Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

To nejlepší pro vaši terasu či balkon! Velký přehled exteriérových krytin

/
  • Dřevěná terasa časem získává patinu, pro milovníky tohoto materiálu má však nezaměnitelné kouzlo.
    Dřevěná terasa časem získává patinu, pro milovníky tohoto materiálu má však nezaměnitelné kouzlo. (Busch)
    8. srpna 2022 ● 10:00

    Základem každé dobře zařízené a komfortní terasy je kvalitní podlahová krytina. Ta by měla být pokud možno odolná, s protiskluznou úpravou a ideálně i relativně nenáročná na péči. Materiál byste neměli vybírat jen podle technických parametrů, ale i tak, aby ladil s celkovým stylem vašeho interiéru i exteriéru.

    Tradiční krytiny, jako jsou dřevo, keramika či cihly, asi netřeba představovat. Dřevo se hodí jak k venkovskému, tak modernímu stylu bydlení, stejně tak keramika, která umí svým vzhledem imitovat celou řadu materiálů (beton, dřevo, kámen). Cihly dnes už tolik nenajdeme, hodí se zejména k vintage stylu a tam, kde je třeba citlivě renovovat stará venkovská stavení.

     

    Moderní materiály, zejména ty kompozitní, v sobě často spojují výhody tradičních materiálů i novodobých technologií. Jejich největší výhodou bývá bezúdržbovost. Hodí se spíše k jednodušším, minimalistickým interiérům soudobého rázu. 

     

    TIP NA VIDEO: Jak se starat o balkonové rostliny? 

    Video
    Video se připravuje ...

     Videohub

  • 1.

    Keramika

    Autor: Baumax

    Při výběru se zajímejte nejen o vzhled, ale také o technické vlastnosti, jako jsou otěruvzdornost, nasákavost a zejména protiskluznost. Otěruvzdornost je určující pro dlouhou životnost dlažby. Čím vyšší hodnota, tím větší zátěž dlažba snese.

    Autor: Keramika Soukup

    Keramika do exteriéru by měla být mrazuvzdorná, jen tak odolá dlouhodobému působení mrazu a dalším povětrnostním podmínkám. Mrazuvzdornost je dána právě nízkou nasákavostí keramiky. Udává se, že pro venkovní použití jsou vhodné produkty s nasákavostí pod 3 %, nejodolnější jsou vysoce slinuté dlaždice s nasákavostí pod 0,5 %. Protiskluznost je zase dána ošetřením speciální glazurou. Opět čím vyšší hodnota, tím lépe.

  • 2.

    Dřevo

    Autor: Busch

    Příjemnost a hřejivost přírodního materiálu je vykoupena požadavkem na pravidelnou péči. Pokud však dřevo správně ošetřujete, odmění se vám i dlouhou životností. Pro venkovní použití se hodí tvrdá dřeva, která léta odolají povětrnostním podmínkám. V našich podmínkách se často používá modřín, zejména ten sibiřský (má vyšší obsah pryskyřice, a tak je odolnější). Navíc pokud vám nevadí změna vzhledu, nevyžaduje povrchovou úpravu.

     

    Dalším vhodným a cenově dostupným dřevem je dub, případně akát, který se tvrdostí a dalšími vlastnostmi, jako jsou hustota a životnost, vyrovná exotickým dřevinám. Ty jsou pro tento účel ideální. Díky vysoké odolnosti a trvanlivosti mohou vydržet až třicet let. Nevýhodou je však jejich vysoká cena a ekologické aspekty (problematika těžby, doprava). Zvolit můžete naopak i měkčí a levnější dřevo, např. smrk či borovici. Počítejte však s životností terasy kolem deseti let.

  • 3.

    Cihly

    Autor: Lipea

    Jsou spíše záležitostí dvorků a teras u venkovských domů. V posledních letech, i vzhledem k vyšší ceně, nepatří rozhodně k těm nejžádanějším materiálům. Mají však svůj půvab, a pokud si jako materiál vyberete cihly z demolice, nemusíte mít výčitky vůči životnímu prostředí. Musíte však počítat s tím, že nejde o úplně ideální materiál do exteriéru. Jsou nasákavé a nemají potřebnou odolnost vůči povětrnostním vlivům. Existují i speciální dlažební cihly určené pro venkovní prostory, které však nepatří k levným materiálům.

  • 4.

    Beton

    Autor: Best

    Betonová dlažba je oblíbená pro svou odolnost, tvarovou rozmanitost a rozumnou cenu. Je také poměrně variabilní, co se týče vzhledu, a můžete ji mít v hladkém i hrubším povrchovém provedení. Lze s ní, do určité míry, napodobit kámen, cihly, nebo dokonce i dřevo. Nejznámějším a nejpopulárnějším typem je zámková dlažba. U betonu je ovšem potřeba počítat s tím, že časem získává vlivem počasí určitou patinu.

  • 5.

    Podlahy na plastových nosičích

    Autor: IKEA

    Tyto krytiny mají svou výhodu v podobě snadné pokládky, kterou zvládne každý zručnější jedinec. Díky pokládce plovoucím způsobem jsou schopné zvládnout i menší nerovnosti podkladu.

    Autor: Rako

    Většinou se používají spíše pro balkony, ale třeba taková keramická dlažba na terčích může být k vidění nejen na terasách, ale i veřejných prostranstvích. Jde tedy o poměrně odolné provedení.

    Autor: IKEA

    Vedle keramiky na plastové síti seženete i krytiny ze dřeva, PVC či polypropylenu. Můžete si tak vybrat řešení, které nejvíce odpovídá vašim požadavkům na vzhled, technické vlastnosti i údržbu.

    Autor: IKEA

  • 6.

    Termodřevo

    Autor: NV Group

    Tepelné zpracování dřeva pozitivně ovlivňuje a zlepšuje nejen trvanlivost, ale i další fyzikální a mechanické vlastnosti lokálních dřevin. Technologie umožňuje použití méně odolných dřev z evropských zdrojů tím, že jejich užitné vlastnosti vylepší na úroveň tropických dřevin, které mnohdy pocházejí z problematické těžby, a ohrožují tak rovnováhu životního prostředí.

     

  • 7.

    Kompozitní materiály

    Autor: Timbermax

    Konkrétní technologie se liší značka od značky (Twinson, Woodplastic apod.), v základu jde vždy o kombinaci přírodního materiálu a plastu. Dřevoplasty v sobě spojují výhody dřeva a PVC. Krytina si tak zachovává příjemný vzhled masivu, ale je odolná jako plast. Neštípe se, nehnije a je odolná proti UV záření i dřevokaznému hmyzu.

    Autor: iDecKing

    Terasová prkna z rýžových slupek a čistého PVC (iDecKing) mají jednoduchý systém pokládky EasyClick pouhým zašlápnutím prkna či EasyChange, který umožňuje výměnu jednotlivých dílců. Hliníkové rošty se u obou systémů k podkladu ukotvují šroubováním, přilepením nebo zatížením pomocí závaží. Jedná se o vysoce odolný materiál, který nereaguje na UV záření a oproti dřevěným a dřevoplastovým terasám nenasakuje vlhkost.

  • 8.

    Venkovní vinyly

    Autor: Tufdek

    Oblíbené jsou zejména dílce s imitací textilní podlahy, které v sobě spojují originální strukturu s vysokou odolností vinylových krytin. Dílce z PVC odolávají vlivům počasí, UV záření i plísním, jsou stálobarevné, voděodolné a tlakuvzdorné. Po pokládce navíc nevyžadují žádnou další údržbu a péči. Nečistoty stačí smýt proudem vody.

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: To je paráda, co se podlahy týče tak my máme na terase dřevoplast a nemůžu si to vynachválit. Chystáme se teď ale řešit i nějaké stínění. Přemýšlím nad nějakou markýzou, ty mi přijdou nejpraktičtější. Hodně se mi líbí třeba markýzy proti dešti od https://www.t-shade.cz/markyzy/ Nemáte s nimi náhodou někdo zkušenost?

(19. 02. 2023 22:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy