Dobře sestavený rozpočet

Začněte tím, že si sepíšete přehledný seznam, co je potřeba udělat. To vám bude sloužit jako návod při samotné realizaci, ale pomůže vám to i při sestavování rozpočtu. Projekt a pečlivě sestavená finanční kalkulace by měly být základem každé rekonstrukce. Návrh si vypracujte do nejmenších detailů a při přípravě rozpočtu nezapomínejte dát do nákladů opravdu všechno – od maličkostí, jako jsou kryty na zásuvky, až po odvoz sutin, starého nábytku a domácích spotřebičů. Vyplatí se počítat s rezervou ve výši 10–15 %, protože náklady se během rekonstrukce mohou zvětšovat.

Kvalitní materiály

Inflace už zasáhla i ceny materiálů a ani s jejich dostupností to není ideální. Vybírejte proto pečlivě a objednávejte ještě před samotným zahájením prací. Plánujete-li totiž rozsáhlejší rekonstrukci, budete muset na čas zajistit rodině jiné ubytování a nechcete, aby se přestavba pozastavila kvůli tomu, že nemáte dodaný materiál. Pokud máte rozpočet napjatější, zkuste využít například materiál ze zbouraných staveb a po nábytku se porozhlédněte v bazarech nebo zkuste inzertní skupiny na internetu. Můžete tam najít opravdové poklady za zlomek ceny nového zboží.

Práce všeho druhu

Pokud máte doma manuálně zručného kutila, který si poradí s rekonstrukcí sám, gratulujeme. Ušetříte spoustu peněz za řemeslníky. Některé práce je ale přece jen lepší přenechat odborníkovi. Třeba taková instalace rozvodů může být oříšek a náprava chyb by byla náročná, celá modernizace by se prodražila. V některých případech si nechte raději poradit od profesionála, který má zkušenosti a v nouzi vám poradí a pomůže. Pokud se rozhodnete svěřit práce řemeslníkům, nezapomínejte na pravidelné kontroly, zda práce postupují podle vašich přání a představ.

Myslete prakticky

Inspirace v módních trendech není nikdy na škodu, ale při realizaci se neřiďte jen tím, co je zrovna v kurzu. Nadčasový a jednoduchý design se neokouká a dá se měnit pomocí doplňků. Vsaďte na funkčnost, pohodlnost a mějte na paměti, jak budete daný prostor využívat. Pokud jste velká rodina s domácím mazlíčkem, myslete hlavně na praktičnost. Světlá podlaha může v časopise vypadat krásně, ale nezapomeňte, že ji budete muset uklízet.