Petra Hlaváčka (TOP 09), který má v gesci územní rozvoj. Oba pánové měli na místě hledat možné cesty, jak chystaný projekt realizovat, aniž by se musel javor pokácet. Dříve totiž vedení Prahy 1 uvádělo, že strom musí být pokácen, protože jeho kořeny prorůstají čapadlem, které jednak ničí, jednak by nebylo možné čapadlo v tomto stavu zpřístupnit. Závěr z jednání Blesk shání.

Mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo ovšem sdělil Blesku následující. „Ve spolupráci s hlavním městem se snažíme najít takové řešení projektu revitalizace Anenského trojúhelníku, které by umožnilo zachování tamějšího stromu. Vzhledem k zanedbanosti místa to však není snadné. Snažíme se.”

Video
Video se připravuje ...

V Pondělí 12. dubna zastihla krátce před půlnocí hlídka strážníků 6 osob na oploceném staveništi kousek od Smetanova nábřeží. Městská policie Praha

Fotogalerie
29 fotografií