Ukládáte vajíčka do dveří lednice? Děláte velkou chybu!
-
Vejce patří mezi základní potraviny, bez kterých se v kuchyni neobejdeme. Věděli jste ale, že mnoho z nás při skladování vajec dělá chyby? Na co bychom si měli dát pozor, abychom negativně neovlivnili jejich kvalitu?
Víte, jak správně skladovat vejce, abychom je udrželi co nejdéle čerstvé? Proč není vůbec dobré nechávat je v kartonu ani ukládat do dveří lednice? Odpovědi na tyto i další důležité otázky najdete v následujícím článku...
- 1.
Kartonový obal vyhoďte
Autor: iStockVejce si z obchodů nosíme v kartonovém obalu a tak je také do lednice většinou uložíme. Jenže to je chyba! Obal, ve kterém jste je koupili, byste měli doma hned zlikvidovat, protože bývá velmi často zanesen velkým množstvím nezdravých mikroorganismů. Ty se mohou snadno a rychle rozšířit a kontaminovat i ostatní potraviny. Proto vejce raději vyndejte a datum spotřeby si poznačte třeba do domácího kalendáře nebo napište na papírek a připevněte ho magnetem na ledničku.
- 2.
Na dveře lednice zapomeňte
Autor: iStockPokud jste zvyklí skladovat vejce v zásobníku ve dveřích ledničky, je to také špatně. Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Chladničku totiž otevíráte několikrát za den a chladný vzduch s teplým se v ní často střídá. Potraviny blízko dveří trpí nejvíce. Vajíčka tedy uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji a teplota je relativně stabilní.
- 3.
Zavřete je do obalu
Autor: iStockI když vaječná skořápka vypadá relativně silně, je porézní a snadno absorbuje všechny silné a výrazné pachy. Nikdy proto nenechávejte vajíčka v lednici volně. A neukládejte je do blízkosti masa a ryb. Nejjednodušší způsob, jak nežádoucí kontaminaci zabránit, je zavřít je do plastového obalu, který je pro ně přímo určený.
- 4.
Pozor na teplotu
Autor: iStockTeplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat vejce prudkým změnám teploty, kdyby se vejce orosila, stouplo by tak riziko, že začnou plesnivět.
- 5.
Vejce nemyjte!
Autor: iStockDalší důležité pravidlo: před tím, než je uložíte do chladničky, nemyjte je ani neotírejte, jinak tím můžete narušit přirozenou ochrannou vrstvu, a mohou se tak do nich dostat mikroby. Snadno byste se pak doma mohli nakazit třeba nepříjemnou salmonelou. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní. Pokud tedy vajíčko chcete umýt, tak jedině těsně před použitím.
- 6.
Test čerstvosti
Autor: iStockPozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti. Nebo vyzkoušejte jiný test čerstvosti, zkuste je ponořit do vody. Pokud vyplavou nahoru, jsou staršího data. Před použitím je raději rozklepněte do samostatné nádoby a přičichněte, zda nezapáchají. Neznamená to, že všechna, která vyplavou, vyhodíte, jen pamatujte, že starší kusy by se měly dobře tepelně zpracovat.