Video
Video se připravuje ...

Dirt 5 - trailer Codemasters

Dirt patří mezi letité a uznávané závodnické ságy, která začala svůj virtuální život ještě jako Colin McRae Dirt – spin-off jedné z nejslavnějších offroadových sérii videoher Colin McRae Rally. Po tragické smrti slavného rallye závodníka ztratila jeho jméno, ale určitě ne kvalitu. Stojí za ní totiž Codemasters – legendární studio, které se zaměřuje na závodní videohry. Jeho zkušenost je vidět i na nejnovějším díle, který jsem zrecenzoval na konzoli nové generace Xbox Series X.

Arkádové závody se vším všudy

Dirt 5 jsou v první řadě arkádové závody do morku kostí. Odpovídá tomu i fyzika. Pokud hledáte realismus, zde ho nenajdete. Auta tady létají vzduchem, řežou smyky jako v Rychle a zběsile a vydrží i ty nejdrsnější srážky. Poškození je přítomné, ale jenom na oko. Na řízení vozů nemá vliv. Ovládání je skvělé a velmi rychle padne hráči do rukou. Rozdíly v řízení vozů nejsou velké, ale pocítíte je. Když už jsme u samotných aut, jsou sice licencované, ale není jich tolik jako u konkurence.

Dirt 5 pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Vozový park čítá 64 kousků od slavných automobilek. Projet se můžete v autech značek Aston Martin, Audi, Ford, Peugeot, Porsche, Subaru a Škoda. Přesně tak, v bahně se můžete rochnit i se škodovkou, což čeští hráči ocení. Vůz Škoda Fabia Rally2 evo je ostatně první kára, za jejíž volant vás hra posadí. I když není aut mnoho, projedete se v rallye vozidlech, buginách, pick-upech, bourácích pro rallycross i několika speciálech. Auta lze vizuálně upravovat – měnit barvu karosérie, přidat polepy nebo loga.

Obrovské množství krásných tratí

Tuning však chybí, a to citelně. Na jeho přítomnost jsem si v moderních závodních videohrách už zvykl. Počet tratí, na kterých otestujete svůj řidičský um, je obrovský. Pokud budeme počítat všechny jejich varianty, je jich 76, což je více než úctyhodné číslo. Lokace, v nichž se projedete, jsou dechberoucí. Závodí se v deštivém a zabahněném Rio de Janeiru v Brazílii, prašné Arizoně, zasněženém Norsku, horském Nepálu nebo v slunné Itálii či Řecku. Tratě oslňují designem, členitostí i okolím.

Dirt 5 pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Vyzdvihnout musím dynamickou změnu počasí, která je vážně něco. I když není realistická, protože závody trvají vždy jen několik minut, působí velmi efektně. Vyjedete například za slunečného počasí, ale brzy se přiženou přeháňky a do cílové rovinky můžete dorazit během silného lijáku. Na tratích vás také může zastihnout sněhová vánice nebo pouštní bouře. Počasí je často extrémní. Zaskočit může ale i změna denní doby. Ve tmě je viditelnost o poznání horší a řízení tím pádem obtížnější.

Kariéra s příběhem

Dirt 5 nabízí klasickou kariéru, v níž vás čekají nejrůznější druhy jízd. Půjde o závodní sprint, rallycross, ultracross, jízdu na ledě a dojde i na duely s významnými protijezdci. Specialitou jsou Path Finder a Gymkhana jízdy. V prvním typu závodu se posadíte do buginy, která musí zdolat extrémně náročný terén a samozřejmě projet cílem. V druhém jde o body, které získáte řezáním smyků, projížděním vyznačených míst – prostě stylovou jízdou. Rozmanitost závodů je velká.

Dirt 5 pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

V kariéře očekávaně získáváte zkušenosti, reputaci a peníze, za které budete rozšiřovat svoji garáž o nové vozy. Hledat budete i sponzory, kteří vás podpoří. Kariéra má dokonce příběh. Hráč se jako závodník musí postavit svému největšímu rivalovi - Bruno Durandovi, kterého nadaboval Nolan North, jehož hlasem mluví i Nathan Drake ze série Uncharted. Nemá vás vůbec v lásce, což vám dá pořádně najevo. Trashtalking mu totiž není vůbec cizí. Naštěstí v tom nejste sami.

Playgrounds je závodnické hřiště

Za zády máte mentora Alexe “AJe” Janička. Tomu pro změnu propůjčil hlas Troy Baker, jenž nadaboval Joela Millera v sérii The Last of Us. Po vašich jízdách se spustí podcast. V něm oba rozebírají vaší jízdu, což působí velmi živě. Pokud vás ale příběh vůbec nezajímá, lze ho snadno ignorovat. Mimo kariéru je přítomen také mód Playgrounds, kde díky editoru můžete stavět vlastní tratě. Jde o skvělý dodatek. Navíc si v tomto módu můžete stahovat i výtvory ostatních hráčů.

Dirt 5 pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Mnoho uživateli vytvořených tratí je legračních, nápaditých a bizarních. Zajet si můžete i například jízdu, v níž máte za úkol zlikvidovat co nejvíce balonů na trati. Možností je v Playgrounds přehršel. Multiplayer je kapitola sama  pro sebe. Dostupný je jak v lokální, tak i online podobě. Přítomnost splitscreenu mě velmi potěšila. Především proto, že v něm lze závodit i během kariéry, což nebývá úplně běžně zvykem. Navíc je režim rozdělené obrazovky určen až čtyřem hráčům.

Splitscreen i online závodění

Kvalita grafiky je samozřejmě horší, ale zábava se násobí. Po internetu může soupeřit s až 11 protijezdci. Kromě klasických jízd jsou přítomné i párty režimy. Ve Vampire se proměníte v upíra, honíte ostatní a snažíte se je nakazit. V King se každý závodník snaží stát králem tím, že bude držet co nejdéle korunu. Režim Transporter je zase o tom dopravit co nejvíc předmětů na určené místo. Módů opravdu přehršel. Co se grafiky týče, je Dirt 5 pěkná hra. Mám ale výhrady. Například modely vozů nejsou moc detailní.

Dirt 5 pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

V okolí tratí také narazíte na pár ošklivostí. Verze pro Xbox Series X nabízí možnost upřednostnit vizuální kvalitu hry, nebo raději framerate. V obou případech běží v dynamickém 4K rozlišení, které si povětšinou udržuje. V prvním případě se však hra zaměřuje více na kvalitu textur a 60 fps není stabilních. Hra se při jízdě viditělně cuká. Druhé grafické nastavení nabízí plynulý framerate, ale hra vypadá o něco hůře. Tuto podobu Dirt 5 jsem upřednostňoval.

Několik grafických nastavení

Také má dynamické 4K rozlišení, ale k jeho poklesu dochází častěji a navíc chybí spousta vizuálních efektů. Pokud byste vlastnili supermoderní televizi a HDMI 2.1 portem, můžete vyzkoušet i 120 FPS mód. Grafika hry je pěkná, má však své mouchy a rozhodně nejde o next gen. Forza Horizon 4 je o mnoho hezčí. Trochu mě překvapily nahrávací časy, které sice nejsou úplně šílené, ale trvají o poznání déle než u ostatních videoher pro konzole nové generace. Co se hudby týče, wow, soundtrack je naprosto pohlcující. Je také žánrově velmi rozmanitý.

Fotogalerie
34 fotografií

Vaše uši budou atakovat ostřílení rockoví matadoři jako Pearl Jam nebo The Killers. Soundtrack ale obsahuje i spoustu rozmanité elektronické hudby, kterou jsem ocenil více. K slyšení jsou interpreti jako The Prodigy, The Chemical Brothers, Mason nebo High Contrast. Hudební doprovod je celkově opravdová extratřída. Je proto škoda, že muzika nehraje po celou dobu jízdy, ale pouze u na tratí přítomných reproduktorů. Dirt 5 toho nabízí opravdu hodně a musí se podle mě zavděčit všem příznivcům arkádového závodění v terénu. Sám jsem si při hraní namlouval, že „tohle je poslední kolo“, a přesto jsem pak stejně pařil dál...

Hodnocení Blesk.cz: 81 %

Plusy:
Parádní offroadové závody
Návyková arkádová hratelnost
Ovládání padne do rukou
Velké množství tratí
Dynamické změny počasí a denní doby
Bohaté možnosti multiplayeru včetně splitscreenu
Editor tratí
Povětšinou krásná grafika
Chytlavý a žánrově rozmanitý soundtrack
 
Minusy:
Málo automobilů
Modely vozů jsou slabší
Chybí tuning
Pár grafických neduhů
 
 
Infobox
Datum vydání: 10. listopad 2020
Platformy: Xbox Series X (recenzováno)/S, PS5, Xbox One, PS4, PC
Cena: 1599 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Codemasters Cheshire
Vydavatel: Codemasters
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry