Nevyhazujte zbytky zeleniny. Vypěstujete si z nich snadno novou!

/
  • (iStock.cz)
    7. listopadu 2022 ● 06:00

    Odřezky zeleniny nemusí skončit v odpadkovém koši nebo na kompostu. Můžete si z nich doma vypěstovat nové kousky, které zužitkujete, a navíc ušetříte.

    Pořiďte si sklenici s vodou nebo květináč s hlínou a pusťte se do toho. Zbytky stačí jen správně zasadit a po několika málo týdnech se můžete těšit z první úrody.

    Cibule

    Cibulová nať je zdrojem vitaminu C a obsahuje vedle jiného také provitamin A s antioxidačními účinky. Proč si ji tedy nedopřát ve velkém na ozdobu polévek, do salátů i na posypání chleba s máslem nebo pomazánkou? Dejte cibuli do úzké skleničky s trochou vody tak, aby byla těsně nad hladinou. Za pár dnů pustí do vody kořínky a brzy vyraší i zelená nať.

    VIDEO: Nejlepší cibulová polévka, kterou si zamilujete:

    Video
    Video se připravuje ...

    Cibulová polévka Videohub/recepty

    Řapíkatý celer

    Také celer není těžké vypěstovat. Odkrojenou spodní část celeru umístěte do sklenice nebo misky s vodou tak, aby dvě třetiny zůstaly nad hladinou. Pravidelně měňte vodu. Po čtyřech dnech začnou rašit od středu nové lístky. Nechte je týden zesílit a pak celer přesaďte do květináče. Půdou ho zakryjte až po nové výhonky a pravidelně zalévejte.

    Římský salát

    Nový římský salát vypěstujete stejně jako řapíkatý celer. Odkrojenou spodní část dejte do misky a do poloviny naplňte vodou. Jakmile na ní narostou nové lístky, přesaďte salát do půdy, zalévejte a nechte narůst.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy