Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči popsali inferno v Boleslavi: Vichřice, padající střecha a nedostatek kyslíku!

Autor: rc - 
30. ledna 2022
19:00

Inferno v sobotu ve večerních hodinách vypuklo v mladoboleslavské části Čejetičky. Došlo tam k požáru uskladněných palet v průmyslovém areálu. Pak se vzňala průmyslová hala. Plameny šlehaly do výšky mnoha metrů a na místo se sjelo až pětadvacet jednotek hasičů. Vyhlášen byl extrémní zvláštní stupeň poplachu. Hašení obrovského požáru komplikoval silný vítr, nedostatek hasební vody a lahví kyslíku.

Obyvatele Mladé Boleslavi v sobotu 29. ledna krátce po půl deváté večer vyděsil mohutný požár, který vypukl mladoboleslavské části Čejetičky.  „Právě teď u Antolin u hlavního nádraží v Mladé Boleslavi,“ uvedl na facebook jeden z uživatelů a přidal video, kde bylo vidět valící se dým stoupající do několika metrů a požár. V pozadí už bylo slyšet houkání hasičů.

Požár vypukl v průmyslovém areálu naproti hlavnímu vlakovému nádraží. „Oznamovatel při nahlášení uvedl, že požár zasáhl palety naskladněné do výšky zhruba deset metrů. Tyto se navíc nacházely v těsném sousedství od skladovacích a výrobních hal. Než první jednotky dojely na místo, stihl se požár rozšířit na jednu z těchto hal o půdorysu 50x20 metrů,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora s tím, že na místo vyrazily další jednotky hasičů.

Silný vítr a nedostatek vody

Hasiči se však při práci museli vyrovnávat se silným větrem, který jim velice komplikoval práci. „Bylo tedy jasné, že na místo budou potřeba další jednotky s cisternami. (...) Jelikož byl problém s dodávkou hasební vody, tak bylo nutné zřídit na řece další dvě čerpací stanoviště,“ popisuje boj s živlem mluvčí s tím, že na místo byla povolána Chemická laboratoř Kamenice, jejíž pracovníci monitorovali ovzduší v okolí požáru.

Propad střechy

Požár se ale stále nedařilo dostat pod kontrolu a hasiči nakonec vyhlásili nejvyšší, tzv. zvláštní stupeň poplachu. Navíc došlo k propadu střechy jedné z hal. „Zároveň bylo nezbytné zajistit náhradní zásobu lahví do dýchacích přístrojů. Na místo tak vyrazily protiplynové automobily (zásoba lahví) ze třech stanic HZS Středočeského kraje,“ dodal mluvčí s tím, že se požár podařilo dostat pod kontrolu až několik minut před druhou hodinou ranní.

„Zhruba v devět hodin se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé, kteří zkoumají, proč začalo v areálu hořet. Přesná výše škody je také předmětem dalšího vyšetřování. Policie ČR na místo povolala psovoda se psem vycvičeným na vyhledávání urychlovačů hoření,“ uvádí mluvčí. Hasiči však byli na místě požáru ještě v neděli v odpoledne, kdy dohašovali skrytá ohniska.

Pětadvacet jednotek

Práci hasičů ocenila i hejtmanka Petra Pecková. „Pětadvacet jednotek hasičů zasahovalo od večera přes celou noc v Mladé Boleslavi v části Čejetičky u požáru skladovací prostor a výrobních hal. Nikomu se nic nestalo. Všichni v pořádku. Škoda téměř miliarda. Děkuji všem za náročný zásah,“ uvedla na Facebooku.

VIDEO: Mohutný požár v Mladé Boleslavi! Vzplál průmyslový areál 

Video  Mohutný požár v Mladé Boleslavi! Vzplál průmyslový areál 
Video se připravuje ...

Zoner58 ( 30. ledna 2022 20:05 )

Sabotáž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání