Laďka už od malička toužila pomáhat druhým, proto vystudovala zdravotnickou školu, následně také ošetřovatelství na Lékařské fakultě. Během studia pracovala v různých ústavech a organizacích s postiženými dětmi, domovech důchodců a LDN.

Láska na druhý pokus

„Její první manželství, ze kterého má Barču a Martínka, bohužel nevydrželo a sestra zůstala s dětmi sama. Po nějaké době se však v jejím životě objevil Míra, velice srdečný, obětavý a starostlivý kluk, za kterého se posléze Laďka vdala, a měli spolu dceru Aničku,“ popisuje Laďčina sestra Jaroslava. Míra měl v tu dobu již jednu dceru Káju z předchozího manželství. Laďčiny děti však přijal za vlastní a vybudoval si k nim pevné pouto.

Starost o dům a týraná zvířata

Aby měli vlastní střechu nad hlavou, přestěhovali se do Prostřední Lhoty do starého domu v dezolátním stavu, který měli v úmyslu postupně opravovat. „To se jim s pomocí úvěru a nemalé podpory našich rodičů částečně dařilo, nicméně dům je stále v dosti neutěšeném stavu, neteče pitná voda, pro vodu se jezdí do studny za vesnicí. Topí se starým kotlem na dřevo, který již nevyhovuje novým normám,“ popisuje situaci s bydlením paní Jaroslava.

Nic z toho ale manžele netížilo, kromě starosti o dům a výchovy dětí se věnovali i pomoci jiným, hlavně týraným zvířatům.  „Starali se o krávy, kterým hrozila jatka, pomáhali s ústájením koní, z velkochovů vykupovali slepice,“ popisuje Laďčina sestra.

Pomoc zanedbané Kristínce 

Laďka také pomáhala v dětském domově, kde prostřednictvím hostitelské péče narazila na holčičku Kristínku. Přestože jí byly pouhé 4 roky, měla za sebou velice těžký osud. Byla nalezena mezi bezdomovci, neuměla téměř mluvit a byla celkově velice zanedbaná. „Laďka s Kíťou k sobě silně přilnuly. Přestože Laďka s Mírou věděli, že péče o holčičku nebude vůbec jednoduchá, protože má mentální retardaci, hyperaktivitu a syndrom zanedbaného dítěte, vzali si ji do pěstounské péče,“ vysvětluje příchod Kristínky do rodiny Jaroslava.

Těžkou nemoc nešlo vyléčit

Rodina vedla spokojený život, dokud se před dvěma lety nedozvěděla, že je tatínek Míra vážně nemocný – vyšetření ukázala na rakovinu tlustého střeva. Míra byl dosud velmi aktivní člověk, pracoval několik let v zemědělství a později také v lese. Ve volném čase působil jako velitel dobrovolných hasičů.

„Ve snu by tak nikoho nenapadlo, že má v kostech a plicích několik metastáz. V momentě, kdy Míra začal pociťovat, že něco není v pořádku, bylo již pozdě. Lékaři rodině sdělili, že se jedná o nevyléčitelný stav a ať se připraví na nejhorší,“ přibližuje sestra.

 Míra s Laďkou se však nevzdávali a s touto zákeřnou nemocí bojovali všemi prostředky – absolvovali chemoterapie a později i bioléčbu v Praze, přesto se Mírův stav postupně zhoršoval. Před Vánocemi již trpěl velkými bolestmi a měl problémy s dýcháním. Krátce po novém roce jej Laďka musela odvézt do nemocnice. Letos v lednu nakonec své ženě zemřel v náručí.

Rodina založila sbírku

„Rodina se tak dostala do bezvýchodné situace, ze které jí my, její nejbližší, nedokážeme úplně pomoci. Proto jsem se rozhodla uspořádat veřejnou sbírku na dobročinné platformě Donio,“ popisuje paní Jaroslava.

Její sestra by si totiž o pomoc nikdy neřekla, vždy si myslí, že ji ostatní potřebují více. „Nyní ale vidím, že si sama, a bohužel ani s naší pomocí, nedokáže se vším poradit. Péče o Kristínku je náročná a nedovoluje jí chodit do práce, přičemž od nového roku jí navíc, v důsledku novely zákona OSPOD, odebrali odměnu pro pěstouna – stávající částka tak nestačí na pokrytí základních potřeb,“ vysvětluje zakladatelka sbírky.

Podpořili ji i přátelé

Potřebu pomoci vdově se čtyřmi dětmi potvrzuje i Petr Dobrý, zakladatel iniciativy Slepice v nouzi. „Někdy ani náhodou neplatí, že jen špatným lidem se dějí špatné věci. Někdy je to možná i naopak. Laďka je tahoun naší iniciativy už dlouhá léta. Sama ve svém chovu zachránila jistě již více než 1000 slepiček, kterým dala druhou šanci. Víme, že lidí, kteří potřebují pomoc v nelehké situaci, je všude hodně, přesto prosím zvažte, zda nechcete v tomto případě pomoci nejen Laďce a dětem, ale i celému hospodářství," přimlouvá se se Dobrý za pomoc Laďčině rodině.

Vybrané prostředky by posloužily na nákup potravin, oblečení, léků, školních pomůcek, krmení pro zvířata, dále také na náklady spojené s vyřízením pozůstalosti. Vyšší vybraná částka by pak posloužila k vybudování nového topení a nutných oprav domu či auta.

Jak probíhá kolonoskopie? Metoda může včas odhalit rakovinu střev.

Fotogalerie
4 fotografie