Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hasiči z Varnsdorfu přišli při zásahu o výbavu: Místní se okamžitě chtěli složit na novou

Autor: VaB - 
22. ledna 2022
17:35

Ve čtvrtek začalo v jednom z panelových domů ve Varnsdorfu hořet. Požár se hasičům podařilo rychle uhasit, o pár hodin se ale na místo musela vydat tamní dobrovolná jednotka. Hasiči odjížděli se zničeným vybavením. V bytě, kde hořelo, byla nebezpečná chemie, zřejmě na vaření drog. A ta jim poničila oblečení a další výbavu v hodnotě asi 150 tisíc korun. Hasiči teď řeší, co budou dělat. Pomoc jim okamžitě nabídli místní, kteří začali organizovat sbírku na nové vybavení.

V jednom z bytů v Žitavské ulici ve Varnsdorfu začalo hořet ve čtvrtek odpoledne. Uhasit požár vyjela místní jednotka posílena o kolegy z Rumburku a Dolního Podluží. Při zásahu evakuovali z pátého patra tři osoby, dalších osm se jim podařilo za pomocí speciálních vyváděcích masek zachránit.

„Hasiči požár likvidovali vodním proudem z domovní hydrantové sítě v 16:05 hodin. Při zásahu bylo zraněno pět osob (nadýchání kouřem a popáleniny). Požár vznikl od hořící svíčky na stolku,“ uvedl mluvčí hasičů Milan Rudolf.

O zhruba tři hodiny později se na místo museli hasiči vrátit. „V 19:57 hodin se hasiči vrátili na místo události z důvodu opětovného zahoření po chemické reakci neznámé látky. Hasiči vystěhovali nábytek a vytrhali podlahové krytiny,“ dodal mluvčí s tím, že se požár podařilo zlikvidovat až kolem jedné hodiny ráno.

Podle serveru Deník.cz se mělo jednat o nebezpečnou chemickou látku – červený fosfor. Místo zadokumentovali policisté a případem se zabývá kriminální policie. Pravděpodobně s ohledem na to, že se tato látka používá k výrobě pervitinu.

Hasiči přišli o vybavení

Bohužel to ale nezničilo jen vybavený bytu, ale i vybavení tamní dobrovolné jednotky. Její členové bez ohledu na odměnu vyrážejí pomáhat lidem v nouzi. „Vztek na hloupého xindla, na de*ilního feťáckého bezmozka, který včera ohrozil životy a zdraví mě, mým lidem a ostatním, většinou sociálně slabým nájemníkům, jenom proto, aby uspokojil svoji zvrácenou potřebu,“ napsal na facebooku ostrý příspěvek velitel dobrovolné jednotky Jiří Sucharda.

Po sečtení všech škod po zásahu v bytě stál tento výjezd jednotku dobrovolných hasičů města Varnsdorf celých 150 tisíc korun. „Veškeré zničené a poškozené vybavení si zdokumentovala PČR. Nyní musíme dát poškozené vybavení na revizi výrobci, který určí, co je opravitelné a co se musí nahradit,“ dodal.

Místní chtějí pomoci

Jejich služba naštěstí není tolik ohrožena, byť poničené vybavení určitě postrádat budou. Většina jeho kolegů má naštěstí dvoje zásahové oděvy a náhradní boty. Stejně tak mají i druhou sadu dýchacích přístrojů, která byla také poničena. Neštěstí místní jednotky si rychle všimli i obyvatelé Varnsdorfu. A okamžitě začali organizovat sbírku, jejíž výtěžek by hasičům pomohl nakoupit nové vybavení.

„Myslím, že všichni máme i trochu víc než desetikačku, kterou můžeme postrádat. Tak co kdyby jsme těm hasičům trochu pomohli. Vždyť oni nedělají nic jiného, než pomáhají," uvedla na facebooku Daniela. 

Jak ale Sucharda uvedl, hasiči sami zatím žádnou sbírku neorganizují a ani ji nepotřebují. „Jednotka sboru dobrovolných hasičů je zřizována městem, a to ji finančně zajišťuje. A musíme opět poděkovat všem zastupitelům za to, že v naší kapitole v rozpočtu města je dost peněz na to, že rozhodně neživoříme, ale vcelku slušně fungujeme,“ uvedl Sucharda. Je tedy dost možné, že nové vybavení koupí město a žádná sbírka nebude potřeba.

„Ze všeho výše uvedeného Vám všem chci ze srdce poděkovat za vaše nabídky, a to jak materiální pomoci, finančních darů i sponzorské příspěvky, neboť je na ně opravdu čas. Moc si Vaší účasti vážíme a jsme rádi, že díky své dlouholeté aktivní práci jsme u vás v oblibě a úctě!“ poděkoval lidem velitel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání