Velikonoční dekorace

Vaječné skořápky můžete použít při výrobě velikonočních dekorací – na věnce nebo ozdobná hnízda pro sváteční stůl. Skořápky důkladně vymyjte, zbavte je blan a nechte vařit 5 minut ve vroucí vodě. Pak je rozložte na čistou utěrku a nechte důkladně vyschnout. Pokud chcete zachovat celou skořápku, vajíčko si vyfoukněte. Vezměte silnou jehlu a nahoře i dole udělejte do vajíčka dírky. Propíchněte jehlou také blanky a pak vyfoukejte obsah do hrnku. Skořápku opatrně vypláchněte vodou. Vyfouknutá vajíčka můžete navléknout na stuhy, případně lze otvory zalít bílým voskem a skořápky pomalovat.

Bílé prádlo

Dělají vám starosti vaše kdysi bílé povlaky na polštáře, prostěradla nebo utěrky? Zkuste je vyprat s vaječnými skořápkami. Do bubnu pračky přidejte k bílému prádlu plátěný pevně uzavřený sáček s čistými bílými skořápkami a k tomu přidejte pár plátků citronu. Po vyprání prádlo rozložte za slunečného dne na trávník a lehce pokropte čistou vodou, sluníčko vám pomůže k ještě dokonalejší bělosti.

Čisté nádobí

Pokud máte doma sklenice, džbány nebo vázy, které se vám kvůli tvaru nedaří pořádně umýt, pomůžou vám skořápky. Nadrťte je na menší kousky, nasypte dovnitř a přilijte vodu s kapkou citronové šťávy. Nechte odstát, občas s nádobím zatřepte. Usazeniny se lehce rozpustí a ostré hrany skořápek špínu odstraní.

Autor: iStock

Zdravé krmení

Máte doma slepičky nebo patříte mezi chovatele želv? Pak čisté vaječné skořápky roztlučte na prášek a přidávejte je zvířatům do krmení. Domácí vajíčka budou o poznání kvalitnější a vaše želvy budou mít pevnější krunýře.

Do kompostu

Vaječné skořápky můžete dávat i do zahradního kompostu. Zde se časem rozloží a budou zdrojem vápníku pro rostliny. Pokud máte doma vermikompostér, můžete je přidat i tam. V takovém případě je lepší skořápky umýt a roztlouct je na menší kousky.

Obal na bylinky

V čistých vaječných skořápkách si doma vypěstujete první zelené bylinky. Za vyzkoušení stojí řeřicha, která se hodí do pomazánek, na ozdobení salátů nebo chlebíčků. Vaječné skořápky postavte do stojánku nebo obalu od vajec, dovnitř dejte kousek namočené buničiny a nasypte semínka. Minizáhonek postavte na okenní parapet, kde je dostatek světla a tepla, a do týdne můžete sklízet první úrodu. Vaječné skořápky se dají použít i pro klíčení sazeniček jarní zeleniny. Naplňte je vlhkým pěstebním substrátem a zasejte semínka. Až v teple vyraší, můžete celou sazeničku i se skořápkou zasadit do pařeniště nebo na záhon.

Autor: iStock

Co jde přečíst na vejcích?

Pokud nemáte vejce od domácích slepiček, musíte si je koupit. Na skořápce zjistíte, odkud pocházejí. První jsou číslice od 0 do 3. Nulou se označují vajíčka z ekologického zemědělství, 1 z chovu ve volném výběhu, 2 jsou od slepic chovaných v halách a 3 z klecí. Následuje kód státu (CZ, SK) a poslední čtyři čísla pak označují určitý chov.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Nemůžete sehnat časopis v trafice? Kupte si ho na www.ikiosek.cz za stejnou cenu jako na stánku. Poštovné je ZDARMA!