Nevypínejte topení

Pokud při odchodu z domova vypínáte topení, přestaňte s tím. Paradoxně vás to vyjde levněji, protože opětovné vytopení vychladlého pokoje spotřebu energií zvyšuje. Nemusíte topit na stejnou teplotu, jako když jste doma, ale nenechávejte topení úplně vychladnout. Další peníze uspoří termostat, na kterém si nastavíte požadovanou teplotu a čas, kdy se má zapnout. Před probuzením, nebo návratem z práce budete mít krásně teplot v celé domácnosti a během dne bude termostat udržovat teplotu na minimu podle vašich přání.

Modernizujte a investujte

Asi nejlepším způsobem, jak ušetřit za topení, je investice do moderního způsobu vytápění a ohřevu vody prostřednictvím tepelného čerpadla. Pořizovací náklady sice nepatří mezi nejlevnější, ale dlouhodobě se vyplatí a ušetří vám přes polovinu nákladů za energie ročně. Nemluvě o tom, že šetří životní prostředí a v létě můžete získanou energii využít jako klimatizaci místo topení. Jak je to možné?

Tepelné čerpadlo funguje na principu obrácené chladničky. Zařízení odebírá teplo z okolního prostředí, které přes výparník přebírá chladivo. To se vypařuje už při nízkých teplotách a tyto páry jsou následně stlačeny kompresorem. Díky tomu dojde k jejich ohřátí. Chladivo v kondenzátoru předá teplo do topné vody. To se zchladí a promění na kapalinu. A tak pořád dokola. U nás se nejčastěji využívají zařízení čerpající teplo ze vzduchu, a to díky neomezené dostupnosti zdroje i snadné instalaci.

Sluneční elektrárna

Slunce patřilo ještě nedávno mezi doplňkové zdroje energie, které se využívali zejména na těžko přístupných místech. S rozvojem technologií a tím i kvalitnějších solárních panelů společně s velkokapacitními bateriemi se ovšem začíná těšit popularitě. Není divu. Mít fotovoltaickou elektrárnu na střeše znamená částečnou nezávislost na dodavatelích elektřiny a tím pádem i menší složenky, protože sluneční svit nic nestojí.