Příroda pomalu ožívá, a tak je čas na rychlení rostlin a pěstování sazeniček. Tak se z květin budete moct radovat dřív a u užitkových rostlin naplno využijete celé jejich plodící období. A o jakých druzích je řeč? Týká se to letniček, jako jsou například afrikány, lobelky, lichořeřišnice, slaměnky... Ze zeleniny jsou to odrůdy s kratší vegetační dobou nebo ty, které jsou k rychlení vyšlechtěné, třeba hlávkový salát, papriky, ředkvičky, brokolice, květák nebo okurky. A předpěstovat si můžete i bylinky.
Z cibulky květ
Tulipány, narcisy, krokusy, hyacinty a další cibuloviny se musí k jarnímu kvetení chystat už na podzim. Pokud jste to nestihli, není nic ztraceno. Pořiďte si už rychlené cibulky. Připravte substrát smícháním stejného poměru zeminy, písku a drobného štěrku. Nasypte ho do nízké misky nebo truhlíku a mělce do něj cibulky uložte. Zalévejte málo a pravidelně, aby substrát nebyl vyschlý a cibulky zároveň nehnily. Dokud nepustí kořeny, musí být v temnu a chladu. Poté misku přesuňte na světlé a chladné místo bez přímého slunečního svitu. Cibulky vám podle druhu rozkvetou za 3 až 6 týdnů. Po odkvětu je můžete vysadit do zahrady.
Zelenina za hubičku
Než se venku oteplí, můžete si doma nachystat sazeničky květin, bylinek a zeleniny. Po vysazení budou oproti volnému výsevu „napřed“. Sazeničky lze koupit později na jaře v zahradnictvích a hobbymarketech, ale když se pustíte do pěstování sami, ušetříte, a navíc máte mnohem větší výběr odrůd. Semínka pro klíčení potřebují lehký substrát, který neobsahuje příliš mnoho živin. Na ty přijde čas, až když se ze semene vyklube rostlinka. V obchodě tedy sáhněte po speciálním substrátu pro množení a výsevy nebo si ho smíchejte sami ze zahradní zeminy, písku, kompostu a prolehčete ho perlitem. Můžete zvolit i sadbovací kostky, jiffy tablety nebo rašelinové květináče, se kterými se lépe manipuluje při výsadbě nebo přesazování. Semínka po vysetí do mělkého truhlíku či misky zasypte jen slabou vrstvou substrátu.
Pro klíčení je důležitá dostatečná vlhkost, takže je nezapomínejte pravidelně rosit. Ještě před výsevem je můžete až na 24 hodin namočit. Velkou roli hraje i teplota – rostliny vyklíčí nejrychleji při 20 až 25 °C bez denních a nočních výkyvů. Tuto teplotu vám pomůže udržet domácí pařeniště z průhledného plastu. A jak dlouho budete čekat? Salátům to trvá několik dnů, bylinkám přibližně jeden týden. U plodové zeleniny buďte trpělivější: první lístky vykouknou třeba až za pár týdnů. Jakmile vyraší zelená část, dopřejte rostlinám dostatek světla, aby nebyly vytáhlé a slabé. Umístěte je k oknům orientovaným na východ nebo jih. Dařit se jim bude také pod umělým osvětlením se spektrem denního světla. V tuto dobu už můžete sazeničky jednou týdně slabě přihnojovat. Než je během dubna vysadíte ven, nezapomeňte na otužování – postupně jim snižujte teplotu, aby venku nedostaly šok.
Bylinky
I pro předpěstování bylinek je teď ideální doba. Zvolit můžete petrželku, pažitku a bazalku, které se dají vysít několikrát do roka. Máta, meduňka, koriandr a tymián budou prosperovat jak doma za oknem, tak na čerstvém vzduchu. Čaj z meduňky vám pomůže při nespavosti, máta je zase skvělá nejen do pití, ale blahodárně působí i na činnost trávicího traktu a střev.
Jak na výsev?
Vždy používejte čerstvá semínka, ta, která jste loni nestihli zasadit, raději vyhoďte a dojděte si koupit nová. Důvod je jasný: čerstvá semínka mají větší klíčivost. Semínka vysévejte jednotlivě do květináčků, aby se vám lépe přesazovala, a zahrňte je jen tenkou vrstvou zeminy. Nikdy je nezalévejte, ale pouze roste, aby se nevyplavila. Nejlepší podnebí jim zajistíte na parapetu za oknem, a hned jak se oteplí, můžete bylinky přesadit do truhlíků na zahradě nebo balkoně.