Soud nevyhověl žádosti Facebooku, aby žalobou FTC zamítl. Komise mimo jiné vyzývá soud, aby firmě nařídil prodej dvou velkých divizí. Informovala o tom agentura Reuters. FTC původně zažalovala Facebook ještě za administrativy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Nová žaloba

Soud však loni v červnu její žalobu odmítl. Loni srpnu pak FTC podala novou žalobu. Ta nadále zahrnuje obvinění, že Facebook využil převzetí aplikací Instagram a WhatsApp k posílení svého monopolního postavení. Nová žaloba také stále usiluje o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby firma aplikace Instagram a WhatsApp zase prodala.

Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Aplikaci pro sdílení fotografií Instagram koupil v roce 2012 a komunikační aplikaci WhatsApp v roce 2014. Společnost zahrnující všechny tyto služby se původně jmenovala Facebook, nedávno se však přejmenovala na Meta Platforms.

Ostrý střet

Významný střet FTC s Facebookem představuje jeden z největších právních sporů, které americká vláda proti technologické společnosti za poslední desetiletí vede. Washington se snaží vypořádat s rozsáhlou tržní silou velkých technologických společností, připomněla agentura Reuters.

Fotogalerie
23 fotografií