Základem každé dobře zařízené a komfortní terasy je kvalitní podlahová krytina. O celkový dojem i užitné vlastnosti se pak stará správně zvolený venkovní nábytek a doplňky.

Fotogalerie
58 fotografií

PODLAHOVÉ KRYTINY

Tradiční:

  • Keramika

Při výběru se zajímejte nejen o vzhled, ale také o technické vlastnosti, jako je otěruvzdornost, nasákavost a zejména protiskluznost. 

  • Dřevo

Příjemnost a hřejivost přírodního materiálu je vykoupena požadavkem na pravidelnou péči. Pokud však dřevo správně ošetřujete, odmění se vám i dlouhou životností. Pro venkovní použití se hodí tvrdá dřeva, která lépe odolají povětrnostním podmínkám.

Moderní:

  • Termodřevo

Tepelné zpracování dřeva pozitivně ovlivňuje a zlepšuje nejen trvanlivost, ale i další fyzikální a mechanické vlastnosti lokálních dřevin.

  • Kompozitní materiály

Dřevoplasty. Konkrétní technologie se liší značka od značky (Twinson, Woodplastic apod.), v základu jde vždy o kombinaci přírodního materiálu a plastu. Krytina si tak zachovává příjemný vzhled dřeva, ale je odolná jako plast. 

Terasová prkna z rýžových slupek a čistého PVC. Představují vysoce odolný materiál, který oproti dřevěným a dřevoplastovým terasám nenasakuje vlhkost ani nereaguje na UV záření.

  • Venkovní vinyly

Oblíbené jsou zejména dílce s imitací textilní podlahy, které v sobě spojují originální strukturu a vzhled koberců s vysokou odolností vinylových krytin.

NÁBYTEK DO EXTERIÉRU

To už zdaleka nejsou jen lehátka, křesílka a stoly. Nabídka je opravdu široká, takže se váš balkon či terasa stanou doslova prodlouženou rukou vašeho interiéru, vlastně takovými pokoji pod širým nebem. Jediné, na co je potřeba dbát, je odolnost materiálu v případě, že nábytek nebudete chránit před nepřízní počasí. Stálicí a nadčasovou klasikou je dřevo či přírodní ratan, které však vyžadují občasnou péči (olejování, natírání apod.). Aktuálně trendy přírodním materiálem je pak bambus. Moderní nábytek využívá zejména odolnosti plastu či povrchu z práškovaného laku v případě kovového nábytku. Vývoj na poli textilií umožnil vznik látek, které dobře odolávají vlhkosti, špíně i UV záření. Proto si dnes můžete vybrat také z celé řady venkovního čalouněného nábytku.

  • Balkonové a jídelní sety

Jsou řešením tam, kde hodláte venku především stolovat. Oceníte je při dětské  oslavě i velkolepém grilování. Pro větší terasy jsou vhodné stoly a židle odpovídající běžnému jídelnímu nábytku. Menší balkonové sety umožňují pohodlí i na těch nejmenších balkonech a dvorcích. Často jsou skládací, což umožňuje odklidit je v případě, že chcete balkon využít třeba k sušení prádla. Pro opravdu miniaturní prostory jsou určené závěsné skládací stolečky, které se instalují na zábradlí. 

  • Venkovní pohovky a odkládací stolky

Stolky z polyratanu, bambusu či kovu a pohodlné sedací soupravy jsou jako stvořené pro navození atmosféry venkovního obýváku. Široká škála provedení a zpracování materiálu představuje opravdu širokou nabídku, z níž si vyberou vyznavači každého stylu. 

  • Závěsná křesla a houpací sítě

Existují ve dvou variantách, pro zavěšení na trám, větev či do stropu, a pak ve stojanové variantě, kterou jednoduše postavíte do prostoru. Křesla pro zavěšení se nejčastěji vyrábějí z textilu či ratanu, stojanová především z plastu, resp. polyratanu. Podobné je to s houpacími sítěmi a hamakami. Díky těmto kouskům se z vašeho venkovního prostoru stane oáza relaxu. V nabídce jsou také různé bean bagy z omyvatelné textilie určené do exteriéru (např. značky Fatboy).

STÍNĚNÍ

To by mělo být nedílnou součástí každého venkovního prostoru. Pokud nejsou váš balkon či terasa chráněné přesahem střechy, můžete využít markýzu, pergolu či sluneční plachtu z odolné exteriérové textilie. Nejjednodušším způsobem, jak prostor zastínit, jsou samozřejmě slunečníky.

DOPLŇKY A OSVĚTLENÍ

Třešinkou na dortu a korunou každého stylového zařízení jsou drobné detaily, zejména osvětlení, které dodává prostoru nezaměnitelné kouzlo po setmění. V poslední době jsou velmi oblíbené především venkovní řetězy a designové lucerny. Využít také můžete nejrůznější solární svítidla včetně půvabných závěsných lampionů. Co se týče dalších doplňků, vděčné jsou třeba taburety, venkovní koberce, plédy, dekorativní polštářky a podsedáky. Milovníci dekorací mohou sáhnout ještě po různých soškách, vázách či zvonkohrách.

PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN

Většina lidí si asi neumí představit balkon či terasu bez okrasných květin, případně bylinek a dalších jedlých plodin (zakrslá rajčata, převislé jahody, saláty, ředkvičky apod.). Na dostatečném prostoru k tomu můžete využít klasické vegetační nádoby, jako jsou květináče a truhlíky. Tam, kde se nedostává místa, vyžeňte rostliny do výšky: použijte závěsné květníky nebo vertikální stěny, regály a žebříky, do nichž lze květináčky vložit nebo je na ně zavěsit. Výrobu zvládnete i podomácku, třeba ze starých palet nebo vysloužilého postelového roštu.