Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obrazy, které topí a šetří. 5 výhod moderních infrapanelů

/
  • Topení, které vypadá jako dílo vašeho oblíbeného malíře? S infrapanelem žádný problém!
    Topení, které vypadá jako dílo vašeho oblíbeného malíře? S infrapanelem žádný problém! (Klarstein)
    21. ledna 2022 ● 06:00

    Už jste slyšeli o této skvělé technologii? Topná tělesa vypadají jako elegantní skleněné desky. Hodí se zejména do dobře izolovaných staveb, pro jejichž vytápění nepotřebujete ohromující výkon. Ale oceníte je třeba i na chatě...

    Kde se tedy použití infrapanelů hodí? Infrapanely jsou vhodným zdrojem tepla do menších místností, na chatu, event. do moderních staveb postavených v nízkoenergetickém standardu. V jiných případech mohou fungovat jako úsporný doplňkový zdroj tepla. Abyste měli jistotu, nechte si konkrétní řešení pro vaši situaci spočítat u odborníků. Proč se o infrapanelech vyplatí uvažovat?

  • 1.

    Cenová i technická dostupnost

    Autor: Fenix

    Nejlevnější modely infrapanelů se pohybují v cenových relacích kolem 2000–3000 Kč. Představují tak dostupný a rychlý zdroj energie, neboť jediné, co pro jejich provoz potřebujete, je elektrická zásuvka. Pouze je nutní zachovat podmínku, aby měl infrapanel co nejlepší „výhled“ do místnosti (teplu, které vyzařuje, by nemělo stát nic v cestě). Zpravidla se proto umisťují zhruba v úrovni horní poloviny těla nebo i výš.

  • 2.

    Zdravé teplo

    Autor: Klarstein

    Infrapanel vyzařuje infračervené záření, které dopadá na předměty (event. osoby) v místnosti. Následně dochází k zahřátí těchto předmětů. Když dosáhnou vyšší teploty než má okolní prostředí, předávají následně toto teplo dál, čímž se ohřívá samotný vzduch. Tomuto principu předávání tepla se říká sálání a je považován za zdravější způsob vytápění. Oproti tomu při konvekčním vytápění dochází nejprve k ohřívání vzduchu vlivem proudění.

     

    Věděli jste, že...

    Princip sálavého vytápění není žádnou novinkou. Už naši předci ho využívali, když používali kachlová kamna nebo pec. Princip infrapanelu je prakticky stejný.

    Autor: Surya Heating

  • 3.

    Nízká spotřeba

    Autor: iStock

    Nejúspornější infrapanely mají příkon kolem 400–600 W. Přitom infrapanel o příkonu 600 W vytopí místnost s objemem cca 30 m3. Protože u něj převažuje sálavá složka vytápění, rozdíl teplot mezi podlahou a stropem dosahuje maximálně 2 °C a tepelná pohoda je dosažena při nižší průměrné teplotě než u konvekčního vytápění. Tím dochází k výrazné úspoře energie. (Při konvekčním vytápění, třeba radiátory, zpravidla bývá mezi stropem a podlahou rozdíl až o 8 °C.)

    Autor: SunDirect

  • 4.

    Designová variabilita

    Autor: Redwell

    Infrapanely mohou mít vzhled elegantních skleněných panelů v různých odstínech, nejčastěji jsou k dostání v univerzální bílé. Existují ale i designová provedení různých vzhledů. Deska panelu může vypadat jako umělecké dílo v kovovém rámečku, kus ušlechtilého kamene, uklidňující fotografie z přírody nebo třeba barevná skleněná mozaika. Záleží tedy jen na vašem vkusu a stylu interiéru, do něhož panel pořizujete.

    Autor: Fenix

  • 5.

    Úspora místa

    Autor: Evokor

    Infrapanely jsou silné jen pár centimetrů. Na rozdíl od klasických radiátorů tak na stěně zaberou mnohem méně místa. A pokud chcete, můžete je umístit i na strop, kde nebudou už vůbec překážet. Navíc tak získáte komfortní a zdravý způsob vytápění, který simuluje přirozené teplo přicházející od slunce.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

kristýna ryglová: To je super vychytávka . Ještě jsem to u nikoho neviděla. Kdybychom doma neměli krbová kamna s výměníkem, která jsme si vybrali z https://www.krbova-kamna-eshop.cz/krbova-kamna-s-vymenikem/ , tak bych o takovém obrazu klidně i uvažovala. Od kamen máme ale teplo v celém domě, takže si naštěstí ničím přitápět nepotřebujeme .

(15. 03. 2023 21:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy