Příroda pomalu ožívá, a tak je čas na rychlení rostlin a pěstování sazeniček. Tak se z květin budete moct radovat dřív a u užitkových rostlin naplno využijete celé jejich plodící období. A o jakých druzích je řeč? Týká se to letniček, jako jsou například afrikány, lobelky, lichořeřišnice, slaměnky... Ze zeleniny jsou to odrůdy s kratší vegetační dobou nebo ty, které jsou k rychlení vyšlechtěné, třeba hlávkový salát, papriky, ředkvičky, brokolice, květák nebo okurky. A předpěstovat si můžete i bylinky.

Autor: istock.cz

Z cibulky květ

Tulipány, narcisy, krokusy, hyacinty a další cibuloviny se musí k jarnímu kvetení chystat už na podzim. Pokud jste to nestihli, není nic ztraceno. Pořiďte si už rychlené cibulky. Připravte substrát smícháním stejného poměru zeminy, písku a drobného štěrku. Nasypte ho do nízké misky nebo truhlíku a mělce do něj cibulky uložte. Zalévejte málo a pravidelně, aby substrát nebyl vyschlý a cibulky zároveň nehnily. Dokud nepustí kořeny, musí být v temnu a chladu. Poté misku přesuňte na světlé a chladné místo bez přímého slunečního svitu. Cibulky vám podle druhu rozkvetou za 3 až 6 týdnů. Po odkvětu je můžete vysadit do zahrady.

S klíčením rostlinek vám mohou pomoci domácí miniskleníky.
Autor: archiv firem/Esschert Design

Zelenina za hubičku

Než se venku oteplí, můžete si doma nachystat sazeničky květin, bylinek a zeleniny. Po vysazení budou oproti volnému výsevu „napřed“. Sazeničky lze koupit později na jaře v zahradnictvích a hobbymarketech, ale když se pustíte do pěstování sami, ušetříte, a navíc máte mnohem větší výběr odrůd. Semínka pro klíčení potřebují lehký substrát, který neobsahuje příliš mnoho živin. Na ty přijde čas, až když se ze semene vyklube rostlinka. V obchodě tedy sáhněte po speciálním substrátu pro množení a výsevy nebo si ho smíchejte sami ze zahradní zeminy, písku, kompostu a prolehčete ho perlitem. Můžete zvolit i sadbovací kostky, jiffy tablety nebo rašelinové květináče, se kterými se lépe manipuluje při výsadbě nebo přesazování. Semínka po vysetí do mělkého truhlíku či misky zasypte jen slabou vrstvou substrátu.

Autor: istock.cz

Pro klíčení je důležitá dostatečná vlhkost, takže je nezapomínejte pravidelně rosit. Ještě před výsevem je můžete až na 24 hodin namočit. Velkou roli hraje i teplota – rostliny vyklíčí nejrychleji při 20 až 25 °C bez denních a nočních výkyvů. Tuto teplotu vám pomůže udržet domácí pařeniště z průhledného plastu. A jak dlouho budete čekat? Salátům to trvá několik dnů, bylinkám přibližně jeden týden. U plodové zeleniny buďte trpělivější: první lístky vykouknou třeba až za pár týdnů. Jakmile vyraší zelená část, dopřejte rostlinám dostatek světla, aby nebyly vytáhlé a slabé. Umístěte je k oknům orientovaným na východ nebo jih. Dařit se jim bude také pod umělým osvětlením se spektrem denního světla. V tuto dobu už můžete sazeničky jednou týdně slabě přihnojovat. Než je během dubna vysadíte ven, nezapomeňte na otužování – postupně jim snižujte teplotu, aby venku nedostaly šok.

Bylinky

I pro předpěstování bylinek je teď ideální doba. Zvolit můžete petrželku, pažitku a bazalku, které se dají vysít několikrát do roka. Máta, meduňka, koriandr a tymián budou prosperovat jak doma za oknem, tak na čerstvém vzduchu. Čaj z meduňky vám pomůže při nespavosti, máta je zase skvělá nejen do pití, ale blahodárně působí i na činnost trávicího traktu a střev.

Autor: iStock

Jak na výsev?

Vždy používejte čerstvá semínka, ta, která jste loni nestihli zasadit, raději vyhoďte a dojděte si koupit nová. Důvod je jasný: čerstvá semínka mají větší klíčivost. Semínka vysévejte jednotlivě do květináčků, aby se vám lépe přesazovala, a zahrňte je jen tenkou vrstvou zeminy. Nikdy je nezalévejte, ale pouze roste, aby se nevyplavila. Nejlepší podnebí jim zajistíte na parapetu za oknem, a hned jak se oteplí, můžete bylinky přesadit do truhlíků na zahradě nebo balkoně.