Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pro stavitele i obyvatele paneláků. 9 tipů, jak spolehlivě snížit účet za energie

/
  • (iStock)
    5. dubna 2022 ● 06:00

    Trápí vás rostoucí ceny energií a bojíte se, jaká číslovka vás bude čekat na vyúčtování za letošní rok? Ať už žijete v rodinném domě či bytě, máte šanci svou spotřebu alespoň trochu snížit. Věděli jste, že ušetřit můžete i díky bílým stěnám? Pojďte se podívat, co vše ještě může k úspoře přispět.

    Je asi jen málo lidí, které by nezajímalo, jak se dá ušetřit energie v domácnosti. A i to málo dnes možná zvažuje, že by nebylo od věci svůj přístup přehodnotit. Ceny energií vlivem událostí ve světě nezadržitelně stoupají a zlepšení situace se v blízké budoucnosti příliš očekávat nedá. Naštěstí způsobů, jak ušetřit, je celkem dost! Jak tedy snížit svou spotřebu energie?

  • 1.

    Správně navrženým projektem

    Autor: iStock

    Obecně platí, že nejefektivnějším zdrojem úspor je zateplení a využití moderních systémů vytápění. Protože nejvíce energie se spotřebuje na vytápění, eventuálně chlazení interiéru. Stavíte-li dům, nechte si od odborníků navrhnout nízkoenergetickou či pasivní stavbu a správně nadimenzovat systém vytápění (event. chlazení) i stínění. Pokud investujete do technologií, jako jsou tepelná čerpadla, solární panely pro ohřev TUV a fotovoltaika, která bude vyrábět vaši vlastní elektřinu, čeká vás sice na začátku velký výdaj, ale v budoucnu na tom můžete jedině vydělat. Současná situace jasně ukazuje, že čím bude váš dům z hlediska energie soběstačnější, tím lépe.

     

    Věděli jste, že…

    Tepelným čerpadlem se dá nejen vytápět, ale i chladit. Klasické klimatizace jsou vlastně taková čerpadla typu vzduch-vzduch, takže není divu. Chladit však mohou i čerpadla ve chvíli, kdy je topným médiem voda. Trubky podlahového či stěnového topení v zimě hřejí a v létě chladí.

  • 2.

    Rekonstrukcí

    Autor: iStock

    Pokud už dům máte, ale je vám jasné, že nepatří k nejúspornějším, zvažte rekonstrukci. Výměna oken by jednoznačně měla jít ruku v ruce se zateplením fasády a finalizací obkladu či omítky. Pokud si necháte pouze vyměnit okna a budete čekat se zateplením několik let, výrazné úspory nedocílíte, a navíc vám bude degradovat např. pěna, kterou se okenní otvor utěsňuje. Vedle oken byste měli vyměnit i vchodové dveře, protože těmi cenné teplo (či chlad) také uniká. Určitých úspor dosáhnete i instalací exteriérových rolet či žaluzií.

  • 3.

    Vhodným stíněním

    Autor: stínění Vekra

    Jak jsou zdejší léta teplejší, stále více lidí sní o klimatizaci. Ta ovšem spotřebu domácnosti výrazně zvyšuje. Mnohdy přitom stačí správně nadimenzované zastínění, abyste se v létě úplně obešli bez klimatizace. Dobře navržené stínění vás chrání před horkými letními paprsky, ale zároveň v zimě nebrání pasivním solárním ziskům, které ohřívají vaše místnosti s okny a díky nimž šetříte za vytápění. Stínění, to nejsou jen rolety a žaluzie, ale také přesahy střechy, slunolamy, pergoly, markýzy apod. Výběr je široký a řešení existuje téměř pro každého. Obecně platí, že exteriérové stínění je výrazně efektivnější než to interiérové.

  • 4.

    Používáním zónového vytápění

    Autor: Honeywell

    Pokud nemáte rodinný dům, nezoufejte. I tak můžete svou spotřebu energií výrazně ovlivnit. Nepřetápějte ložnici, chodbu či předsíň. Pomocí tzv. zónového vytápění můžete ušetřit až 20 % energie. Nač vytápět místnosti, ve kterých netrávíte mnoho času, nebo v nichž je dokonce chladnější vzduch žádoucí? Podobné je to i s denní dobou. V noci nepotřebujete mít komfortně vytopený obývací pokoj.

     

    Jak na to, abyste šetřili, ale zároveň nemrzli? Pořiďte si na radiátory digitální programovatelné hlavice nebo rovnou chytrý termostat, který vám bude řídit vytápění celé domácnosti. Nastavte si teploty v jednotlivých místnostech pro různé úseky dne. Pamatujte, že v ložnici se za ideální považuje teplota kolem 18 stupňů. Přes den topte v obýváku či dětském pokoji cca na 21 stupňů, v koupelně na 22–24 a v chodbě či předsíni maximálně na 19. Když odcházíte do práce, můžete snížit teplotu na 17 stupňů, odjíždíte-li na týdenní dovolenou, klidně i na 15. Nastavte nižší teplotu také v nočním režimu. 

  • 5.

    Nákupem úsporných spotřebičů

    Autor: iStock

    Máte-li doma deset patnáct let staré spotřebiče, asi není o čem přemýšlet. V posledních deseti letech šly úsporné technologie natolik kupředu, že provozní úspora bude opravdu veliká. První by měla „letět“ stará chladnička. Spotřebovává totiž energii 24 hodin denně 365 dní v roce. Další na řadě by měly být myčka a pračka, protože vedle elektřiny spotřebovávají i vodu. Pokud rádi a často pečete, vyplatí se uvažovat o výměně staré trouby.

     

    NÁŠ TIP: Při nákupu spotřebiče nehleďte ani tak na třídu spotřebiče (A+, A+++ apod.) jako na celkovou spotřebu energie (případně i vody) za rok či jeden cyklus. Velká americká chladnička třídy A+++ bude mít s největší pravděpodobností větší spotřebu než standardní lednice třídy A+. Ušetříte tím nejen provozní, ale i mnohdy pořizovací náklady. Nejúspornější spotřebiče své kategorie bývají logicky nejdražší.

  • 6.

    Chytrými kuchyňskými návyky

    Autor: Alza

    • Lednici nenechávejte dlouho otevřenou, nevkládejte do ní teplé potraviny a pravidelně jí dopřejte odmrazení. Námraza silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %!
    • Na mytí nádobí používejte ideálně myčku. Myjete-li nádobí v dřezu, používejte oplachovou mísu nebo nádobí umyjte vlhkou houbičkou a opláchněte mírným proudem vody.
    • Na odmáčení nádobí používejte už jednou použitou vodu – třeba z vaření (např. těstovin či rýže) – případně nad připáleným kastrolem opláchněte pár skleniček.
    • Když vaříte vodu (ať už v hrnci nebo rychlovarné konvici), odměřte si přesné množství, které potřebujete.
    • Používejte při vaření parní hrnec s více patry, kde zvládnete uvařit naráz přílohu, oblohu, a dokonce maso. Podobně můžete využít troubu.
  • 7.

    Úsporným praním a sušením

    Autor: iStock

    Perte jen skutečně znečištěné prádlo a v takovém množství, aby byla pračka tak akorát plná. Pokud vám oblečení jen načichlo, zkuste je nejprve pověsit např. do okna do průvanu. Mějte na paměti, že na většinu bakterií a virů spolehlivě stačí cyklus na 60 stupňů. Perte tak ložní prádlo, ručníky, utěrky, houbičky či hadříky. Běžné mírně znečištěné oblečení stačí prát na 30 stupňů, moderní pračky disponují i programy na 20. Jen je důležité zvolit vhodný prací prostředek, který se při tak nízké teplotě zvládne rozpustit. Většinou to jde lépe sypkým práškům než gelům.

     

    Sušte prádlo na vzduchu. Jistě, slyšíme ty hlasy, které říkají, jak jim sušička usnadnila život. Mají naprostou pravdu! Ale tam, kde nejsou alergici a nepere se tolik prádla, se dá absence sušičky opravdu zvážit. Ostatně svěží vůni prádla sušeného na čerstvém vzduchu se nic nevyrovná. UV záření navíc působí jako dezinfekce, takže nemusíte prát na tak vysoké teploty. Když nemůžete sušit venku a máte malý byt, pomohou vám vysoké kompaktní sušáky s více patry.

  • 8.

    Světlým interiérem

    Autor: Dulux

    Čím světlejší stěny a vybavení interiéru, tím později budete mít večer potřebu rozsvěcet. Bílá má schopnost odrážet 80 až 90 % světla, takže pokud zvolíte bílé stěny (a případně i světlý nábytek), pomůže vám to ušetřit za osvětlení domácnosti – zejména během dlouhých zimních večerů. Díky tomu, že nepohlcují tolik záření, se bílé předměty také mnohem méně zahřívají. Tento efekt oceníte zase v parném létě.

  • 9.

    Vypínáním počítače, televize a režimu stand-by

    Autor: iStock

    Zlozvykem dnešní doby bývá nechávat běžet počítač či televizi (moderní televizory mají naštěstí funkci, že se po určitém čase samy vypnou). Pokud máte stolní počítač, určitě ho při odchodu nebo na noc vypínejte. Když odjíždíte na víkend či na dovolenou, vypněte všechny spotřebiče z tzv. stand-by (pohotovostního) režimu. Ušetříte tím stovky korun ročně.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Dobré tipy, ale abych pravdu řekla, tak já jsem hrozně ráda, že už jsem se z paneláku konečně odstěhovala. Znovu bych v paneláku už určitě bydlet nechtěla. To samotné stěhování taky nebyla zrovna sranda, protože jsme měli byt v osmém patře. Naštěstí nám se vším pomáhala tato firma http­s://ww­w.st­ehova­niko­runa­.cz Bez nich bychom to asi nezvládli.

(05. 04. 2022 23:50)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy