Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lukáš (23) onemocněl meningoencefalitidou! Upadl do kómatu a s následky bojuje dodnes

Autor: rc - 
14. února 2022
05:27

Před sebou měl maturitní ples, zkoušku dospělosti a další šťastné chvíle. Lukáš Kleban (nyní 23) však náhle onemocněl meningoencefalitidou a o pár dní později bojoval o život. Upadl do kómatu a začaly mu selhávat orgány. Sotva se probudil, dostal zápal plic a skončil na přístrojích na ARU. Po téměř roce, který strávil v nemocnicích a v rehabilitačním centru, se konečně má vrátit domů za rodinou. Rodiče tak musí přizpůsobit bydlení a zakoupit rehabilitační pomůcky. Obec Lukov proto vyhlásila na Lukáše veřejnou sbírku, kam mohou přispívat lidé dobrovolnou částkou, aby rodině pomohli v těžkém období.

V loňském roce Lukáš Kleban končil střední ročník střední školy. Jeho život se ale náhle změnil. Do té doby zdravý mladík náhle onemocněl meningoencefalitidou. Jeho stav se začal rychle zhoršovat. „Průběh této nemoci byl tak zdrcující, že syn po pár dnech upadl do bezvědomí, začaly mu selhávat orgány a bojoval o život,“ uvedla maminka Lukáše Lenka v úvodu sbírky, kterou pořádá obec Lukov. Rodiče prožívali chvíle nejistoty. Nevěděli, zdali se ještě Lukáš probere.

Měsíce rehabilitací

„Asi po 14 dnech se Lukáš začal pomalu probouzet, čekali jsme každý den, jak na tom syn bude a jestli nás vůbec bude poznávat,“ popsala maminka těžké chvíle. Lukáš sice poznával své blízké, ale jeho zdravotní stav se stále nelepšil. Navíc dostal zápal plic a dva měsíce strávil na ARO ve Znojmě a následně v Brně na přístrojích.

„Nepřetržitě měl vysoké teploty a ničím se je nedařilo srazit. Až na konci června se jeho stav začal pomalu lepšit a jako rodině se nám podařilo domluvit mu hospitalizaci v oblastní nemocnici v Kladně, kde podstoupil léčbu v hyperbarické komoře,“ dodala maminka, která do Kladna se svým synem jezdila téměř měsíc. Lukáš se z nejhoršího dostal, ale zůstal od pasu dolů ochrnutý. Musel se znovu učit mluvit, sedět a čekaly ho další měsíce rehabilitací.  

Přestavba bytu a nákup pomůcek

Po téměř roce, který strávil v rehabilitačním centru, má Lukáš konečně přijet domů. Je ovšem nutné bydlení na to připravit. „Nyní je v rehabilitačním ústavu v Hrabyni a koncem března by se měl vrátit domů. Přestavujeme byt na bezbariérový, budou nám montovat plošinu na schody, protože bydlíme ve druhém poschodí a protože na tom syn zatím ještě není dobře po zdravotní stránce a budeme s ním muset často jezdit k lékařům a na rehabilitace, tak budeme muset koupit auto pro vozíčkáře,“ řekla maminka pro Blesk. Navíc dodala, že pokud to Lukášův zdravotní stav dovolí, rádi by, aby podstoupil transplantaci kmenových buněk, která by mu mohla pomoci.

Zároveň je čeká nákup rehabilitačních pomůcek, aby s ním mohli cvičit i doma. „Syn je nyní stále v plenách a potřebuje péči 24 hodin denně,“ dodala maminka, která doufá, že se Lukáš vrátí do školy a složí maturitní zkoušku. „Bude to ale běh na dlouhou trať, takže i já budu muset přestat pracovat a zůstanu se synem doma, pokud to jeho zdravotní stav bude vyžadovat,“ uzavřela maminka. Je zřejmé, že rodinu čekají velká vydání. Obec Lukov proto pro Lukáše vyhlásila veřejnou sbírku.

Video  Lukáš Keblan (23) onemocněl meningoencefalitidou a upadl do kómatu. Bojoval o život. Z nejhoršího se dostal, ale je od pasu dolů ochrnutý.  - archiv rodiny
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi