Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další šílené video nehody na D5: Skočili za svodidla, za 15 vteřin jejich auto smetl kamion

Autor: VaB - 
22. ledna 2022
12:12

Další video z hromadné nehody na dálnici D5 ukazuje, o jak nebezpečnou situaci šlo. Záznam zachycuje řidičův příjezd ke koloně a pak celou zkázu, jež následovala. Nezastavitelné kamiony narážely do osobních aut, které odhazovaly jako hračky. Lidé z aut se naštěstí zachránili útěkem za svodidla. Nebýt včasné reakce, mohla být bilance nehody mnohem horší než jen šest zraněných…

Devět minut po desáté hodině dopoledne, dálnice D5. Řidič osobního auta podle videonahrávky, jež koluje po sociálních sítích, dojíždí ke koloně. Před ním jsou vidět pouze červená brzdová světla osobních aut, viditelnost v okolí je nulová, silnice pokrytá sněhem. Šofér automaticky zajíždí ke straně, až do odstavného pruhu.

Pak přichází hluboký nádech. „Prosím, prosím ne, prosím ne,“ říká muž za volantem vozu. V tu chvíli kolem něj proletí bílý kamion s návěsem. Když je na úrovni osobáku, mnohatunové vozidlo se dostává do smyku a sráží bílý pick-up před sebou. Náraz druhé auto úplně odhodí a zničí mu levý bok. Následně je slyšet další rána, kamion narazil do jiného nákladního auta.

Mezitím řidič z auta naštěstí vystoupil a schoval se za svodidla, jak by to měl udělat každý v takové situaci. „Když vidíme, že se kolem nás řítí další vozidla, tak vyskočit z auta a rychle přeběhnout za svodidla nebo mimo dálnici daleko od aut. A to celá posádka. Nikdy totiž nevíme, kdo tam přiletí,“ vysvětlil pro Blesk dopravní expert Platformy VIZE 0 Roman Budský. Dodal, že při vystupování musí být řidič opatrný, aby neskočil jinému autu pod kola…

Video zachycuje i další nárazy. Celou dobu padal sníh, silnice se stala hůře sjízdnou a s viditelností to nebylo o moc lepší. Po chvilce přijel další kamion, jehož řidič to ale dokázal dobrzdit. Vedle něj zastavila bílá škodovka, její posádka se rychle sebrala a utekla za svodidla. Pasažéři si tím zřejmě zachránili život, o ani ne deset vteřin později se přiřítil další kamion, který auto slisoval a narval na svodidla.

Po minutě a půl video končí. Resumé? Celkem 36 havarovaných vozidel, mezi nimi kamiony, nákladní auta, dodávky a osobní auta. Ačkoliv to podle videa vypadalo spíše jako demoliční derby, zázrakem nikdo o život nepřišel. Zranilo se celkem šest lidí, čtyři lehce a dva středně těžce. Ty policejní vrtulník letecké záchranné služby transportoval do nemocnice, jsou mimo ohrožení života.

Policistům a hasičům trvalo odstraňování následků nehody více než 11 hodin. Během toho zjistili, že se stalo celkem 15 dopravních nehod. Celková škoda dosáhla téměř jedenácti milionů korun. Podle policie je dost pravděpodobné, že za hromadnou nehodou stojí špatné počasí a nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly.

Video  Video zachycující hromadnou dopravní nehodu na dálnici D5  - Facebook.
Video se připravuje ...

jaja1973 ( 22. ledna 2022 19:50 )

Podľa videa to bo hrozné. Našťastie iba 6 zranenychy. Kto má múdre reči na kamióny,je to 22 ton naložený kolos, tiež má určitú brzdnú dráhu a v takom počasí môže ísť aj 50 tkou. Jednoducho ide nech brzdí ako sa da

kaonkl ( 22. ledna 2022 16:58 )

No, když dupneš na brzdu, tak takový kolos nezastavíš tak rychle. A extra rychle jde do smyku. Je velkej, takže nadělá větší spoušť než malé auto, logicky.
Na tom videu je dobře vidět, že ucpaná silnice byla vidět až z krátké vzdálenosti. V tu chvíli rozjetý kolos nezastavíš, i kdyby ses na tu brzdu postavil, menší auto ještě jo.

Radka Křížová ( 22. ledna 2022 16:25 )

Podle videa jeli jako prasata na sancich řídíci kamionů dala bych jim to záplat

Silvia27 ( 22. ledna 2022 15:22 )

tí kamionisti majú n*a*s**r*a*t**é v očiach....????!!!!!

Silvia27 ( 22. ledna 2022 15:21 )

tí kamionisti majú ***é v očiach....????!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání