Prodej a spotřeba vajec je v době Velikonoc nejvyšší v průběhu celého roku. Nejprodávanější  jsou přitom vejce z klecového chovu velikost M v balení po 10 nebo 30 kusech. V budoucnu, tedy již do roku 2025, by však měla klecová vejce nadobro skončit.

Skutečná superpotravina

Byla by ale velká škoda si vejce  vychutnávat jen o Velikonocích. Jsou ceněná pro vysoký podíl bílkovin, vitamínů a minerálů. Výživovými hodnotami se skvěle hodí při hubnutí, zvýšené fyzické aktivitě, v období rekonvalescence a tepelně upravená jsou vhodná i pro těhotné a kojící ženy. Dříve se tvrdilo, že jsou vejce pro člověka nezdravá a zvyšují hladinu cholesterolu. Dnes naštěstí víme, že tomu tak není.

Jak číst skořápky?

Každé vejce v Evropské unii musí být čitelně označeno, aby zákazníkovi bylo zcela jasné, jaké vejce kupuje. Vezmeme to tedy po pořádku: První číslice označuje způsob chovu nosnice. Vejce označená 0 pochází z ekologického zemědělství, 1 značí vejce od nosnic z volného výběhu, označení 2 patří vejcím od nosnic v halách a 3 znamená, že nosnice žije v kleci.

Následují dvě písmena, která udávají stát, ze kterého vejce pochází. Česká vejce tak na sobě vždy budou mít vytištěno CZ. Poslední série číslic je registrační číslo hospodářství.

Umíte číst údaje na skořápce?
Autor: Tesco

Kromě povinného označení se vejce dělí podle hmotnosti na malá s hmotností do 53 gramů (velikost S) až na velmi velká s hmotností nad 73 gramů (XL). „Mezi nejčastěji kupovaná vejce patří velikost M od nosnic z klecí, balená po 10 a 30 kusech,“ vysvětluje potravinářský specialista Petr Dvořák. V období Velikonoc obvykle stoupá poptávka po bílých vejcích, která se nejsnáze barví a zdobí.

Proč špičkou dolů?

Vejce je nejvhodnější skladovat v suchu, bez přístupu přímých slunečních paprsků při teplotě mezi 5-8 °C. „Při skladování vajec by nemělo docházet k výkyvům teploty. Není tedy vhodné je uchovávat ve dvířkách lednice. Vejce byste také měli vždy uložit špičkou dolů, jelikož na tupé straně skořápky se nachází póry, kterými se dovnitř snadněji dostává kyslík,“ dodává Petr Dvořák. Pokud chcete vejce skladovat delší dobu, je vhodné je po týdnu otočit, aby se žloutek nedotýkal skořápky.

VIDEO: Vajíčková pomazánka, která vám zabere 10 minut.

Video
Video se připravuje ...

Vajíčková pomazánka, která vám zabere 10 minut 

Zdroj: Tesco