Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oblíbená chata Na Tesáku vyhořela do základů: Přerované pořádají sbírku vlaječek

Autor: rc - 
2. února 2022
18:42

Chata Na Tesáku byla oázou stejnojmenné přírodní rezervace ležící v Hostýnských vrších. Byla výchozím místem pro turistické výpravy a lidé se tam pravidelně stavovali na dobré jídlo i jiné občerstvení. Všechny proto zasáhlo neštěstí, které se stalo v sobotu. Chata vyhořela do základů. Ihned po oznámení tragédie se začaly ozývat ohlasy po veřejné sbírce, jejíž výtěžek by šel na obnovu. V Přerově se pro změnu rozhodli založit veřejnou sbírku vlaječek. Sesbírané vlaječky prý darují chatě v případě jejího obnovení.

Chata Na Tesáku stála v přírodní rezervaci od roku 1938. Lidé si během desetiletí zamilovali tamní lokál, jehož strop zdobily stovky vlaječek. Pochvalovali si i dobré jídlo či příjemnou obsluhu. „Nejnavštěvovanější chata široko daleko. Skvělá jídla – gulášovka, masové speciality a skvělý smažený květák,“ vylíčil pro server Deník.cz Jaroslav z Přerova s tím, že občerstvovací zastávky právě na tomto místě byly samozřejmostí. „Na Tesák jsem jezdíval na dětský tábor několik let, tudíž i mne toto zasáhlo,“ uvedl Petr.

Ničivý požár

Všechny šokoval mohutný požár, který vypukl Na Tesáku v sobotu kolem půl druhé hodiny ranní. Rozjeli se tam hasiči, kterým komplikovala příjezd namrzlá cesta. Když hasiči přijeli na místo, už hořela střecha a podkroví. Začaly se bortit stropy a částečně i obvodová konstrukce. „Naše jednotky zasahovaly ze všech pěti stran, ze země i ze vzduchu za pomoci výškové techniky. Objekt prakticky vyhořel do základů,“ uvedl mluvčí Roman Žemlička. Na místě s plameny bojovalo až šestnáct jednotek hasičů.

Sbírka vlaječek

Tragický osud milované chaty nenechal Přerovany chladnými a rozhodli se prozatím uspořádat veřejnou sbírku vlaječek, které hodlají vyvěsit v nové chatě. Mnoho lidí totiž doufá, že vznikne peněžní sbírka a díky ní se chatu podaří obnovit. „Doufám, že sbírka bude… vstal z popela Libušín, tak snad tomu tak bude i v tomto případě,“ uvedla jedna z diskutujících na facebooku.

Organizátorem sbírky vlaječek je Josef Vojáček. „Sbírka vlaječek jako symbolická vzpomínka na shořelou chatu Na Tesáku!“ uvedl na sociální síti s tím, že lidé mohou přinášet vlaječky do restaurace Lokotka na tenisové hale. „Sbírka se rozbíhá pomalu, ale už i na více místech s předáním k nám. Oslovují mě lidé z okolních měst,“ uvedl Josef Vojáček pro Blesk.cz. „Dělám to k úctě na památku Tesáku. Vím, že jsou nás tisíce, co na chatu vzpomínají. Mne jen napadl nápad, že – v případě otevření nové chaty – dárek předáme!“ dodal organizátor.

Do sbírky se zapojil i Dětský Domov Hranice, který prosí o látky a nášivky. „Tak vždycky pomáhá někdo nám a je na čase, abychom pomohli také my. Všichni víte, jaké neštěstí se o víkendu stalo na Tesáku. Byli jsme požádáni o ušití nových vlajek. Pojďme tedy spojit síly pro dobrou věc. Potřebujeme jakékoliv látky a nášivky,“ uvedl dětský domov na facebooku.

Video  Požár oblíbené chaty Na Tesáku v Hostýnských vrších  - HZS Zlínského kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi